AddToAny

Rettssaken etter Khashoggi-drapet har startet i Tyrkia

Rettssaken etter Khashoggi-drapet har startet i Tyrkia
20 saudiarabere anklages for drapet på journalisten. Rettssaken mot 20 saudiarabere som anklages for drapet på skribenten Jamal Khashoggi i 2018, er innledet i Istanbul.
Blant de tiltalte er to av kronprins Mohammed bin Salmans tidligere medarbeidere.

Tyrkisk påtalemyndighet mener at Ahmed al-Asiri, som var Saudi-Arabias viseetterretningssjef, og Saud al-Qahtani, en av kronprinsens tidligere rådgivere, ledet operasjonen og ga ordre til teamet som utførte drapet. De 18 andre står tiltalt for å ha utført drapet, med «avskyelige intensjoner og tortur».

Khashoggi var selv saudiaraber og ble drept etter å ha gått inn i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul for å ordne med dokumenter som han trengte for å kunne gifte seg igjen.

Utenfor sto hans tyrkiske forlovede Hatice Cengiz og ventet. Da han ikke kom ut igjen, varslet hun tyrkiske myndigheter. Nå håper hun at rettssaken vil føre til at nye bevis kommer fram.

Kritisk til kronprinsen

Ifølge tiltalen ble Khashoggi kvalt til døde hvorpå kroppen ble partert. Levningene er aldri funnet.

Khashoggi var tidligere på god fot med den saudiarabiske kongefamilien, men han var kritisk til kronprinsen. I sine kommentarer i blant annet Washington Post rettet Khashoggi kraftig kritikk mot bin Salman, som nå anses å være den reelle lederen i Saudi-Arabia.

Det tyrkiske aktoratet har lagt ned påstand om livsvarig fengsel under særskilte strenge vilkår, som er lovens strengeste straff etter at Tyrkia avskaffet dødsstraff i 2002.

FN-rapportør til stede

Til stede under rettssaken er også FNs spesialrapportør for utenomrettslige drap, Agnès Callamard. Hun har gransket drapet og konkludert med at det var en utenomrettslig henrettelse som den saudiarabiske staten er ansvarlig for.

I Saudi-Arabia har det vært arrangert en lukket rettsprosess etter drapet. I desember oppga myndighetene at fem personer var dømt til døden. Deretter sa Khashoggis sønner at de tilga drapsmennene, noe som åpnet for at de kunne benådes. Verken al-Asiri eller al-Qahtani ble dømt i saken. Al-Qathani var ikke engang tiltalt, mens al-Asiri ble frikjent.

Callamard har beskrevet rettssaken som et spill for galleriet, der de som sto bak og de som lot drapet skje, deriblant kronprinsen, ikke ble utpekt.

(NTB)

Image-text:

En tyrkisk politibetjent passerer et bilde av Jamal Khashoggi som er satt opp i forbindelse med en seremoni for den saudiarabiske journalisten og skribenten i Istanbul i forbindelse med årsdagen for drapet. Arkivfoto: Lefteris Pitarakis / AP / NTB scanpix

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Spalten uttrykker skribentens egne synspunkter. «Gidske Olivia Anderson var ikke et ønsket barn.» Slik starter Alf Ole Ask og Elin Sørsdahls bok ...
Journalisten 28.09.2023
Amedia og Schibsted har signert en intensjonsavtale for å sikre videre distribusjon av papiraviser og pakker, seks dager i uken, i en så stor geografi ...
Journalisten 27.09.2023
Document brøt Vær varsom-plakatens punkt 4.3 om å vise respekt for menneskers egenart og etnisitet.
Journalisten 27.09.2023
Avisa Norge IDAG ble felt av Pressens Faglige Utvalg (PFU) da utvalget behandlet to klager mot samme artikkel i avisa under møtet onsdag 27. ...
Journalisten 27.09.2023
Avisa Nordland gikk fri i Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag, etter å ha bli klaget inn av tre medlemmer av Rødt Bodø.
Journalisten 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt