AddToAny

Sju av ti mener grensehandel svekker norsk arbeidsliv

Sju av ti mener altså at grensehandel ikke er bra for norsk arbeidsliv. De har sagt deg enige i påstanden om at handel i Sverige fører til tap av arbeidsplasser og tap av statlige inntekter.
Dette kom fram i en holdningsundersøkelse som Ipsos har gjort for Grensehandelsalliansen. Tallene ble presentert under Arendalsuka i midten av august.

Andelen som er enig i påstanden varierer fra 76 prosent i Hedmark til 52 prosent i Østfold. Begge er grensefylker.

Bevisstheten om at grensehandel i Sverige påvirker norske arbeidsplasser er enda høyere blant politikerne enn blant folk flest i alle fylkene. Det er de folkevalgte på venstresiden som er mest enige i påstanden om tap av arbeidsplasser og inntekter.

Uenige om avgiftsnivået

To av tre i befolkningen mener avgifter på varer må ligge på samme nivå her hjemme som i våre naboland, slik at det ikke er så attraktivt å handle i Sverige. Selv om det er bred politisk enighet om at grensehandel er utfordrende for norsk arbeidsliv, er politikerne mildt sagt ikke helt synkrone i spørsmålet om avgiftsnivå. Det er store forskjeller mellom de ulike partiene når de svarer på spørsmålet om hvorvidt norske avgifter bør harmoniseres med nabolandene: I Fremskrittspartiet mener 99 prosent at avgiftene må være like, mens 23 prosent av Rødt-politikerne mener det samme. Dette er tallene for de andre partienes folkevalgte:

* Høyre: 88 prosent

* Arbeiderpartiet: 65 prosent

* Senterpartiet: 58 prosent

* Venstre: 58 prosent

* KrF: 48 prosent

* SV: 28 prosent

* MDG: 27 prosent

Partienes velgere følger stort sett sine folkevalgte i dette synet bortsett fra de som stemmer Rødt, MDG og Senterpartiet. Der er velgerne mer opptatt av å innføre lavere avgifter enn det politikerne er.

Grensehandelen øker og øker

I løpet av de siste ti årene har grensehandelen økt med omlag 75 prosent. Ifølge Statistisk sentralbyrå økte handelen til naboland med 8,3 prosent fra andre kvartal i 2018 til og med første kvartal i år, sammenlignet med de foregående tolv månedene.

Nordmenn grensehandlet for hele 16,3 milliarder kroner i denne perioden, det er over 1,2 milliarder kroner mer enn de forrige tolv månedene, opplyser Grensehandelsalliansen.

Svenskene gleder seg

Ifølge næringspolitisk leder i Svensk Handel, Mads Hedenström, er de norske kundene viktig for svensk dagligvarebransje. På seminaret om grensehandel under Arendalsuka viste han til at særlig Strömstad nyter godt av nordmenns harryhandel. I Strömstad omsetter detaljhandelen for ti ganger så mye som gjennomsnittet i Sverige. 1.150 årsverk ville blitt borte fra den lille grensebyen dersom de skulle hatt like mange ansatte som gjennomsnittet i landet.

Mange nordmenn jobber også i de svenske butikkene rett over grensa, noe som kan forklare at innbyggerne i Østfold er mindre bekymret enn resten av landet.

Danskene har stoppet flommen

I Danmark har de tatt store grep for å hindre handelslekkasje til Tyskland. Ifølge administrerende direktør John Wagner i De samvirkende Købmænd var lekkasjen omtrent umulig å få bukt med for 15 år siden, men etter at politikerne har engasjert seg har de evnet å få handelen tilbake til Danmark. Det har de gjort gjennom en stor såkalt grensehandelspakke; blant annet ved å sette ned avgiftene på de typiske grensehandelsvarene. Han forteller at grensehandelen av øl, brus og godteri nærmest er halvert.

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Det er hektisk aktivitet på Haugaland taxisentral. Jorunn Tjoland har ansvaret for skolekjøringa. Telefonen ringer i ett sett, mange elever skal hjem.
HK-Nytt 24.01.2020
Deltidsansatte i Kiwi kan glede seg. Nå er det slutt på å lønnes på timebasis, de skal ha en fast månedslønn. Det har HK blitt enige med arbeidsgiverorganisasjonen Virke om, opplyser Erling Hagen, faglig sekretær i HK.
HK-Nytt 22.01.2020
Overgangstillegget, som er navnet ordningen har fått, er skåret over samme lest som slitertillegget som ble avtalt mellom LO/NHO i fjor høst.
HK-Nytt 20.01.2020
- Nå har vi fått utvalgsrapporten til gjennomsyn, og vårt forbund og også Fagforbundet mener det er gode grunner til å støtte opp under flertallets syn.
HK-Nytt 20.01.2020
Det er snart tid for sentrale lønnsoppgjør. Representantskapet i HK vedtok fredag en såkalt tariffpolitisk uttalelse. De helt konkrete kravene til endringer i de ulike tariffavtalene skal riktignok vedtas av forbundsstyret i mars.
HK-Nytt 17.01.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt