AddToAny

Reisetidssaken: Krever ny gjennomgang av oppdrag

Reisetidssaken: Krever ny gjennomgang av oppdrag
Med bakgrunn i en konkret sak fra 2019, krever Karl Karlsson i Politiets Fellesforbund Troms gjennomgang av alle lignende oppdrag siden 2013. - Her ligger det potensiale for mye etterbetaling, sier han.
Den 10. september 2019 blir arrestforvarer Hege Losoa og politibetjent Ørjan Linga beordret på overtid i forbindelse med en fangetransport fra Tromsø til Trondheim. Denne tirsdagen er en arbeidsfri dag for dem begge, som erstatning for helgejobbing i forkant.

Oppdraget tar hele dagen. Både Linga og Losoa reiser hjemmefra før åtte om morgenen, og klokka har passert middagstid før de to er hjemme i sine respektive bopæler.

Begge to har på dette tidspunktet Tromsø politistasjon som sitt faste tjenestested. Det er også der de denne morgenen henter fangen som skal transporteres til Trondheim, en viktig detalj som får konsekvenser for den totale kompensasjonen for oppdraget.

Når lønnsslippene kommer, viser det seg nemlig at arbeidsgiver har regnet hjemreisen fra Trondheim som reisetid og ikke arbeidstid. Dette tilsvarer nesten fem av de timene Linga og Losoa bruker av sin arbeidsfrie dag til å utføre et oppdrag for arbeidsgiver denne septemberdagen.

En fagforeningsseier

Åtte måneder senere har arbeidsgiver snudd. Etter at fagforeningen Politiets Fellesforbund (PF) i Troms først klaget på utregningen av kompensasjonen, og Troms politistrikt deretter tok saken til Politidirektoratet (POD), fikk Linga og Losoa også regnet hjemreisen fra Trondheim som overtid - riktignok ikke helt hjem, men til arbeidsplassen på politistasjonen.

- Det er en seier at vi har fått definert nesten hele reisen som overtid, og ikke deler av den som reisetid. Vi kjørte denne saken som en pilotsak, fordi det var en åpenbar sak, forteller Karl Karlsson, lokallagsleder for PF Troms.

Det er § 7-7 (6) i politiets arbeidstidsbestemmelser (ATB) som kommer til bruk i slike problemstillinger, forklarer han videre. Der heter det følgende:

«Blir en tjenestemann på sin fritid/beredskapsvakt pålagt å møte til overtidstjeneste på annet sted enn sitt faste tjenestested, regnes tjenestetidensom tidsrommet mellom utreise fra og tilbakekomst til bopel.»

Med bakgrunn i den såkalte «reisetidssaken», en prinsipielt viktig kjennelse fra Høyesterett i 2018 (se faktaboks), krevde også Karlsson at Linga og Losoa skulle få reisen mellom bopel og arbeidssted kompensert som arbeidstid. I reisetidssaken konkluderte Høyesterett blant annet med at polititjenestemannen Torbjørn Thue på sin fridag skulle bli godtgjort med overtid fra bopel til bopel, selv om han dro innom lensmannskontoret der han jobbet for å hente utstyr og politibil på vei til oppdraget.

Troms politidistrikt avslo dette kravet. I sitt svar til Karlsson, skriver de:

«Argumentet forstås slik at PF mener henting av utstyr er sammenlignbart med h

Les mer

Flere saker fra Politiforum

Etter 46 år i politiet går HMS-sjef Egil Svartbekk i Politidirektoratet av med pensjon.
Politiforum 11.07.2020
Politiets grunnprinsipper er nærmest totalt fraværende i Politimeldingen, som også er full av selvmotsigelser og paradokser: Hva menes med en politipolitikk som tilpasses regjerende politikeres politikk og det til enhver tid rådende
Politiforum 10.07.2020
Politiets grunnprinsipper er nærmest totalt fraværende i Politimeldingen, som også er full av selvmotsigelser og paradokser: Hva menes med en politipolitikk som tilpasses regjerende politikeres politikk og det til enhver tid rådende
Politiforum 09.07.2020
Erik Inderhaug E-post:[email protected] Mobil: 908 64 608 Image-text: Kristin Kvigne på hagetrappa sammen med mannen Egon og hunden Kira. Foto: Frida Husabø Kvigne
Politiforum 09.07.2020
Den nyansatte Kripos-sjefen gleder seg til å ta fatt på jobben, men ferien tilbringer hun sammen med venner og familie - og en bunke bøker hun håper å få lest.
Politiforum 08.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt