Kjøkkenskriveren
25.02.2020
Rekrutteringen til restaurant- og matfag svikter og landbruks- og matminister Olaug Bollestad jakter på gode råd for å snu trenden. Derfor hadde hun med seg en næringslivsdelegasjon til messen Grüne Woche i Berlin i januar. Resultatet ble et rådgivende utvalg som i løpet av året skal identifisere mulige tiltak.
Det ser mørkt ut, og tallene bekymrer både politikere, næringsliv og utdanningsinstitusjonene: Ungdom svikter alle typer matfag. Restaurantog matfag hadde i fjor det laveste søkertallet av alle utdanningsprogrammene på yrkesfag, og har også de siste årene hatt den høyeste frafallsprosenten. Over 50 prosent fullfører ikke utdanningsforløpet. Samtidig er det stor mangel på kokker her i landet. Reiselivet melder om at det mangler 800-1000 kokker på landsbasis for å dekke behovet i bransjen, opplyser landbruks- og matdepartementet.
Dette er en verkebyll for regjeringen som har satt seg et mål om at Norge innen 2030 skal bli en matnasjon, og ønsker å lage en strategi for dette. - En forutsetning for å nå dette målet er god kompetanse gjennom hele verdikjeden for mat. Det betyr at vi må sikre oss en langsiktig rekruttering til matindustrie
Gå til medietDette er en verkebyll for regjeringen som har satt seg et mål om at Norge innen 2030 skal bli en matnasjon, og ønsker å lage en strategi for dette. - En forutsetning for å nå dette målet er god kompetanse gjennom hele verdikjeden for mat. Det betyr at vi må sikre oss en langsiktig rekruttering til matindustrie