AddToAny

Slik kan pressen ta universell utforming på alvor - uten å bli diktert av staten

Slik kan pressen ta universell utforming på alvor - uten å bli diktert av staten
KOMMENTAR: Mediene bør ta bestemmelser om universell utforming inn i sitt eget etiske regelverk, Vær Varsom-plakaten, dersom de mener at staten ikke skal diktere dem på dette området.
Da ville de styrket sin egen troverdighet, skriver Handikapnytts ansvarlige redaktør, Ivar Kvistum.

Kravet fra mediebransjen om å få unntak fra lovpålagte krav om universell utforming har fått mange i funksjonshemmedes organisasjoner til å reagere med vantro, undring og sinne.

Både Norsk Redaktørforening og Mediebedriftenes Landsforening har framsatt kravet i høringsuttalelser til et EU-regelverk om universell utforming av nettsteder og apper.

Begrunnelsen er ikke motstand mot universell utforming som sådan, men at lover og forskrifter området vil innebære inngrep i redaktørens uavhengighet og suverenitet.

- Det er et overordnet prinsipp at ytringsfriheten ikke bare omfatter hva man ytrer, men også hvordan man ytrer seg. Man skal selv kunne velge både ytringsform og formidlingsmåte, sa Redaktørforenings generalsekretær Arne Jensen til Handikapnytt.

Les saken her: PRESSEN KREVER FRITAK FRA KRAV OM UNIVERSELL UTFORMING

Reaksjonene som er kommet på saken, bekrefter det jeg hadde en liten mistanke om på forhånd: Dette ville ikke falle i god jord blant Handikapnytts lesere. Mange er selvfølgelig uenige med Jensen, og noen sier rett ut at de har problemer med forstå hva han mener. Da er ikke veien lang til å mistenke at agendaen egentlig er å vri seg unna brysomme krav om tilgjengelighet.

Selv har jeg mer enn 30 års fartstid fra pressen og er flasket opp på prinsippene om redaksjonell uavhengighet. Dessuten: Som ansvarlig redaktør for et medium som er dedikert funksjonshemmedes rettigheter, mener jeg i all beskjedenhet å befinne meg i en nokså unik posisjon for å forstå både Arne Jensens argumentasjon og reaksjonene den utløs

Les mer

Flere saker fra Handikapnytt

Nå får norske brukere norske rullatorer igjen. Topro Industri har fått kontrakt med Nav. Men fremdeles skal over halvparten av rullatorene til Norge produseres i Kina.
Handikapnytt 17.01.2020
Det norske barnehjelpemiddelet Krabat Runner er blant ti nominerte prosjekter til Hedersmerket som deles ut av DOGA, Design og arkitektur Norge.
Handikapnytt 17.01.2020
NTB:) Tidligere riksadvokat Tor-Aksel Buschs utblåsning i Stortingets trygdehøring nylig får følger. Nå inviterer arbeids- og sosialministeren Riksadvokaten til møte.
Handikapnytt 17.01.2020
Arbeiderpartiet har svart på kritikken om å svikte i funksjonshemmedes likestillingskamp med å opprette en egen ressursgruppe som skal bidra til å løfte partiets politikk på området, og samtidig sørge for at partiet selv blir mer inkluderende.
Handikapnytt 16.01.2020
NTB:) Paraalpinisten Jesper Saltvik Pedersen fortsetter å imponere i verdenscupen. Torsdag var han raskest i slalåm i Prato Nevoso for annen dag på rad.
Handikapnytt 16.01.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt