AddToAny

Snart kan Vinmonopolet holde åpent til klokka 16 på lørdager

Snart kan Vinmonopolet holde åpent til klokka 16 på lørdager
Stortinget har vedtatt at Vinmonopolet kan holde åpent en time lenger på lørdager. Det liker HK-klubben dårlig.
Onsdag vedtok Stortinget å endre rammene for Vinmonopolets åpningstid. I dag kan polutsalgene holde åpent fra 08.30. til 15.00. på lørdager og dager før helligdager (unntatt Kristi Himmelfartsdag). Nå vil rammene bli endret til 10.00-16.00. I realiteten betyr det en utvidelse av åpningstiden, siden de aller fleste polutsalg ikke åpner før klokka 10. Forslaget kom fra regjeringen, og blir begrunnet med at det er i tråd med folks forventninger til servicen på Vinmonopolet. Bare SV og Rødt stemte imot.

- Politikerne bruker åpningstidsbestemmelsene

Handel og Kontor har hele tiden vært imot en utvidelse av åpningstidene. Helge Storvik, leder i Funksjonærklubben i Vinmonopolet, er skuffet over vedtaket.

- Vinmonopolet er et helsepolitisk verktøy. Det er en av grunnene til at vi får lov til å være et monopol. Jo nærmere vi nærmer oss dagligvarebransjen, dess nærmere er vi å bli gått etter i sømmene av Efta-domstolen. Dette handler ikke bare om å holde åpent til klokka 16 på lørdager, men det er de stadige dryppene. Politikerne bruker Vinmonopolets åpningstider for å skaffe seg stemmer, sier han.

Storvik avviser at motstanden mot å utvide åpningstiden til klokka 16 på lørdager handler om de ansattes ønske om fritid.

- Dette handler ikke om bekvemmelighet. Vi vil bistå Vinmonopolet til å fortsette den gode driften, men vi er stadig under angrep fra politikere som vil tukle med åpningstidene, sier han.

MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV

Lytter til folk på gulvet

Nicholas Wilkinson er SVs representant i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, og den eneste i komiteen som gikk imot endringen i åpningstidene. Han og resten av SVs stortingsgruppe hadde egentlig tenkt å stemme for forslaget - det kan være fint å kunne handle på Polet en time lenger på lørdager-men samtaler med ansatte i Vinmonopolet fikk ham til å snu.

- Jeg er selv LO-medlem, og for meg er det alltid viktig å snakke med dem som jobber på gulvet, sier Wilkinson.

- Folk bør vite at det er makt i å være medlem i fagforeninga, sier han til HK-Nytt.

HK-tillitsvalgt Helge Storvik understreker at han er strålende fornøyd med at SVs stortingsgruppe har lyttet til de ansatte i denne saken. Det holdt imidlertid ikke.

Forslaget skal gjennom en såkalt annengangsbehandling i Stortinget før lovendringen er formelt vedtatt. Deretter må gjennomføringen av loven drøftes mellom tillitsvalgte og ledelse i Vinmonopolet, for de ansattes arbeidstider er regulert i tariffavtaler.

Image-text:

LENGRE ÅPNINGSTID: Snart kan kundene kjøpe vin og brennevin til klokka 16 på lørdager. Det er ikke et framskritt, mener de ansatte.

Erlend Angelo

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Janne Katrin Haukåssveen har vært permittert siden 18. mars. Flere midlertidig ansatte er tilbake på jobb igjen, men hun har ikke fått tilbake vaktene sine.
HK-Nytt 30.06.2020
Øvre Romerike tingrett har kjent oppsigelsen av 19 kabinansatte ugyldig. HK-medlemmene gikk til sak mot Apollos charterselskap Novair.
HK-Nytt 30.06.2020
Det var jo ikke slik denne våren skulle bli. Ikke for dem, ikke for noen. Maja og Simon skulle jobbe litt ekstra, en rød-dag her og der, for å tjene litt mer.
HK-Nytt 29.06.2020
Færre sommerjobber og større press på unge arbeidstakere gjør at det enda viktigere å gå sommerpatrulje, mener Henrik Drivenes, leder i HK ungdomsråd.
HK-Nytt 29.06.2020
HK region Østlandet Sør foreslår forbundsansatt og tidligere SV-politiker Lena Reitan som ny nestleder. Det begynner å bli trangt om plassen i HK-toppen.
HK-Nytt 29.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt