AddToAny

Slik kan pressen ta universell utforming på alvor - uten å bli diktert av staten

Slik kan pressen ta universell utforming på alvor - uten å bli diktert av staten
KOMMENTAR: Mediene bør ta bestemmelser om universell utforming inn i sitt eget etiske regelverk, Vær Varsom-plakaten, dersom de mener at staten ikke skal diktere dem på dette området.
Da ville de styrket sin egen troverdighet, skriver Handikapnytts ansvarlige redaktør, Ivar Kvistum.

Kravet fra mediebransjen om å få unntak fra lovpålagte krav om universell utforming har fått mange i funksjonshemmedes organisasjoner til å reagere med vantro, undring og sinne.

Både Norsk Redaktørforening og Mediebedriftenes Landsforening har framsatt kravet i høringsuttalelser til et EU-regelverk om universell utforming av nettsteder og apper.

Begrunnelsen er ikke motstand mot universell utforming som sådan, men at lover og forskrifter området vil innebære inngrep i redaktørens uavhengighet og suverenitet.

- Det er et overordnet prinsipp at ytringsfriheten ikke bare omfatter hva man ytrer, men også hvordan man ytrer seg. Man skal selv kunne velge både ytringsform og formidlingsmåte, sa Redaktørforenings generalsekretær Arne Jensen til Handikapnytt.

Les saken her: PRESSEN KREVER FRITAK FRA KRAV OM UNIVERSELL UTFORMING

Reaksjonene som er kommet på saken, bekrefter det jeg hadde en liten mistanke om på forhånd: Dette ville ikke falle i god jord blant Handikapnytts lesere. Mange er selvfølgelig uenige med Jensen, og noen sier rett ut at de har problemer med forstå hva han mener. Da er ikke veien lang til å mistenke at agendaen egentlig er å vri seg unna brysomme krav om tilgjengelighet.

Selv har jeg mer enn 30 års fartstid fra pressen og er flasket opp på prinsippene om redaksjonell uavhengighet. Dessuten: Som ansvarlig redaktør for et medium som er dedikert funksjonshemmedes rettigheter, mener jeg i all beskjedenhet å befinne meg i en nokså unik posisjon for å forstå både Arne Jensens argumentasjon og reaksjonene den utløs

Les mer

Flere saker fra Handikapnytt

2021 skal være «Det europeiske jernbaneåret». Nå krever europeiske organisasjoner av funksjonshemmede at EU bruker markeringen til å sørge for at ingen passasjerer lenger etterlates på perrongen.
Handikapnytt 11.08.2020
Ikledd en perlebesatt rosa dansekjole svever Gina Elisabeth Thygesen over gulvet i en elegant vals sammen med dansepartneren og de andre parene i Rullestoldanseklubben Fristil.
Handikapnytt 10.08.2020
Posten arbeider systematisk for å samle flere postkasser på samme sted. Men bevegelseshemmede kan fortsatt få ha postkassa ved sin ved døra. Les hvordan.
Handikapnytt 17.07.2020
Rullestolbrukere som nektes å reise alene med fly, som ikke kommer om bord på toget, og som må bestille billett på ekspressbusser to dager i forveien - mens gående fritt kan kjøpe billett i døra.
Handikapnytt 15.07.2020
Når ferien er over og skolefritidsordningen åpner igjen, vil det ikke lenger bli krevd foreldrebetaling for barn med såkalte «særskilte behov» i skolefritidsordningen (SFO) for elever på 5. til 7. trinn.
Handikapnytt 15.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt