AddToAny

Slik kom Andreas (32) seg gjennom kjærlighetssorgen

Slik kom Andreas (32) seg gjennom kjærlighetssorgen
- Jeg har aldri, uten sidestykke, hatt det så jævlig før, sier Andreas Kjelstrup. I fjor ble han forlatt av samboeren sin. Samlivsbrudd kan aktivere lignende sorgprosesser som et dødsfall, forklarer psykolog Simen Fjellstad Holm.
- Jeg føler jeg har gjort nesten alt på den utgivelsen, så jeg er veldig stolt av den, sier Andreas Kjelstrup.

- I tillegg har jeg fått flere tilbakemeldinger på at tekstene er mye bedre nå enn tidligere.

32-årigen snakker om det Oslo-baserte bandet Predikant, hvor han selv er vokalist. 10. juli slapp de sin andre utgivelse, Biter, «i gata til Queens of the Stone Age og Arctic Monkeys», som bandet selv sier.

Men veien fra idé til utgivelse har verken vært kort eller enkel.

Det var nemlig et samlivsbrudd som skulle inspirere Kjelstrup til å fullføre utgivelsen. Muligens forklarer det også hvorfor tekstene ble bedre, understreker han.

Denne gangen var de nemlig ektefølte.

Ting skeier ut

I fjor sommer bodde Kjelstrup med samboeren sin i hans leilighet i Oslo. På den tiden var låtene til utgivelsen omtrent ferdige, men tekstene gjensto fremdeles.

Og ting hadde begynt å bli merkelig mellom han og samboeren. Det var ikke enkelt å sette fingeren på hva det var, heller - noe var bare off.

- Hun var nettopp ferdig å studere, og hadde begynt i ny jobb. Og hun ble veldig opptatt av den jobben, forteller Kjelstrup.

Utover høstet knyttet samboeren bekjentskap med mange av sine nye kolleger, og var ofte ute på byen med dem etter arbeidstid. Kjelstrup var mye igjen alene, og følte seg ikke like sett i forholdet som tidligere.

- Jeg var også i en jobb jeg mistrivdes i, så det var egentlig først og fremst i forholdet mellom oss to at jeg fant glede, sier han.

- Men er klart, det legger jo også mye ansvar over på henne, og det er ikke helt rettferdig, heller.

En dag kom samboeren hjem og fortalte at hun hadde kysset en annen kollega i den nye jobben. Hun var fra seg, og de to bestemte seg for å snakke om forholdets framtidsutsikter.

- Da vi satte oss ned og snakket om hvorfor dette hadde skjedd, fortalte hun at hun trodde det var fordi hun ikke lenger hadde romantiske følelser for meg, forteller Kjelstrup.

Like etter flyttet hun ut. Kjelstrup var igjen alene i leiligheten i Oslo.

Samlivsbrudd representerer en tapt fremtid

- Grunnleggende sett er samlivsbrudd en tapsopplevelse, med en påfølgende sorgprosess. På noen måter kan det minne om et dødsfall, sier psykolog Simen Fjellstad Holm.

Han er en av hjernene bak den Oslo-baserte psykologvirksomheten Akerselvapsykologene.

- Kjærlighetssorgen er komplisert, fordi den følges ofte av andre faktorer, som en følelse av svik, sinne, bitterhet, eller nederlag.

Holm legger til at samlivsbrudd også representerer en tapt fremtid, og en trygghet i tilværelsen som ofte er forbundet med den andre personen.

- I dagens samfunn er det ofte en forestilling om at kjæresten eller samboeren skal være senteret i ens eget liv, og når det blir revet vekk,

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

Målet er å gi alle i de mest sårbare pasientgruppene en grundig, årlig kontroll hos fastlegen. Men taksten er fortsatt lite brukt av fastleger.
Psykologisk.no 06.08.2020
Over tid utvikler noen av oss sykdomsforandringer i hjernen. Det kan gjøre hukommelsen så dårlig at det påvirker evnen til å klare oss selv, skriver Andreas Engvig i boken «Demensbrems».
Psykologisk.no 06.08.2020
Psykologikongressen 2020 er allerede fulltegnet, men det går fortsatt an å sette seg på venteliste, melder Psykologforeningen.
Psykologisk.no 05.08.2020
Vi mennesker er meningsskapere, på godt og vondt, skriver Per-Einar Binder i boken «En introduksjon til eksistensiell psykologi».
Psykologisk.no 05.08.2020
Selv jenter som vet at det de ble utsatt for ikke var greit, kan bli lenge i voldelige forhold, skriver forskningsleder Carolina Øverlien.
Psykologisk.no 04.08.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt