AddToAny

SLIK SKAL UNGDOMMEN LOKKES TIL MATFAGENE

SLIK SKAL UNGDOMMEN LOKKES TIL MATFAGENE
Rekrutteringen til restaurant- og matfag svikter og landbruks- og matminister Olaug Bollestad jakter på gode råd for å snu trenden. Derfor hadde hun med seg en næringslivsdelegasjon til messen Grüne Woche i Berlin i januar. Resultatet ble et rådgivende utvalg som i løpet av året skal identifisere mulige tiltak.
Det ser mørkt ut, og tallene bekymrer både politikere, næringsliv og utdanningsinstitusjonene: Ungdom svikter alle typer matfag. Restaurantog matfag hadde i fjor det laveste søkertallet av alle utdanningsprogrammene på yrkesfag, og har også de siste årene hatt den høyeste frafallsprosenten. Over 50 prosent fullfører ikke utdanningsforløpet. Samtidig er det stor mangel på kokker her i landet. Reiselivet melder om at det mangler 800-1000 kokker på landsbasis for å dekke behovet i bransjen, opplyser landbruks- og matdepartementet.
Dette er en verkebyll for regjeringen som har satt seg et mål om at Norge innen 2030 skal bli en matnasjon, og ønsker å lage en strategi for dette. - En forutsetning for å nå dette målet er god kompetanse gjennom hele verdikjeden for mat. Det betyr at vi må sikre oss en langsiktig rekruttering til matindustrie
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

Det er ikke bare i Norge vi spiser komler. Den er kjent som tilbehør både i Sverige, Ukraina, Polen og Sentral-Europa. I Litauen er potetball nasjonalretten. Gnocchi er italienernes svar på komle.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Et nytt innovasjonsprosjekt skal gjøre offentlig innkjøp av mat og cateringstjenester mer bærekraftig. I prosjektet «Kjøp bærekraftig» ses det til kjøkkentjenesten i Arendal kommune som har jobbet målrettet med dette i over 20 år.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Lerum har hatt stor suksess med saft uten tilsatt sukker, men den folkekjære solbærsirupen har vist seg å være vanskelig å endre. Frem til i år.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Å være kokk og fagarbeider er en fysisk og mentalt krevende profesjon og kan sammenlignes med idrett. Utøvere kan ikke prestere på høyt nivå uten å være i slaget. Dette krever riktig kosthold, mosjon og balanse mellom arbeid og hvile.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Totalt var det 4,4 millioner sidevisninger på Godfisk i 2023. Det er en økning på hele 600.000 sammenlignet med året før. Nok en gang var det oppskrifter på laks og torsk som tronet på søketoppen.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt