AddToAny

- Seksualpolitikk bør handle mer om lyst

Politikk for seksuell helse må handle om abort, kjønnssykdommer og å sette grenser, men også om det positive ved sex, mener forsker Anette Skilbred.
â Norge er et land som internasjonalt blir sett på som seksuelt liberalt, åpent og frilynt, sier forsker Anette Skilbred ved Norges idrettshøgskole.

â Men som man ser i tidligere forskning, er det den ansvarlige seksualiteten som er skrevet frem i politiske dokumenter, og vi er kanskje ikke så frie likevel.

Dette har hun sammen med kolleger sett nærmere på i en artikkelsom er basert på Skilbreds masteroppgave. I den analyserer de den forrige regjeringens strategi for seksuell helse fra 2016.

Ville inkludere det positive

Strategien Solberg-regjeringen la frem, var en sammenslåing av to tidligere strategier: en for å minke aborttall og en for å hindre spredning av kjønnssykdommer, samt at de ville legge til mer om det positive ved sex.

Planen var, ifølge Skilbred, at ved å lage én samlet strategi kunne regjeringen belyse flere av seksualitetens sider, utover å forebygge abort og kjønnssykdommer.

â Man kunne derfor forventet at den skulle handle om det man vil ha mer av, ikke bare det man vil forebygge og redusere.

â Men når man ser på strategien med et kritisk blikk, ser man at ansvarlig seksualitet ligger i bunn.

Skilbred har sett på hvor ofte bestemte ord, temaer og forestillinger dukker opp og vurdert hva som blir vektlagt.

â Jeg så på hvor stor plass hvert tema får og hvilken mening som er knyttet til det som får mye plass. Det som får størst plass, fremstår også som det viktigste.

(Foto: NIH)

Handler om hva man vil ha bort

De temaene som får mest plass, er abort, kjønnssykdommer og å lære seg å sette grenser. Strategien fremmer også parforholdet som en garantist for god seksuell helse.

â Det er mange gode grunner til å snakke om disse temaene, og man skal ta problematiske områder, som m

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Rundt fem prosent av husstandene i Norge er i alvorlige økonomiske vanskeligheter, viser en ny rapport. Ytterligere 11 prosent sliter økonomisk.
forskning.no 28.09.2022
Noen land synes ikke det gjør noe at oppdrettsfisken har mange lakselus på seg. Slik er det ikke i Norge.
forskning.no 28.09.2022
PODCAST: Hva vil det ha å si for fransk politikk? Og hvilken betydning har det for Nasjonal Samling?
forskning.no 28.09.2022
Matmyndighetene forteller oss at tilsetningsstoffene i maten vår er ufarlige. Men likevel ble et tilsetningsstoff nylig forbudt, etter lang tids bruk. Hvordan kan det ha seg?
forskning.no 28.09.2022
Personer som er dømt for seksuallovbrudd, har lav tilbakefallsprosent. Veien tilbake til samfunnet er vanskelig, forteller en tidligere straffedømt.
forskning.no 28.09.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt