AddToAny

Sakte, men sikkert mot et tryggere Angola

Sakte, men sikkert mot et tryggere Angola
MENINGER: Internasjonale menneskerettighetsorganisasjoners årlige rapporter gir detaljrike øyeblikksbilder, men tilbyr sjelden mer langsiktige analyser.
Men den som har fulgt Angola over litt lengre tid, ser at landet er i grunnleggende endring, i retning av en dypere forankret menneskerettighetskultur.

«Angola er rikt, men befolkningen er fattig,» sukker angolanere med et oppgitt smil. Men også med et snev av håp. Bemerkningen er treffende og oppsummerer godt situasjonen og stemningen i landet. Storparten av landets menneskerettighetsproblemer er fattigdomsrelaterte. Og korrupsjon er en vesentlig del av årsaken til skjevfordelingen av inntektene fra landets store olje- og gass-ressurser. Flere viktige indekser bekrefter dette, men viser samtidig at Angola er i bedring.

Jevn fremgang, men fortsatte dårlige rangeringer

Etter å ha klatret åtte plasser på Transparency Internationals (TI) regionale rangering siden 2014, fremhever TI Angola blant Afrikas 'significant improvers'. Det skal imidlertid bemerkes at Angola fortsatt befinner seg på nedre halvdel blant de 49 landene som er med i rangeringen. Klatringen skyldes dessuten at situasjonen er blitt atskillig verre i andre land, slik at disse har falt. Equinor er blant dem som har erfart at det er vanskelig å operere i Angola uten å styre klar av korrupsjon.

Da statsminister Erna Solberg gjestet Angola i 2018 understreket hun likevel det gjensidige ønsket om å utvide det kommersielle partnerskapet. Hun roste også angolanske myndigheter for tiltak i retning av økt åpenhet, redusert korrupsjon og nepotisme og for at økonomisk kriminalitet nå i økende grad blir rettslig forfulgt og straffet. Angolanske medier, inklusive de statlige, følger trenden. Det generelle ytringsfrihetsklimaet, inklusive en stadig skarpere og mer kritisk dekning av landets vedvarende korrupsjonsproblem, er i bedring. Mediene blir gradvis mer uavhengige.

Tross fremgang scorer ikke Angola særlig godt på Freedom Houses (FH) rangeringer. I følge FHs årlige 'Freedom in the World report' er det marginal fremgang. Den overordnede vurderingen er at Angola fortsatt må regnes som et ufritt land. Siden avkolonialiseringen fra Portugal i 1975 er Angola uavbrutt blitt styrt av ett og samme parti, som tross bedring på en rekke punkter de senere år fortsatt begrenser ulike gruppers frihet og systematisk undertrykker politisk uenighet.

Konklusjonene i Mo Ibrahim Foundations 'Index on African Governance' (IIAG) stemmer godt overens med Transparency Internationals og Freedom Houses. IIAGs 2020-rapport rangerer Angola på 43.-plass blant de 54 afrikanske landene som er vurdert, med andre ord blant de aller dårligste. Landet får den dårligste totalvurderingen i hele det sørlige Afrika. Samtidig krediteres Angola for å være blant hele Afrikas topp tre med hensyn til bedringskurve de siste fem årene.

Korrupsjon, fattigdom og menneskerettigheter

Fredelige, frivillige presidentskifter i frie, demokratiske valg er ingen selvfølge. Men i Angola forventer ingen noe annet: I august 2017, etter 38 år ved makten, lot President José Eduardo dos Santos seg avløse av José Lourenço. De to er fra samme parti, Movimento Popular de Libertação de Angola (MPLA). Som forsvarsminister og visepresident i partiet var Lourenço allerede godt inne i partihierarkiet. Slik sett et tryg

Les mer

Flere saker fra Panorama Nyheter

Forhandlingene om en forpliktende pandemi-traktat er krevende og preget av mistillit, ifølge helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).
Panorama Nyheter 28.09.2023
Norges statsminister er ikke i tvil, etter besøk i Ukraina og en rekke møter med ukrainske ledere: Bistanden Ukraina aller helst vil ha, er militær, utviklet på Kongsberg og heter Nasams.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Militærjuntaen som kuppet makten i Burkina Faso i fjor høst, sier at landets sikkerhetsstyrker avverget et nytt kupp onsdag.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Mer enn 10.000 mennesker har rømt boligene sine i deler av Haitis Centre-provins etter flere angrep fra væpnede gjenger, ifølge landets migrasjonsmyndigheter.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Ukraina ber flere land gjøre som Norge og forplikte seg til langsiktige støttepakker. EU og FN mener også det er behov for det - i tillegg til umiddelbar hjelp.
Panorama Nyheter 28.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt