AddToAny

Sju av ti mener grensehandel svekker norsk arbeidsliv

Sju av ti mener altså at grensehandel ikke er bra for norsk arbeidsliv. De har sagt deg enige i påstanden om at handel i Sverige fører til tap av arbeidsplasser og tap av statlige inntekter.
Dette kom fram i en holdningsundersøkelse som Ipsos har gjort for Grensehandelsalliansen. Tallene ble presentert under Arendalsuka i midten av august.

Andelen som er enig i påstanden varierer fra 76 prosent i Hedmark til 52 prosent i Østfold. Begge er grensefylker.

Bevisstheten om at grensehandel i Sverige påvirker norske arbeidsplasser er enda høyere blant politikerne enn blant folk flest i alle fylkene. Det er de folkevalgte på venstresiden som er mest enige i påstanden om tap av arbeidsplasser og inntekter.

Uenige om avgiftsnivået

To av tre i befolkningen mener avgifter på varer må ligge på samme nivå her hjemme som i våre naboland, slik at det ikke er så attraktivt å handle i Sverige. Selv om det er bred politisk enighet om at grensehandel er utfordrende for norsk arbeidsliv, er politikerne mildt sagt ikke helt synkrone i spørsmålet om avgiftsnivå. Det er store forskjeller mellom de ulike partiene når de svarer på spørsmålet om hvorvidt norske avgifter bør harmoniseres med nabolandene: I Fremskrittspartiet mener 99 prosent at avgiftene må være like, mens 23 prosent av Rødt-politikerne mener det samme. Dette er tallene for de andre partienes folkevalgte:

* Høyre: 88 prosent

* Arbeiderpartiet: 65 prosent

* Senterpartiet: 58 prosent

* Venstre: 58 prosent

* KrF: 48 prosent

* SV: 28 prosent

* MDG: 27 prosent

Partienes velgere følger stort sett sine folkevalgte i dette synet bortsett fra de som stemmer Rødt, MDG og Senterpartiet. Der er velgerne mer opptatt av å innføre lavere avgifter enn det politikerne er.

Grensehandelen øker og øker

I løpet av de siste ti årene har grensehandelen økt med omlag 75 prosent. Ifølge Statistisk sentralbyrå økte handelen til naboland med 8,3 prosent fra andre kvartal i 2018 til og med første kvartal i år, sammenlignet med de foregående tolv månedene.

Nordmenn grensehandlet for hele 16,3 milliarder kroner i denne perioden, det er over 1,2 milliarder kroner mer enn de forrige tolv månedene, opplyser Grensehandelsalliansen.

Svenskene gleder seg

Ifølge næringspolitisk leder i Svensk Handel, Mads Hedenström, er de norske kundene viktig for svensk dagligvarebransje. På seminaret om grensehandel under Arendalsuka viste han til at særlig Strömstad nyter godt av nordmenns harryhandel. I Strömstad omsetter detaljhandelen for ti ganger så mye som gjennomsnittet i Sverige. 1.150 årsverk ville blitt borte fra den lille grensebyen dersom de skulle hatt like mange ansatte som gjennomsnittet i landet.

Mange nordmenn jobber også i de svenske butikkene rett over grensa, noe som kan forklare at innbyggerne i Østfold er mindre bekymret enn resten av landet.

Danskene har stoppet flommen

I Danmark har de tatt store grep for å hindre handelslekkasje til Tyskland. Ifølge administrerende direktør John Wagner i De samvirkende Købmænd var lekkasjen omtrent umulig å få bukt med for 15 år siden, men etter at politikerne har engasjert seg har de evnet å få handelen tilbake til Danmark. Det har de gjort gjennom en stor såkalt grensehandelspakke; blant annet ved å sette ned avgiftene på de typiske grensehandelsvarene. Han forteller at grensehandelen av øl, brus og godteri nærmest er halvert.

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

- Det viktigste er at vi beholder mange rødgrønne kommuner, sier LO-leder Hans Christian Gabrielsen i en kommentar til valgresultatet.
HK-Nytt 10.09.2019
- Det handler om en lønn å leve av og ei arbeidstid å leve med. Dette er krav vi er villige til å streike for.
HK-Nytt 09.09.2019
En liten gjeng samler seg rett innenfor inngangen på Coop Obs på Lillestrøm. Et par stykker står klare med LO-brosjyrer og sjokolade, mens andre har tatt på seg Arbeiderparti-jakkene for anledningen, det er tross alt bare dager igjen til valget.
HK-Nytt 05.09.2019
30. august ble det klart at Tine skal kutte 400 årsverk innen utgangen av 2021. Ifølge NTB vil ingen deler av Tines virksomhet bli skjermet, og ledelsen gir ingen garanti for at meierier ikke kan bli nedlagt.
HK-Nytt 04.09.2019
Elisabeth Sundset har vært HK-tillitsvalgt i 25 år. Nå gjør hun lokalpolitiker av seg.
HK-Nytt 03.09.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt