AddToAny

Spiseforstyrrelser er en tilstand som virkelig utfordrer det kunstige skillet mellom kropp og psyke

Spiseforstyrrelser er en tilstand som virkelig utfordrer det kunstige skillet mellom kropp og psyke
Spiseforstyrrelser får ofte alvorlige fysiske og psykiske følger for den som er syk, skriver Vigdis Wie Torsteinsson og kolleger i boken «Spiseforstyrrelser».
Spiseforstyrrelser: Forståelse og behandling Øyvind Rø, Trine Wiig Hage & Vigdis Wie Torsteinsson (red.) Fagbokforlaget, 2020 (Artikkelen er et lett tilpasset bokutdrag.)

Forfatterinfo

Vigdis Wie Torsteinsson

Vigdis Wie Torsteinsson er spesialist i klinisk psykologi, og filosof.

Trine Wiig Hage

Trine Wiig Hage er sykepleier og forsker ved Regional seksjon spiseforstyrrelser, Oslo universitetssykehus og Universitetet i Oslo.

Øyvind Rø

Øyvind Rø er psykiater og professor ved Regional seksjon spiseforstyrrelser (RASP), Oslo universitetssykehus og ved Universitetet i Oslo.

Spiseforstyrrelser er en samling psykiske lidelser, hvor de viktigste fellestrekkene er en overopptatthet av mat, kropp og vekt. De tre hoveddiagnosene er anorexia nervosa, bulimia nervosa og overspisingslidelse.

Spiseforstyrrelser får ofte alvorlige fysiske og psykiske konsekvenser for den som er syk. For noen er den en livstruende tilstand, for andre en langvarig, plagsom følgesvenn som preger mange sider ved livet. Andre igjen, og særlig de yngste med en kort historie med spiseforstyrrelse, kan legge sykdommen bak seg etter kortvarige intervensjoner. Mange oppsøker aldri hjelpeapparatet og strever i hemmelighet i årevis, mens noen klarer seg gjennom sykdommen uten bistand fra helsevesenet.

Med disse faktorene i bakgrunnen er det en selvfølge at vi alle er opptatt av å øke kunnskapen om hvordan vi kan gi god hjelp til dem som rammes.

Spiseforstyrrelser er multideterminerte, det vil si a

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

Følg med på andre, men ikke bli en følger. Det er ett av tre gode råd fra den romerske filosofen Seneca. Hver kveld gjennomførte han en slags psykologisk vareopptelling før han gled inn i søvnens rike, skriver Eirik Hørthe.
Psykologisk.no 16.09.2020
Vi har alle gått i klasse med elever som har oppført seg på måter som ikke har passet inn i klasserommet. Noen av disse elevene har vokst opp med det som kalles utviklingstraumer, skriver Kaja Næss Johannessen og Ann-Karin Bakken.
Psykologisk.no 16.09.2020
Vi trenger forskningen for ikke å henfalle til tro, dogmer, myter, ideologi, religion, pengemakt eller innskytelser.
Psykologisk.no 14.09.2020
En del følelser, som sjalusi, skam og redsel, skulle mange av oss gjerne vært foruten. Så hvorfor er det lurt å kjenne litt ekstra godt etter på hva disse følelsene prøver å fortelle oss? Det er tema i denne episoden av podkasten Pia og psyken.
Psykologisk.no 14.09.2020
Ja, personlighet kan endres, men det er litt av en jobb. Vil du virkelig det? Vi snakker tross alt om kjernen i deg selv, skriver Rolf Marvin Bøe Lindgren og Petter Schjerven i boka «Hvem er du?».
Psykologisk.no 11.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt