AddToAny

STÅLKONTROLL MED NY FÔRKONTROLL

STÅLKONTROLL MED NY FÔRKONTROLL
Tine og Mimiro lanserer en helt ny Fôrkontroll for melkende kyr i Tine Mobil assistent. Med den nye fôrkontrollen beregner vi nøkkeltall som gir deg beslutningsstøtte for din fôring. Med den nye løsningen er det enkelt å søke opp og legge til fôrmidler og opprette fôrrasjoner på mobilen. Med få trykk legger du inn fôrmengde og tørrstoffinnhold per fôrmiddel.
Vi har alle opplysninger om dyra dine, og melkeveiinga registrerer hvor mye energikorrigert melk hver og en av dem produserer. Med fôrrasjon og melkeveiing på plass, kan vi beregne fôreffektivitet og andre nyttige nøkkeltall som vil gi deg stålkontroll på fôringa i 2019. Den nye fôrkontrollen er nå lagt til som en helt ny funksjon i Tine Mobil assistent.

Nøkkeltall for beslutningsstøtte
For at du som produsent skal få full kontroll på fôringa og utbyttet av den, beregner vi nøkkeltall som gir deg viktig beslutningsstøtte basert på dine registrerte fôrrasjoner. For å sikre best mulig beslutningsstøtte, bør fôrrasjonen justeres hver gang det skjer endringer av betydning i fôrsammensetningen. Tanken er at det skal være så enkelt å registrere fôringa at du kan gjøre det i fjøset eller på lastetraktoren, mens du fôrer dyra.

Vår erfaring fra samtaler, idéverksteder og brukertester med produsenter er at verktøyene vi bygger må være enkle å ta i bruk og gi nytte umiddelbart. Med den nye fôrkontrollen får du beslutningsstøtte fra første melkeveiing. Vi mener at løpende registreringer gjennom året vil gi deg langt bedre innsikt i fôrforbruk og ikke minst effekten fôrmidlene og fôrrasjonen har på produksjonen. Dette vil i neste omgang danne et godt grunnlag for aktiv fôrplanlegging.

Mer detaljert rapportering av kraftfôr
Kraftfôrmengder rapporteres i dag gjennom den månedlige ytelseskontrollen, men kun som mengde i kilo. Det skilles ikke på hva slags kraftfôr som blir brukt. Den nye fôrkontrollen gir deg mulighet til å søke opp og velge akkurat den eller de kraftfôrtypene du bruker. Du kan også legge inn både det kraftfôret som gis individuelt i kraftfôrstasjoner, melkerobot eller på annen måte, og det som eventuelt gis sammen med grovfôret i grunnblandingen. Dette gir mulighet for langt mer presise nøkkeltall enn tidligere.

Registrere fôrmidlene
Den nye løsningen åpner for at du med enkelt tekstsøk kan søke opp fôrmidlene du bruker direkte i fôrtabellen i NorFor. Når du har valgt fôrmidlene som passer inn i fôrrasjonen kan du legge inn mengden du fôrer ut av hver av dem.
Det er også egne felt for å korrigere tørrstoffinnholdet dersom du ikke er enig i det forhåndsdefinerte tallet. Det er særlig for grovfôret at tørrstoffmengden kan variere mye fra dag til dag.

I den nye fôrkontrollen er det mulig å legge inn om fôret gis individuelt eller felles for alle kyrne på fôrbrettet. For noen fôrtyper kan det være aktuelt å velge begge deler; én mengde blandes med grovfôret og gis på fôrbrettet, mens noe tildeles ved individuell tildeling. Dette er opplysninger som gir oss nyttig informasjon om fôringspraksis i besetningen, og bidrar til at din beslutningsstøtte for fôring blir best som mulig.

Veie grovfôret
Den største bøygen for å ta i bruk den nye fôrkontrollen er nok for mange å veie grovfôret. Samtidig har mange etter hvert fått tilgang til fôringsutstyr som registrerer mengde. På de aller fleste fôrblandere, enten de er stasjonære eller mobile, er selve beholderen plassert på veieceller som registrerer alt som lastes og fôres ut. Mange distribusjonsvogner og band, kan styres med vekt og har som oftest muligheter for gruppevis tildeling.
Det finnes også enkle vekter for plassering på silotalje, eventuelt på frontlaster, som kan brukes for å veie fôrmidler hvis du ikke har vekt på fôringsutstyret. Det er dermed flere mulige fremgangsmåter for å veie grovfôret når du skal legge mengden inn i den nye løsningen.

Fôrmengdene kan variere nokså mye fra dag til dag. Det anbefales ofte å veie fôret over en tredagers per
Gå til mediet

Flere saker fra BUSKAP

I kommunane Sogndal og Luster har me nokre produsentar som kastrerer oksekalvane sine, og ved å ta dette grepet, kan dei tømma fjøsen om sommaren og sleppa kastratane på utmarksbeite saman med resten av flokken.
BUSKAP 05.04.2024
Det blir arrangert Teams-møte med opplæring for nye Geno-kontakter torsdag 11. april kl. 10.00-11.00. De nye Geno-kontaktene får en egen innkalling til det digitale møtet.
BUSKAP 05.04.2024
De neste generasjonene av norske bønder blir svært viktige når landbruket skal omstilles. Innovasjon Norge har en stor verktøykasse tilgjengelig. På geno.
BUSKAP 05.04.2024
Duskete haler er kjekke å ha til å vifte vekk fluer med, men av hygieniske årsaker bør duskene klippes av når dyra tas inn på høsten.
BUSKAP 05.04.2024
En undersøkelse ved Virginia Tech i USA konkluderte med at 14,4 prosent av drektige kyr viste utslag på aktivitetsmålet som kan mistolkes som omløp.
BUSKAP 05.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt