AddToAny

Rettssaken etter Khashoggi-drapet har startet i Tyrkia

Rettssaken etter Khashoggi-drapet har startet i Tyrkia
20 saudiarabere anklages for drapet på journalisten. Rettssaken mot 20 saudiarabere som anklages for drapet på skribenten Jamal Khashoggi i 2018, er innledet i Istanbul.
Blant de tiltalte er to av kronprins Mohammed bin Salmans tidligere medarbeidere.

Tyrkisk påtalemyndighet mener at Ahmed al-Asiri, som var Saudi-Arabias viseetterretningssjef, og Saud al-Qahtani, en av kronprinsens tidligere rådgivere, ledet operasjonen og ga ordre til teamet som utførte drapet. De 18 andre står tiltalt for å ha utført drapet, med «avskyelige intensjoner og tortur».

Khashoggi var selv saudiaraber og ble drept etter å ha gått inn i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul for å ordne med dokumenter som han trengte for å kunne gifte seg igjen.

Utenfor sto hans tyrkiske forlovede Hatice Cengiz og ventet. Da han ikke kom ut igjen, varslet hun tyrkiske myndigheter. Nå håper hun at rettssaken vil føre til at nye bevis kommer fram.

Kritisk til kronprinsen

Ifølge tiltalen ble Khashoggi kvalt til døde hvorpå kroppen ble partert. Levningene er aldri funnet.

Khashoggi var tidligere på god fot med den saudiarabiske kongefamilien, men han var kritisk til kronprinsen. I sine kommentarer i blant annet Washington Post rettet Khashoggi kraftig kritikk mot bin Salman, som nå anses å være den reelle lederen i Saudi-Arabia.

Det tyrkiske aktoratet har lagt ned påstand om livsvarig fengsel under særskilte strenge vilkår, som er lovens strengeste straff etter at Tyrkia avskaffet dødsstraff i 2002.

FN-rapportør til stede

Til stede under rettssaken er også FNs spesialrapportør for utenomrettslige drap, Agnès Callamard. Hun har gransket drapet og konkludert med at det var en utenomrettslig henrettelse som den saudiarabiske staten er ansvarlig for.

I Saudi-Arabia har det vært arrangert en lukket rettsprosess etter drapet. I desember oppga myndighetene at fem personer var dømt til døden. Deretter sa Khashoggis sønner at de tilga drapsmennene, noe som åpnet for at de kunne benådes. Verken al-Asiri eller al-Qahtani ble dømt i saken. Al-Qathani var ikke engang tiltalt, mens al-Asiri ble frikjent.

Callamard har beskrevet rettssaken som et spill for galleriet, der de som sto bak og de som lot drapet skje, deriblant kronprinsen, ikke ble utpekt.

(NTB)

Image-text:

En tyrkisk politibetjent passerer et bilde av Jamal Khashoggi som er satt opp i forbindelse med en seremoni for den saudiarabiske journalisten og skribenten i Istanbul i forbindelse med årsdagen for drapet. Arkivfoto: Lefteris Pitarakis / AP / NTB scanpix

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Mottatt 18.000 klager. BBC beklaget søndag bruken av en rasistisk slengbemerkning i en reportasje i juli om vold i Bristol.
Journalisten 09.08.2020
Uoffisiell biografi om Matt Drudge. Husker du Matt Drudge?
Journalisten 07.08.2020
- Utfordrende tider for Europa. EFTAs overvåkningsorgan (ESA) har ansatt Jarle Hetland som ny kommunikasjonssjef, skriver ESA i en pressemelding. Han tiltrer stillingen 1. september.
Journalisten 07.08.2020
Publiseringsløsning, e-poster, personalmapper og regnskapssystemer ble holdt som gissel mot løsepenger.
Journalisten 07.08.2020
DN: Sommervikar var korona-smittet. Hegnar Media stengte denne uken kontoret for alle ansatte som ikke har driftskritiske roller, skriver Dagens Næringsliv (DN). Årsaken var at en vikar har testet positivt for covid-19.
Journalisten 07.08.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt