Hvert år kommer turistfiskere fra flere land for å få den unike Finnmarkopplevelsen og prøve fiskelykken. Det er jo forståelig at disse turistene tenker mest på selve fiskeopplevelsen. Den spenningen og entusiasmen man har når man får en laks på kroken vil man ikke erstatte med noen andre ting! Som belønning smaker fisken helt fantastisk.
Bruk hele laksen!
Men hva gjør man når man får laksen? Blir hele laksen tatt i bruk? I lakseindustrien investeres det mye for å unngå råstoffsløsing, og produsentene gjør alt de kan for å utnytte råstoffet best mulig. Og for meg som har studert og jobbet med fiskeforedling i flere år for å bli forsker, er det innmari viktig å bruke hele fisken til middag. Ja, hjemme hos oss, hvis det er fisk til middag, så er den med bein. Som min bestemor en gang sa: «All smaken sitter jo i beina!».
Ville det ikke vært bra å utnytte vill laks også på en best mulig måte? For eksempel, hvis man bare spiser fileten, kan alle fiskerester brukes til å lage en god fiskesuppe. Og hvis man er så heldig å få en laks med rogn, kan man lage ubeskrivelig god, sunn luksusmat - altså kaviar.
Mye god næring
Kaviar er et unikt, verdifullt og næringsrikt produkt. De mest populære og svært kostbare kaviarproduktene blir laget av rogna til stør- og laksefisker.
Som regel inneholder rogn mer proteiner og mindre vann sammenlignet med kjøttet i samme fisk. For eksempel inneholder rogna til laksefisker og størfisker cirka 27 % protein (kan bli opptil 35 %), og andelen vann er 50-70 %. Til sammenligning inneholder fiskekjøtt cirka 20 % proteiner og 15-20 % vann.
I tillegg er det mye fett i rogna til stør- og laksefisker, opptil 18 %. Rogn inneholder alle essensielle aminosyrer (de som kroppen vår ikke kan lage selv og vi derfor må få via mat), f