AddToAny

Sabetrasekhs advokat: Saken preges av systemsvikt på UiO

Administrasjonen på UiO fikk gjennomgå i prosedyren til Roya Sabetrasekhs advokat Sverre Lilleeng.
Ankesaken mellom Universitetet i Oslo og den tidligere stipendiaten Roya Sabetrasekh pågikk i Borgarting lagmannsrett hele forrige uke.

Utgangspunktet for saken er at Sabetrasekhs forskningsarbeider fra 2006 er brukt i en patentsøknad fra det svenske legemiddelfirmaet Ascendia. Patentet er innvilget i både Europa, Japan og USA.

Forhandlingene i lagmannsretten har vist at det er uenighet om det meste. Hvem er oppfinneren(e)? Hvem er ansvarlig for at Sabetrasekhs arbeid havnet i Ascendias patentsøknad? Og hva er egentlig det oppfinneriske ved det som er patentert?

- De skulle vært undersøkt

Fredag, på rettssakens siste dag, ble saksbehandlingen på UiO sentralt viet stor plass i prosedyren til Sabetrasekhs advokat Sverre Lilleeng fra advokatfirmaet Lynx.

Det var i oktober 2010 at Sabetrasekh varslet UiO om at hun hadde funnet en patentsøknad på internett som var basert på hennes resultater fra arbeidet med den såkalte Histocare gelen.

I konklusjonen hun mottok fra daværende universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe i desember samme år, het det at «Ettersom det ikke var gjort noen oppfinnelser ved OD v/Avdeling for biomaterialer i ditt prosjekt kan vi ikke se at det er grunnlag for medoppfinnerskap for deg, Lyngstadaas eller Reseland.»

For å komme fram til denne konklusjonen, forhørte UiOs administrasjon seg med Sabetrasekhs veiledere Janne Reseland og Ståle Petter Lyngstadaas.

- De to skulle ikke uttalt seg, de skulle vært undersøkt! argumenterte Lilleeng i prosedyren.

Lilleeng hevdet det burde ringt en bjelle hos UiOs administrasjon da de to veilederne uttalte seg nokså ulikt om patentspørsmålet.

Fra den interne saksbehandlingen i forkant av UiOs konklusjon, viser det seg at Reseland ikke utelukket at Sabetrasekh hadde oppfinnerrettigheter. I en e-post til UiOs jurist skrev hun: «Om vi (Roya, meg selv og Petter) burde vært tatt med som medoppfinner er jo selvsagt en diskusjon ()». Dette fikk UiO-juristen til å skrive i et notat: «Jeg forstår Reseland dithen at hun ikke utelukker at hun selv, Lyngstadaas og Sabetrasekh skulle vært medoppfinnere på en oppfinnelse, men at de ikke visste om patentet før de i november 2010 ble kjent med det gjennom denne saken».

- Jaget av NRK og jurister: Ascendia ville kvitte seg med Sabetrasekh-patentet

Hevdet v

Les mer

Flere saker fra Uniforum

I vikingtiden og utover middelalderen var håndtrykket en ubrytelig forsegling av avtaler. Håndtrykket er satt under press av epidemier flere ganger. Vil det overleve denne?
Uniforum 06.07.2020
Edvard Munchs aulamåleri og Vikingskipshuset på Bygdøy er no opne for alle. Me har snakka med turistar frå Vestlandet og Sørlandet.
Uniforum 03.07.2020
Bærekraftig omstilling, grønt skifte og digitalisering er gjennomgående i mange av prosjektene som nå får støtte. De to bedriftene som får mest, får 16 millioner hver.
Uniforum 02.07.2020
Fra i dag kan statsborgere fra land utenfor EU og EØS som har arbeids-og oppholdstillatelse i Norge reise inn i landet. Det annonserte justisminister Monica Mæland under dagens pressekonferanse, melder VG.
Uniforum 01.07.2020
- Vi er motiverte og skal jobbe iherdig for at studentenes stemme setter fotavtrykk og får gjennomslag, sier Andreas Trohjell leder av Norsk studentorganisasjon (NSO) i en pressemelding.
Uniforum 01.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt