Å redusere bruken av kraftfôr, og særlig av importerte kraftfôrråvarer, har de siste årene vært et mål for bønder og for kraftfôrprodusentene. Både innenfra og utenfra kommer det påstander og argumenter, om at vi fôrer dyra med råvarer som heller burde ha vært brukt til menneskemat, og at kraftfôret består av råvarer importert fra Brasil.
Fra alle husdyrproduksjoner har det kommet ønsker om en større andel norske råvarer, men ikke før nå har noen faktisk undersøkt hvor stor andel av kraftfôret norske husdyr eter som er norsk, og hvor mye som er importert. Den jobben har Animalia gjort, og den er presentert i rapporten Kjøttets tilstand 2020.
- Vi bygger rapporten på statistikk fra Landbruksdirektoratet og har bedt kraftfôrindustrien om å sende oss representative fôrresepter for flere typer fôr. Disse tallene har vi bearbeidet og laget en representativ resept for hvert husdyrslag, og satt opp fôrplaner for alle dyreslagene, forteller Siv Heia Uldal i Animalia, som har vært tallknuser i prosjektet.
OVER 80 PROSENT NORSKFôrplanene har de brukt til å finne ut hvor stor del av den totale fôrrasjonen til drøvtyggere som består av grovfôr, og hvor mye som består av kraftfôr. Så har de også undersø