AddToAny

Skjeggkre: Slik kan du bekjempe dem med gift og andre metoder

Skjeggkre: Slik kan du bekjempe dem med gift og andre metoder
I mange år trodde vi at de var nærmest udødelige, men det er mulig å bekjempe skjeggkre. Særlig forgiftet åte med et spesielt virkestoff har vist seg å være effektivt.
Har du skjeggkre i boligen? Du er ikke alene. Disse små, nattaktive insektene som for noen år siden var helt ukjente i Norge, har spredt seg med rekordfart. De finnes nå i boliger, kontorbygg, på skoler, i barnehager og ikke minst i lagerhaller, butikker og lignende, og de sprer seg særlig med gjenstander som fraktes fra ett sted til et annet.

Fagpersoner antar at rundt 40-50 prosent av alle boliger i Norge vil ha skjeggkre i løpet av fire til fem år.

Den gode nyheten er at forskning på skjeggkre har ført frem, og at ekspertene har funnet gode måter å bekjempe dem på. Folkehelseinstituttet anbefaler at man kombinerer flere bekjempelsesmetoder og bruker dem samtidig. Her er en oversikt over de vikgitste metodene:

1) Forgiftet åte

En av de mest effektive måtene å bekjempe skjeggkre på, er å legge ut forgiftet åte. Forskning viser at spesielt åte som inneholder virkestoffet indoxacarb er effektivt mot skjeggkre. Noe av grunnen til at dette er så effektivt, er trolig at det forgifter skjeggkre i flere ledd: Først dør det skjeggkreet som spiser åten. Deretter dør også det skjeggkreet som spiser det døde skjeggkreet. (For ja, de spiser sine døde artsfrender!)

Folkehelseinstituttet opplyser at det foreløpig bare er skadedyrfirmaer som kan bruke slik åte. Det er altså ikke noe du får kjøpt på nærmeste butikk eller kan bestille uten videre som privatperson. Det kan derfor være lurt å involvere et skadedyrfirma tidlig i prosessen dersom du oppdager skjeggkre i boligen, for eventuelt å gjøre en avtale om utplassering a

Les mer

Flere saker fra Hus & Bolig

Første bud: Vent med å rake plenen til den har tørket opp! Men er den tørr er det bare å sette i gang.
Hus & Bolig 16.04.2021
NYE TALL: Kommunene har budsjettert med 418 millioner kroner mer i inntekter fra eiendomsskatt fra bolig og fritidsbolig i år sammenlignet med i fjor. Det er en økning på 5,5 prosent. Det viser Huseiernes kommuneundersøkelse.
Hus & Bolig 15.04.2021
RENTEBAROMETER APRIL: DNB er på krigsstien og vil kjøpe opp Sbanken. Blir det gjennomført, vil bankkonkurransen bli dårligere. Denne sammenslåingen bør ikke få lov til å bli gjennomført. Se hvilke banker som har de beste tilbudene til deg nå!
Hus & Bolig 14.04.2021
Du får fradrag i skattemeldingen hvis du har hatt utgifter til refinansiering. Men det kan være litt vanskelig å få ført det. Huseiernes ekspert viser hvordan.
Hus & Bolig 14.04.2021
Huseiermedlem Jan Henry Nilsen hadde vært trofast kunde hos sitt tidligere forsikringsselskap i over 30 år. - Mitt råd til alle; ikke vær så dum som meg; bytt forsikring, sier han!
Hus & Bolig 12.04.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt