AddToAny

Spiseforstyrrelser rammer hardt, og kan ødelegge helse, fremtid og familier

Spiseforstyrrelser rammer hardt, og kan ødelegge helse, fremtid og familier
Det hevdes tidvis at psykiatrien sykeliggjør normale fenomener. Jo, sikkert, til en viss grad. Men vi ser også det motsatte, at sykelige kroppspraksiser normaliseres, skriver Finn Skårderud, Bente Sommerfeldt og Paul Robinson i boken «Sult».
Sult - mentaliseringsbaserte tilnærminger til spiseforstyrrelser Finn Skårderud, Bente Sommerfeldt & Paul Robinson Gyldendal, 2020 (Artikkelen er et lett tilpasset bokutdrag.)

Forfatterinfo

Finn Skårderud

Finn Skårderud er forfatter, psykiater, professor og stifter av Villa SULT - Stiftelsen Institutt for spiseforstyrrelser. Han har skrevet en rekke bøker og kom i 1999 ut med boken Federico Fellini, som i 2020 kom i revidert utgave.

Bente Sommerfeldt

Bente Sommerfeldt er faglig direktør og psykologspesialist ved Villa SULT - Stiftelsen Institutt for spiseforstyrrelser.

Paul Robinson

Paul Robinson er en britisk psykiater og foreleser ved University College London.

Utgangspunktet er alvorlig. Både nasjonalt og internasjonalt er mat og kropp for mange forbundet med stort sosialt og psykologisk besvær. Det gjelder ikke bare ungdom, men også de mindre barna og voksne kvinner og menn.

Og kropper er ute av kontroll. Både overvekt og undervekt er uttrykk for dette. Dietter er opprinnelig laget for syke mennesker, mens det nå er et normalfenomen. Det hevdes tidvis at psykiatrien sykeliggjør normale fenomener. Jo, sikkert, til en viss grad. Men vi ser også det motsatte, at sykelige kroppspraksiser normaliseres.

Lidelsens mange konsekvenser

Å ha en spiseforstyrrelse betyr å være overopptatt av kropp, vekt og utseende, og at dette er knyttet til en helsefarlig atferd, som å sulte seg, overspise, kaste opp, overdreven fysisk aktivitet, misbruk av medikamenter m.m. (Skårderud, 2016). Den som rammes, kan kjenne seg styrt av slike tanker og følelser.

Én side ved lidelsene er atferden, en vel så alvorlig kan være opplevelsen av å føle seg som besatt, og å være fanget i et trangt, tvangspreget regnestykkehelvete av kalorier, gram, kilo, centimeter osv. Dette forstyrrer skole, arbeid og sosialt liv. Samfunnsøkonomisk tapes millioner av kroner. Den individuelle og familiære lidelsen er således også et betydelig samfunnsproblem.

Fremtid og drømmer går tapt, helse blir ødelagt, familier tas hardt, foreldre sykme

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

Omring deg med gode venner. Det er ett av de tre kloke rådene fra den greske filosofen og livsnyteren Epikur, skriver Eirik Hørthe.
Psykologisk.no 22.10.2020
For første gang har profesjonsstudenter ved UiT Norges arktiske universitet utformet digitale kurs for å fremme psykisk helse, som en del av studiepraksisen. Et av kursene tar for seg stressmestring.
Psykologisk.no 20.10.2020
Du og teamet ditt kan gi bedre kollegastøtte på minst fire måter. Nå har vi et ekstra ansvar for å se, kommunisere og inkludere hverandre på jobb, skriver organisasjonsutvikler Espen Syse Houge.
Psykologisk.no 20.10.2020
Tegneserieskaper Christopher Nielsen mener at mennesket er grunnleggende misfornøyd, og at samfunnet hadde vært vesentlig bedre hvis bare vi alle aksepterte at vi er ufullkomne. Han er ukas gjest i podkasten Pia og psyken.
Psykologisk.no 17.10.2020
Over 500 barn som har blitt utsatt for vold og overgrep, deler nå sine råd og erfaringer i en ny bok. Der forteller de også hva de trenger fra de voksne i barnehage, skole, helsetjenester, barnevern og fra politi.
Psykologisk.no 16.10.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt