AddToAny

Spesielle egenskaper gjør kullet fra Svalbard vanskelig å erstatte, ifølge produksjonssjefen

Store Norske har vedtatt å legge ned Gruve 7 på Svalbard i 2023. Men Gruve 7-kullet blir vanskelig å erstatte i europeisk stålproduksjon.
I 2023 er det etter alle solemerker slutt for Gruve 7 på Svalbard, den siste norske kullgruva som fortsatt er i drift. Gruvas formål har helt siden produksjonsstart i 1976 vært å forsyne kraftverket i Longyearbyen med brennstoff, så byen får strøm og varme. Nå har myndighetene besluttet at energien skal skaffes på mer klimavennlig vis og at produksjonen i kraftverket skal fases ut.

Med det som bakgrunn har styret i Store Norske, selskapet som har hentet ut kull på Svalbard i over 100 år, bestemt seg for å stenge Gruve 7 samtidig som kullkraftverket legges ned i 2023. Men kritikere peker på at rundt 45 industriarbeidsplasser faller bort og på at Gruve 7 fortsatt kan levere kull til kjemisk og metallurgisk industri i Europa.

De som kjemper for fortsatt drift av gruva, håper at landets nye regjering vil gå inn og subsidiere Store Norske så selskapet fortsatt kan eksportere kull i et marked hvor prisene varierer.

- Det er en kjensgjerning at Gruve 7 har gått med underskudd i mange år, og at det er formålet - å sikre kull til kraftverket - som har holdt oss gående, forklarer produksjonssjef i Store Norske, Per Nilssen.

Helt spesielle egenskaper

Nilssen forteller at gruva i 2022 kommer til å levere 30.000 tonn kull til kraftverket mens mellom 90.000 og 100.000 tonn eksporteres til den

Les mer

Flere saker fra Arbeidsmanden

Et resultat av vekterstreiken i 2020 var at arbeidsgiverne og arbeidstagerne ble enige om at det innen utgangen av januar hvert år skal forhandles om en opptrapping av lønnssatsene.
Arbeidsmanden 21.01.2022
Centrum Bowling har tapt millioner i omsetning, men klarer seg. Daglig leder Per Einar Walstad synes det verste er å måtte sende folk hjem fra jobb.
Arbeidsmanden 20.01.2022
Renholdere, kokker og frisører får oftere kronisk bihulebetennelse enn andre. Hårprodukter, stekeos, rengjøringsmidler, trestøv eller superlim gir økt risiko, viser en ny studie.
Arbeidsmanden 19.01.2022
I november trakk regjeringen Støre lovforslaget om å øke den alminnelige aldersgrensen i staten til 72 år. Det var regjeringen Solberg som fremmet forslaget om å heve aldersgrensa.
Arbeidsmanden 19.01.2022
Arbeidsmanden 19.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt