AddToAny

Renvasker ikke nettsteder

Resett og andre innvandringsfiendtlige nettsteder ser så langt ikke ut til å ha spilt noen rolle i radikaliseringen av Philip Manshaus. De spiller allikevel en negativ rolle i samfunnsdebatten, slår flere eksperter fast.
Kristian A. Bjørkelos kommentar «Feil å gje norske nettstadar ansvar for radikaliseringa av moskéskytaren» vakte sterke reaksjoner. Flere mener han renvasker høyreradikale og innvandringsfiendtlige nettsteder.

I kommentaren skriver Bjørkelo, som er forfatter av en bok om ekstremisme og underviser i kommunikasjon på Universitetet i Bergen, at ut fra det vi så langt vet, ser den terror-og drapssiktede Philip Manshaus ut til å ha blitt radikalisert i en internasjonal kultur rundt nettsteder som 4chan og 8chan.

Dette er uredigerte nettsteder, der man kan publisere anonymt og der noe - men langt fra alt - innholdet består av ekstreme ytringer.

Den politiske motivasjonen hans må forstås ut fra denne kulturen, mener Bjørkelo, og i så fall blir det i dette tilfellet feil å rette pekefingeren mot norske nettsteder som Resett, Human Rights Service og Document.no, fastslår han.

Sterke protester

I Fri Tankes kommentarfelt på Facebook protesterte flere mot det de mente var et forsvar for disse nettstedene.

«Det er ingen grunn til - på noen som helst måte - å bagatellisere nettsteder som Resett & co. Der møtes og enes alt for mange», skrev en.

«De er med på det samme, hvorfor denne trangen til å forsvare alt grumset disse møkkanettstedene skriver?» lød en melding på Twitter.

Flere av de som protesterte, viste til Resetts kommentarfelt, som er blitt beskyldt for å slippe til hatefulle ytringer, inklusive støtte til massedrapet i Christchurch i mars.

Det handler om hva vi faktisk vet

- Jeg er i utgangspunktet veldig kritisk både til hva disse nettstedene publiserer på redaksjonell plass, og til det særlig Resett lar stå i de forhåndsmodererte kommentarfeltene sine. Men det var ikke det kommentaren handler om. Den handler om hvilke nettsteder vi faktisk vet at han har ferdes på, sier Bjørkelo.

- Og det vi vet, er at han har postet ting på chan-sidene 4chan og Endchan. Derfor skal vi være forsiktige med å anklage noen andre før vi vet noe mer, utdyper han.

Bjør

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

Tross samme valgdag og sted som kommune- og fylkestingsvalget, gikk valgdeltagelsen i kirkevalget ned. Dramatisk for kirkedemokratiet, mener Vårt Land-kommentator.
Fri tanke 13.09.2019
Tips til medlemmer av Human-Etisk Forbund som har fått ekstremister i kommentarfeltet og/eller på nakken. Kan være nyttige for andre også.
Fri tanke 13.09.2019
Styreleder i Human-Etisk Forbund Tom Hedalen fastholder at han ikke har opplevd noen samarbeidsproblemer.
Fri tanke 12.09.2019
Politiets restriktive holdning til å ta ut påtale, samt deres manglende kompetanse, er urovekkende for barns rett på sunn utvikling.
Fri tanke 12.09.2019
Det er underlig og skuffende at ministeren avviser en kvalitetsikret debatt om dødshjelp, mener Human-Etisk Forbund.
Fri tanke 11.09.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt