AddToAny

Stenseth: - For å bli eit verdsleiande universitet må me gjera det same som i toppidretten

- Det må vera lov å kunna gi best moglege forhold for dei mest talentfulle studentane, akkurat som det som gjeld for idrettstalenta, synest biologiprofessor Nils Chr. Stenseth ved UiO.
Han er provosert av Agenda-leiar Trygve Svenssons kritikk av Honours-programmet.

UNIFORUM PÅ ARENDALSUKA

Det var under debatten om framtida for universiteta på Arendalsuka, leiaren for tankesmia Agenda, Trygve Svensson kom med sterk kritikk av opprettinga av Honours-programmet til UiO, og av meddebattantane som ikkje hadde vist kritisk refleksjon om programmet. Det synspunktet har provosert biologiprofessor Nils Chr. Stenseth som også var til stades på debatten i Arendal kultur- og rådhus.

- Det eg blei provosert av var at han var så negativ til desse Excellence-miljøa: Svensson var blant anna negativ til at ein skulle ha meir eller mindre parallelle løp for dei aller beste og for resten. Det er heilt riktig at me skal laga parallelle løp - eitt for dei som har potensial til å bli framifrå og eitt for dei andre som ikkje har same ambisjon eller same potensial, men som er viktig for heile samfunnet i mange andre samanhengar utanom den internasjonale forskingsfronten. understrekar Stenseth.

* Les meir i Uniforum:

Vil læra av toppidretten

Han samanliknar utviklinga av forskartalent med korleis dei satsar på dei beste innanfor toppidretten.

- Skal me vera eit verdsleiande universitet, må me gjera som i toppidretten, ta ut dei som har potensial til å vinna «gullmedalje» - det vil seia å få artiklar publiserte i dei beste av dei beste fagtidsskrifta og bli inviterte på store internasjonale kongressar for å gi hovudforedrag - og byggja opp under dei og bruka meir ressursar per student på dei enn me bruker på fleirtalet av studentar ved universiteta våre. Saman med toppidrettssjef Tore Øvrebø hadde eg ein artikkel i Dagbladet 15. februar 2018 om nettopp dette, trekkjer han fram.

- Må ha toppforskingssatsing

No er det altså Agenda-leiar Henrik Svenssons kritikk av Honours-programmet og satsinga på toppfors

Les mer

Flere saker fra Uniforum

I dag overtar Henrik Asheim (H) etter Iselin Nybø (V) som minister for forsking og høgare utdanning. Litt før klokka halv tolv kom han saman med dei andre i trepartiregjeringa til Erna Solberg ut på Slottsplassen.
Uniforum 24.01.2020
Det er mange dyktige og erfarne forskere ved fakultetet, som kan gjøre en utmerket jobb som dekan. Jeg håper at flere av disse vil stille slik at vi får en debatt om veien videre, skriver professor Finn-Eirik Johansen.
Uniforum 24.01.2020
Høyres Henrik Asheim blir ny forsknings- og høyere utdanningsminister, melder NRK.
Uniforum 23.01.2020
Regjeringa har enno ikkje bestemt seg for om den skal fylgja tilrådinga frå konsulentselskapet Capgemini invent om å overføra eigedomane til dei sjølvforvaltande universiteta til Statsbygg.
Uniforum 23.01.2020
Er det fritt fram for å si nei om man blir foreslått som kandidat til universitetsstyret? Jan Fridthjof Bernt og Kunnskapsdepartementet er uenige.
Uniforum 23.01.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt