AddToAny

Slik lager du din egen luksuskaviar

Er du så heldig å få en laks med rogn på kroken, må du for all del ikke kaste rogna!
I år ferierte jeg i Finnmark, på et sted der det er populært å fiske laks. Midnattssol, fantastisk natur, bål, grilling, og med litt tålmodighet kan man få en laks på opptil 20 kilo.

Hvert år kommer turistfiskere fra flere land for å få den unike Finnmarkopplevelsen og prøve fiskelykken. Det er jo forståelig at disse turistene tenker mest på selve fiskeopplevelsen. Den spenningen og entusiasmen man har når man får en laks på kroken vil man ikke erstatte med noen andre ting! Som belønning smaker fisken helt fantastisk.

Bruk hele laksen!

Men hva gjør man når man får laksen? Blir hele laksen tatt i bruk? I lakseindustrien investeres det mye for å unngå råstoffsløsing, og produsentene gjør alt de kan for å utnytte råstoffet best mulig. Og for meg som har studert og jobbet med fiskeforedling i flere år for å bli forsker, er det innmari viktig å bruke hele fisken til middag. Ja, hjemme hos oss, hvis det er fisk til middag, så er den med bein. Som min bestemor en gang sa: «All smaken sitter jo i beina!».

Ville det ikke vært bra å utnytte vill laks også på en best mulig måte? For eksempel, hvis man bare spiser fileten, kan alle fiskerester brukes til å lage en god fiskesuppe. Og hvis man er så heldig å få en laks med rogn, kan man lage ubeskrivelig god, sunn luksusmat - altså kaviar.

Mye god næring

Kaviar er et unikt, verdifullt og næringsrikt produkt. De mest populære og svært kostbare kaviarproduktene blir laget av rogna til stør- og laksefisker.

Som regel inneholder rogn mer proteiner og mindre vann sammenlignet med kjøttet i samme fisk. For eksempel inneholder rogna til laksefisker og størfisker cirka 27 % protein (kan bli opptil 35 %), og andelen vann er 50-70 %. Til sammenligning inneholder fiskekjøtt cirka 20 % proteiner og 15-20 % vann.

I tillegg er det mye fett i rogna til stør- og laksefisker, opptil 18 %. Rogn inneholder alle essensielle aminosyrer (de som kroppen vår ikke kan lage selv og vi derfor må få via mat), f

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Kjente og kjære hageplanter kan skape trøbbel på sikt. Mange tenker nok på lupinen når de hører ordet fremmedart. Lupinene kom til Norge som en vakker ...
forskning.no 28.09.2023
Amerikanske forskere har kartlagt på hvilke tidspunkt eiere til omplasserte hunder kan forvente at adferdsproblemene går over, og når de kan forventes ...
forskning.no 28.09.2023
- Bare det å si at ME ikke kan helbredes, gjør at pasientene blir usikre, stresset eller redde, og de mister naturlig nok håpet. Dette gir dårligere ...
forskning.no 28.09.2023
Havets dyp er like ubegripelig som universet. Det beviser nok en gang vinneren av Oceanopgraphic Magazines Ocean Photographer of the Year 2023. Se ...
forskning.no 28.09.2023
Etter mange års arbeid mener en forskergruppe å vise hvordan antimaterie påvirkes av tyngdekraften.
forskning.no 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt