AddToAny

Slik blir de norske OL-sendingene: - Tripper rundt og klarer ikke å vente

Kollegaene mener OL-programlederen lider av overtenning. Susanne Wergeland er et navn det norske TV-publikummet vil bli bedre kjent med de neste ukene. - Jeg har gledet meg så lenge nå. Jeg tripper rundt og klarer ikke vente til det begynner.
Kollegaene mine sier jeg lider av overtenning, sier Wergeland til NTB og ler.

Hun skal sammen med tidligere verdensmester i alpint og 71 grader nord-programleder Tom Stiansen lede Discovery-programmet «OL i dag» fra klokka 16 til 19 hver dag mens lekene i Tokyo pågår.

- Jeg hadde det samme under OL i Pyeongchang, så jeg vet litt hva det går i. Jeg er veldig spent på å jobbe med Tom, jeg håper vi har god kjemi. Han har jo ledet 71 grader nord i 20 år og har mye mer TV-erfaring enn meg, men han er helt ny i dette formatet. Det blir veldig spennende.

Tokyo ligger sju timer foran Norge. Dermed er det ingen idretter Wergeland og Stiansen skal forholde seg til live. De skal i stedet oppsummere det som har skjedd, ha gjester på besøk og snakke om det som skal skje den neste dagen.

Effekter i studio

Discoverys sportsdirektør Morten Johannessen forteller at studioet som kanalen skal bruke til OL-sendingene, er det samme som brukes for programmet Fotball Direkte, som går underveis i sendingene fra Eliteserien.

- Vi har mange kule effekter i studio. Når det er natt i Tokyo, blir det natt på skjermene bak programlederne. Og vice versa - hvis det regner i Tokyo, vises det på skjermene bak. Det er et virtuelt bilde av Tokyos skyline gjennom hele sendingen, sier Johannessen.

Susanne Wergeland er en av programlederne i Discovery og TV Norge som jobber med Tokyo-OL fra TV-studioet i Nydalen. Foto: Geir Olsen / NTB

- Vi vil skape et inntrykk av at studioet er i Tokyo, selv om alt foregår i Oslo. Vi har tekniske virkemidler til å få studioet til å se ut som om vi kunne vært hvor som helst i verden. Og hvis vi har en utøver i et grønt rom i Tokyo, kan vi «teleportere» vedkommende inn i studio og snakke med programlederen, sier sportsdirektøren.

Teleporteringen vil trolig ikke skje i starten av lekene. I øyeblikket setter japanske koronatiltak en stopper for det digitale grepet. Smittevernhensyn gjør det umulig å intervjue utøvere i Discoverys lokaler i Tokyo.

Får med seg alt

Absolutt alt av alle grener kan ses på Discovery+, både live og i opptak. Av de totalt 333 ulike øvelsene kommer 60-70 prosent til å bli kommentert på norsk.

- Alt av norske utøvere og som er av norsk interesse, vil kommenteres på norsk. Også prøver vi å ha alle finaler med norske kommentatorer. I tillegg har vi selvfølgelig studio og oppkjøring til alt som er viktig for Norge, som friidrett, håndball og roing, med andre ting, sier Johannessen.

Han forteller videre at det ikke er tilfeldig at brorparten av håndballkampene går i «gode» sendetider, som vil si på morgenen eller formiddagen i Norge.

Sportsdirektør Morten Johannessen i Discovery i TV-studioet i Nydalen. Foto: Geir Olsen / NTB

- Håndball er klassisk europeisk, og Discovery har kjøpt rettighetene for hele Europa. Derfor har vi en ganske mektig stemme. Vi pushet dette mot IOC, for de vil at flest mulig ser dette på TV. Men friidrett, der er vi ganske sjanseløse. Der er det de amerikanske kringkasterne som har mest å si.

Krevende publikum?

Wergeland har over en lengre periode jobbet med Eliteserien for Discovery, og hun er vant til et krevende publikum. Under OL tror hun på et mer takknemlig publikum.

- Det er et bredt lag av folket som ser OL, så jeg tror publikum vil forholde seg litt annerledes til OL kontra enn en eliteserierunde, der man får høre det om man sier en liten ting feil.

Hun begynte OL-forberedelsene i januar 2020, og gjorde «alt hun kunne» av forberedelser før hun fikk barn i mars samme år. Deretter gikk hun ut i fødselspermisjon, og var tilbake i august. Wergeland er glad for at hun kan jobbe med OL fra Oslo.

- Jeg bor like ved våre lokaler, så en vanlig dag under OL blir å spise frokost med familien, før jeg er på jobb i 11-12-tiden. Da har vi et møte man må være forberedt til, og vite hva som har skjedd den natta og morgenen. Deretter er det sminke, lunsj, litt testing i studio og til slutt sending, sier hun.

Fire favoritter

På spørsmål om hva hun spesielt gleder seg til å se og følge med på, svarer hun triatlon, håndball- og sandvolleyball samt Karsten Warholm:

- Vi har tre så gode på herresiden i triatlon, der alle kan ta gull. Det de driver med er helt ekstremt. Med håndball og sandvolleyball er det kult at det er en turnering, at de holder på gjennom hele OL og at man får fulgt dem over en lengre periode.

- Også Warholm da. Selv om han løper finale 05.20, så skal jeg selvfølgelig stå opp for å se. Han er jo helt rå, avslutter OL-programlederen.

Image-text:

Susanne Wergeland på plass i studio.

Foto: Geir Olsen / NTB

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Spalten uttrykker skribentens egne synspunkter. «Gidske Olivia Anderson var ikke et ønsket barn.» Slik starter Alf Ole Ask og Elin Sørsdahls bok ...
Journalisten 28.09.2023
Amedia og Schibsted har signert en intensjonsavtale for å sikre videre distribusjon av papiraviser og pakker, seks dager i uken, i en så stor geografi ...
Journalisten 27.09.2023
Document brøt Vær varsom-plakatens punkt 4.3 om å vise respekt for menneskers egenart og etnisitet.
Journalisten 27.09.2023
Avisa Norge IDAG ble felt av Pressens Faglige Utvalg (PFU) da utvalget behandlet to klager mot samme artikkel i avisa under møtet onsdag 27. ...
Journalisten 27.09.2023
Avisa Nordland gikk fri i Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag, etter å ha bli klaget inn av tre medlemmer av Rødt Bodø.
Journalisten 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt