AddToAny

Sterk tvil i NTNUs styre om campussamling er liv laga

Kutt på kutt gjør at flere styremedlemmer nå tviler på om NTNUs store campussamling er verdt pengebruken. Aksel Tjora frykter milliardprosjektet bare vil gi dårligere forhold enn i dag.
Flere av styrepresentantene sier til Khrono at de er klart mer negative til campussamling nå enn tidligere og legger ikke skjul på sin bekymring.

På styremøtet 1. desember diskuterte styret status for prosjektet. Da konstaterte flere at de store kuttene gjør at det ikke er lett å kjenne igjen de opprinnelige planene og ambisjonene.

- Nå er jeg i hvert fall ikke i tvil lenger, med mindre de klarer å overbevise meg om at det blir bedre for studenter og ansatte enn hva det er nå. Det tror jeg ikke. Dessuten vil det ta mye av oppmerksomheten vekk fra kjerneoppgavene, sier styremedlem Anne C. Elster.

- Smertegrensen er nådd

Før sommeren bestemte Kunnskapsdepartementet at prosjektet skal kuttes fra opprinnelige 11,8 til 5,750 milliarder kroner.

Departementet har gitt beskjed om at prosjektet skal bygges med utgangspunkt i TEK17-standard. I kjølvannet av denne beskjeden har NTNU kuttet i miljøambisjonene. Et varmegjenvinningslager for å lagre solkraft ble droppet. Det ble også planene for solcellepanel på gamle og nye bygninger.

I tillegg råder det usikkerhet om hvordan arbeidsforholdene blir for ansatte og studenter.

To ganger har styret sagt at smertegrensen er nådd, både i september 2021 og i mai 2022. På styremøtet 1. desember vedtok det en enstemmig uttalelse der det blant annet står dette:

«Salderingsposter i prosjektet har stort sett gått på meget viktige punkter knyttet til redusert miljøbelastning og læringsstrøk for studentene. Før styret kan støtte at prosjektet går til kvalitetssikring del 2 i mars 2023, er det avgjørende at styret får forelagt en grundig gjennomgang av prosjektets måloppnåelse, jf. styrets tidligere vedtak, herunder arealplan og miljøbelastning.»

Styret skal få en slik gjennomgang på styremøtene i januar og mars.

Statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel (Sp) har følgende å si om den nye vendingen i saken.

- At det er intern debatt om campussamlingen ved NTNU, er ikke noe nytt. Kunnskapsdepartementet forholder seg til NTNUs styrevedtak.

- Må stikke fingeren i jorda

Styremedlem Aksel Tjora var lenge tilhenger av samlokalisering. Nå har han mistet troen på at milliardprosjektet har livets rett.

- For meg er det kommet til et punkt hvor jeg sier stopp. Ingenting tyder på at campusprosjektet blir bedre enn det vi har i dag. Det vil heller bli verre, sier han til Khrono.

Tjora er medlem i NTNUs styre, men er fritatt fra styrevervet mens han har et forskningsopphold i Sydney. «Dropp samlingen», skrev han i et innlegg i Universitetsavisa nylig.

Samlingen innebærer at ansatte og studenter på Campus Dragvoll flyttes til Gløshaugen.

- Slik det ser ut nå, er ikke dette et prosjekt det er verdt å bruke pengene på, sier han til Khrono.

Tjora viser til at styret to ganger har sagt at smertegrensen er nådd, og så er prosjektet ytterligere nedskalert.

Han peker på tre viktige områder for ham som forsvant i sparetiltak: Klima, læringsstrøk (der studentene kan møtes p

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt