AddToAny

Slik finner du mikrometeoritter på taket av huset ditt

Flere tusen tonn støv fra verdensrommet - mikrometeoritter - treffer hvert år jorden. Her er de beste triksene til hvordan du selv kan finne det romreisende støvet.
Forskere at omkring 4.700 tonn støv fra verdensrommet - også kalt mikrometeoritter - hvert år treffer jorden.

Det betyr at du aldri er langt unna et kosmisk støvkorn, og hvis du hadde tid til å finkjemme taket på huset ditt med et mikroskop, ville du sikkert finne støv som stammer fra verdensrommet.

- Du er aldri mer enn noen få meter unna en kosmisk støvpartikkel. De er overalt rundt oss. På gaten, i hjemmet, selv på klærne. Men det er veldig vanskelige å finne dem, forteller mikrometeorittforsker Matthew Genge fra Imperial College London.

Sammen med den norske mikrometeoritt-entusiasten Jon Larsen - som nylig gjorde det første danske funnet av mikrometeoritter på taket av en butikk i Ørbæk på Fyn - har han vært med på å vise at det er mulig å finne mikrometeoritter på hustak i byområder.

Fra Antarktis til Ørbæk

Tidligere ble mikrometeoritter bare funnet på steder der det var begrensede mengder støv, noe som gjorde det enklere å finne støvpartiklene fra verdensrommet. I mange år fant man bare mikrometeoritter på steder som Antarktis, på Grønland og på havets bunn.

Men i 2015 klarte Jon Larsen å finne de små støvkornene i et byområde.

- Jeg hadde hørt at det falt tonnevis av støv fra verdensrommet ned på jorden hvert år og at det var overalt rundt oss. Men alle forskere som jeg snakket med, fortalte at det ville være umulig å finne det mellom alt støvet fra jorden. Det tok meg sju år å finne oppskriften på hvordan man gjorde det, sier Larsen, som utga en studie om funnet i 2017.

(Foto: Jon Larsen / Jan Braly Kihle)

Økende interesse

Siden den gang har Larsen ifølge eget utsagn funnet mer enn 3.500 mikrometeoritter og formidlet historien om romstøvet gjennom bøker, foredrag og vitenskapelige publikasjoner.

Entusiasmen hans har skapt interesse for feltet. I flere land har han vært med på å arrangere såkalte «citizen science»-prosjekter, der folk flest lærer hvordan de kan finne støv fra verdensrommet.

- Det er veldig spennende, for det er en ny kilde til materiale fra verdensrommet. Og du trenger ikke dra til Antarktis, men du kan gå opp på taket av IKEA og samle støv og finne mikrometeoritter. Men det krever selvfølgelig mye arbeid og kunnskap, påpeker meteorittforsker Martin Bizzarro fra Københavns Universitet.

Tilgjengelig for alle

- Det er fantastisk at man kan finne noe fra det ytre rom som er så flott og fascinerende å se på. Alle som har nok tålmodighet, kan få det til, sier Henning Haack, som forsker på meteoritter ved Maine Mineral and Gem Museum og Mærsk Mc-Kinney Møller Videncenter i Sorø.

Men hva bør du gjøre hvis du vil gå på jakt etter mikrometeoritter?

Først og fremst bør du finne et godt sted å jakte på støvet - og her anbefaler ekspertene et flatt hustak.

Her er det mindre aktivitet fra mennesker enn på bakken og dermed vanligvis færre «forstyrrelser» fra jordiske støvpartikler.

- Men hvis man vil jakte på mikrometeoritter på et tak, bør man først og fremst sørge for at det er trygt, sier seniorforsker Matthew Genge.

(Foto: Jon Larsen / Jan Braly Kihle)

Skaff redskaper

Du trenger et par redskaper:

- Du trenger et vanlig mikroskop. Dessuten en magnet og en tesil. Det er det hele, forteller Jon Larsen.

Magneten bruker du til første sortering. nemlig at de fleste mikrometeoritter er magnetiske - vanligvis fordi de inneholder små mengder jern og nikkel.

Her får du ti skritt som hjelper deg med å få samlet inn og sortert støvprøvene. Rådene er utviklet av mikrometeoritt-jegeren Jon Larsen og er en forkortet utgave av beskrivelsene i boken «».

(Foto: Jon Larsen)

Trinn 1: Finn et passende tak

Først må du finne det re

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Kjente og kjære hageplanter kan skape trøbbel på sikt. Mange tenker nok på lupinen når de hører ordet fremmedart. Lupinene kom til Norge som en vakker ...
forskning.no 28.09.2023
Amerikanske forskere har kartlagt på hvilke tidspunkt eiere til omplasserte hunder kan forvente at adferdsproblemene går over, og når de kan forventes ...
forskning.no 28.09.2023
- Bare det å si at ME ikke kan helbredes, gjør at pasientene blir usikre, stresset eller redde, og de mister naturlig nok håpet. Dette gir dårligere ...
forskning.no 28.09.2023
Havets dyp er like ubegripelig som universet. Det beviser nok en gang vinneren av Oceanopgraphic Magazines Ocean Photographer of the Year 2023. Se ...
forskning.no 28.09.2023
Etter mange års arbeid mener en forskergruppe å vise hvordan antimaterie påvirkes av tyngdekraften.
forskning.no 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt