AddToAny

Sikkerhetsklarering - fortsatt en trussel mot rettssikkerheten

Vi har i tidligere artikler tatt opp sikkerhetsklarering som et generelt rettssikkerhetsproblem. Dette har utviklet seg til det verre.
I mange saker har avslag på klarering den samme, skjematiske begrunnelsen: Personene har «tilknytning til en annen stat», gjerne gjennom en mor, far, besteforeldre, kjæreste eller ektefelle, med opprinnelse fra et annet land.

Klareringsmyndighetens «konkrete» begrunnelse er at tilknytningen har potensiale i seg til at personen selv, eller personens nærstående, kan utsettes for trusler som kan føre til press mot den som søker om sikkerhetsklarering. Begrunnelsene stopper med dette og er like fra sak til sak. Vurderingen er blitt så skjematisk at det i realiteten automatisk hindrer personer med tilknytning til visse stater å arbeide i stillinger som krever sikkerhetsklarering.

Denne praksisen er ikke i tråd med riktig lovforståelse. Loven

Les mer

Flere saker fra Politiforum

Vi stanset, sveivet ned ruten og hørte damen rope til oss: «Herregud det er ikke min bil!!!»
Politiforum 24.10.2021
Da Christine Fossen tiltrådte som politimester i Vadsø i 1998, var hun tidenes yngste. Hun var den første politimesteren som var gravid og hadde mammaperm. Nå gjør hun politicomeback, som sjef for FN-politiet i Sør-Sudan.
Politiforum 23.10.2021
Det at de som sjelden eller aldri har noe med politiet å gjøre har stor tillit til oss, hjelper lite. Problemet er at relasjonen til de vi forholder oss til i hverdagen, er skadelidende.
Politiforum 22.10.2021
John-Erik Vika ble i dag utnevnt som statssekretær for justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).
Politiforum 22.10.2021
Det er viktig at ressurssterke land bidrar til FN med kompetanse og erfaring. Her har Norge og norsk politi mye å bidra med.
Politiforum 22.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt