AddToAny

Sju holdepunkter om universitetsdemokrati og autonomi

Sju holdepunkter om universitetsdemokrati og autonomi
Gitt dette pessimistisk-realistiske synet på våre omgivelser, trenger vi noen mer optimistiske holdepunkter for hva vi selv kan gjøre for å motvirke negative effekter av det samlede styringsregimet som omkranser oss.
Kritikken mot svekket universitetsdemokrati og et voksende kontroll- og rapporteringsregime har vært et debattema i lang tid, ikke minst i Khronos spalter. Blant de siste, konstruktive diskusjonene var Forskerforbundets forskningspolitiske seminar, med nyanserike bidrag til et mulig felles møtepunkt mellom en tellekantkritisk opposisjon og vi som er tilhengere av moderat målstyring, og som mener sektoren bør måles på noen sentrale indikatorer fordi det gjør oss bedre i stand til å sammenligne kvalitet og produktivitet på tvers av enheter og over tid enn dersom vi ikke hadde hatt dem. (Så må vi bruke dem med fornuft, nettopp som indikatorer som peker mot noe vi er opptatt av (utdannings- og forskningskvalitet), og ikke mot den enkelte.)

Det er ikke vanskelig å gi støtte til Forskerforbundets Guro Elisabeth Lind sitt krav om forenkling av styringssignaler og rapporteringssystem. Samtidig tror jeg vi bør være realistiske med hensyn til hva vi kan forvente av våre myndigheter på dette området. Mange politikere, etater og ledere som vil vise initiativ på et saksfelt, vil lett ty til en ny retningslinje eller en ny organisasjonsoppskyting for å vise «gjennomføringskraft». Det er derfor grunn til å anta at våre institusjoner også framover vil være underlagt rapporterings- og kontrollrutiner som alle er enige om er «for omfattende», men der vetopunkter i beslutningssystemet hindrer vesentlig forenkling. Det er også grunn til å anta at mange høyere utdanningsinstitusjoner fortsatt vil være preget av relativt ukoordinerte administrative funksjoner som griper inn i fakultetenes aktivitet.

Gitt dette pessimistisk- realistiske synet på våre omgivelser, trenger vi noen mer optimistiske holdepunkter for hva vi selv kan gjøre for å motvirke negative effekter av det samlede styringsregimet (KD, NOKUT og de andre direktoratene, Riksrevisjonen, og så videre) som omkranser oss, og for å legge til rette for at strategiske beslutninger er preget av transparens, kritisk diskusjon og reell medinnflytelse.

1. Skjerm undervisnings- og forskningsaktiviteten mot byråkratisering. Det er avgjørende at ledelsen og administrasjonen på ulike nivåer skjermer undervisnings. og forskningsaktiviteten (UF-ansatte) for rapporteringskrav, og at ledelsen reduserer administrasjonens rapp

Les mer

Flere saker fra Khrono

Mens andre foreldre er dømt slipper investoren unna rettssaken i september.
Khrono 21.01.2021
Styret ved NMBU vedtok i dag at NMBU skal ha ansatt rektor.
Khrono 21.01.2021
Her følger min subjektive erfaring knyttet til det å forflytte meg og «mine» studenter fra en fysisk møteplass for læring til et virtuelt rom, skriver førstelektor og forteller Heidi Dahlsveen.
Khrono 21.01.2021
Høgskulen på Vestlandet skal tilsetja både dekanar og prorektorar denne våren.
Khrono 21.01.2021
Eldre professor mener tvungen pensjonering er meningsløst. En av Norges yngste professorer, Roald A. Øien, ser at det er problematisk å miste eldre og rutinerte forskere.
Khrono 21.01.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt