AddToAny

Sabetrasekhs advokat: Saken preges av systemsvikt på UiO

Administrasjonen på UiO fikk gjennomgå i prosedyren til Roya Sabetrasekhs advokat Sverre Lilleeng.
Ankesaken mellom Universitetet i Oslo og den tidligere stipendiaten Roya Sabetrasekh pågikk i Borgarting lagmannsrett hele forrige uke.

Utgangspunktet for saken er at Sabetrasekhs forskningsarbeider fra 2006 er brukt i en patentsøknad fra det svenske legemiddelfirmaet Ascendia. Patentet er innvilget i både Europa, Japan og USA.

Forhandlingene i lagmannsretten har vist at det er uenighet om det meste. Hvem er oppfinneren(e)? Hvem er ansvarlig for at Sabetrasekhs arbeid havnet i Ascendias patentsøknad? Og hva er egentlig det oppfinneriske ved det som er patentert?

- De skulle vært undersøkt

Fredag, på rettssakens siste dag, ble saksbehandlingen på UiO sentralt viet stor plass i prosedyren til Sabetrasekhs advokat Sverre Lilleeng fra advokatfirmaet Lynx.

Det var i oktober 2010 at Sabetrasekh varslet UiO om at hun hadde funnet en patentsøknad på internett som var basert på hennes resultater fra arbeidet med den såkalte Histocare gelen.

I konklusjonen hun mottok fra daværende universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe i desember samme år, het det at «Ettersom det ikke var gjort noen oppfinnelser ved OD v/Avdeling for biomaterialer i ditt prosjekt kan vi ikke se at det er grunnlag for medoppfinnerskap for deg, Lyngstadaas eller Reseland.»

For å komme fram til denne konklusjonen, forhørte UiOs administrasjon seg med Sabetrasekhs veiledere Janne Reseland og Ståle Petter Lyngstadaas.

- De to skulle ikke uttalt seg, de skulle vært undersøkt! argumenterte Lilleeng i prosedyren.

Lilleeng hevdet det burde ringt en bjelle hos UiOs administrasjon da de to veilederne uttalte seg nokså ulikt om patentspørsmålet.

Fra den interne saksbehandlingen i forkant av UiOs konklusjon, viser det seg at Reseland ikke utelukket at Sabetrasekh hadde oppfinnerrettigheter. I en e-post til UiOs jurist skrev hun: «Om vi (Roya, meg selv og Petter) burde vært tatt med som medoppfinner er jo selvsagt en diskusjon ()». Dette fikk UiO-juristen til å skrive i et notat: «Jeg forstår Reseland dithen at hun ikke utelukker at hun selv, Lyngstadaas og Sabetrasekh skulle vært medoppfinnere på en oppfinnelse, men at de ikke visste om patentet før de i november 2010 ble kjent med det gjennom denne saken».

- Jaget av NRK og jurister: Ascendia ville kvitte seg med Sabetrasekh-patentet

Hevdet v

Les mer

Flere saker fra Uniforum

De som vil forbedre mattekarakteren sin fra videregående skal få tilbud om et landsdekkende nettkurs. Universitetet i Sørøst-Norge får 5 mill. kroner for å lage det.
Uniforum 09.12.2019
At norrønt må være næringslivsrelevant for å være støtteverdig, høres ut som en vits, bare så synd at det er sant, skriver Uniforum-skribent Janne Bondi Johannessen.
Uniforum 09.12.2019
Idil Eser risikerer mellom 7 1/2 og 15 år i tyrkisk fengsel. Amnesty Tyrkias tidlegare generalsekretær som no arbeider på UiO, er skuffa. - Me har skaffa mange bevis som frikjenner oss.
Uniforum 06.12.2019
Sametinget har vedtatt at flere studier bør innføre kvoter for søkere med samisk bakgrunn, melder Forskerforum. Sametinget har vedtatt å jobbe for at flere universiteter skal innføre kvoter for søkere med samisk bakgrunn.
Uniforum 06.12.2019
Den kvinnelege imamen Seyran Ates frå Berlin fekk torsdag 5. desember overrekt Universitetet i Oslos menneskerettspris i Gamle festsal i Urbygningen.
Uniforum 06.12.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt