AddToAny

Renvasker ikke nettsteder

Resett og andre innvandringsfiendtlige nettsteder ser så langt ikke ut til å ha spilt noen rolle i radikaliseringen av Philip Manshaus. De spiller allikevel en negativ rolle i samfunnsdebatten, slår flere eksperter fast.
Kristian A. Bjørkelos kommentar «Feil å gje norske nettstadar ansvar for radikaliseringa av moskéskytaren» vakte sterke reaksjoner. Flere mener han renvasker høyreradikale og innvandringsfiendtlige nettsteder.

I kommentaren skriver Bjørkelo, som er forfatter av en bok om ekstremisme og underviser i kommunikasjon på Universitetet i Bergen, at ut fra det vi så langt vet, ser den terror-og drapssiktede Philip Manshaus ut til å ha blitt radikalisert i en internasjonal kultur rundt nettsteder som 4chan og 8chan.

Dette er uredigerte nettsteder, der man kan publisere anonymt og der noe - men langt fra alt - innholdet består av ekstreme ytringer.

Den politiske motivasjonen hans må forstås ut fra denne kulturen, mener Bjørkelo, og i så fall blir det i dette tilfellet feil å rette pekefingeren mot norske nettsteder som Resett, Human Rights Service og Document.no, fastslår han.

Sterke protester

I Fri Tankes kommentarfelt på Facebook protesterte flere mot det de mente var et forsvar for disse nettstedene.

«Det er ingen grunn til - på noen som helst måte - å bagatellisere nettsteder som Resett & co. Der møtes og enes alt for mange», skrev en.

«De er med på det samme, hvorfor denne trangen til å forsvare alt grumset disse møkkanettstedene skriver?» lød en melding på Twitter.

Flere av de som protesterte, viste til Resetts kommentarfelt, som er blitt beskyldt for å slippe til hatefulle ytringer, inklusive støtte til massedrapet i Christchurch i mars.

Det handler om hva vi faktisk vet

- Jeg er i utgangspunktet veldig kritisk både til hva disse nettstedene publiserer på redaksjonell plass, og til det særlig Resett lar stå i de forhåndsmodererte kommentarfeltene sine. Men det var ikke det kommentaren handler om. Den handler om hvilke nettsteder vi faktisk vet at han har ferdes på, sier Bjørkelo.

- Og det vi vet, er at han har postet ting på chan-sidene 4chan og Endchan. Derfor skal vi være forsiktige med å anklage noen andre før vi vet noe mer, utdyper han.

Bjør

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

Forfatter Per Ivar Hjeldsbakken Engevold understreker nok en gang at han ikke mener Thor Heyerdahl var rasist.
Fri tanke 17.01.2020
Kronerulling har midlertidig reddet driften av organisasjonen for religiøse utbrytere.
Fri tanke 15.01.2020
Det finnes en stor mengde vitenskapelige studier og eksperimenter som tyder på at menneskelige utslipp bidrar til global oppvarming. Disse utgjør «bevis» for at slike utslipp kan føre til global oppvarming.
Fri tanke 14.01.2020
Fra i dag av er det mulig å registrere seg for likekjønnet vigsel i Nord-Irland.
Fri tanke 13.01.2020
Christian Lomsdalen har snakket med professorene Asbjørn Dyrendal og Sissel Undheim om blant annet Lego Chima, Star Wars, X-Files, Percy Jackson, Avengers og dommedagsspill.
Fri tanke 09.01.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt