AddToAny

Reagerer på overbooking: -Dette vil føre til dårligere kvalitet på studiene

Leder av NITO Studentene, Linn Robin Andersen, er bekymret for at det blir gitt tilbud til langt flere IKT-søkere enn det finnes planlagte studieplasser.
Fredag formiddag ble tallene fra Samordna opptak lagt fram, som viser at rekordmange har fått tilbud om studieplass.

Samtidig har cirka 20 prosent, eller 28.000 kvalifiserte søkere, ikke fått et studietilbud så langt.

Direktør i Unit, Terje Mørland, presenterte tallene, og trakk fram at utdanningsinstitusjonene har sendt ut studietilbud til langt flere enn det man har plass til, som en del av en planlagt overbooking. Hvert år faller en del studenter fra i løpet av studieåret og man har historisk sett truffet godt med å gi tilbud til flere studenter enn det er studieplasser.

Tallene han viser til betyr at det høsten 2020 møtte 6,6 prosent flere studenter enn det man hadde plass til. Dette er en økning fra 3,3 prosent i 2019.

- Må sitte på gulvet

Leder av NITO Studentene, Linn Robin Andersen, reagerer på overbooking på IKT-studier. Det er 105 prosent overbooking på IKT-studier, mot 92 prosent i fjor. Det betyr at i snitt er det tildelt to tilbud om studieplass per planlagte studieplass.

- Dette vil føre til dårligere kvalitet på studiene. Det blir ikke ressurser til å følge opp alle, og kapasiteten i forelesningssaler, leseplasser og seminarundervisning er ikke tilstrekkelig. Det er allerede vanlig at studenter må sitte i ganger og på gulvet i første semester, sier Andersen i en pressemelding.

Andersen mener u niversiteter og høyskoler spekulerer i hvor mange studenter de kommer til å miste på førsteåret for å sikre at de er fullbooket gjennom de senere studieårene. Samtidig skaper dette kvalitetsproblemer som fører til at flere faller fra, mener hun.

- Dette er en ond sirk

Les mer

Flere saker fra Khrono

Med unntak av Høgskulen på Vestlandet held utdanningsinstitusjonane i Bergen fast ved krav om ein meter avstand i undervisningssituasjonar. Også NTNU held oppe kravet om avstand.
Khrono 17.09.2021
En ansatt i Norce mener han er usaklig sagt opp og at han er bedre kvalifisert enn seks navngitte kolleger.
Khrono 17.09.2021
Medisinstudenter ved Universitetet i Oslo lurer på hvorfor de får mindre fysisk undervisning enn deres medstudenter ved andre universiteter.
Khrono 17.09.2021
Bent Hamers nye film leverer på stil, men etterlater oss med ubesvarte spørsmål om innhold.
Khrono 17.09.2021
Vi oppfordrer både avtroppende og påtroppende regjering til å bidra til å hente ut og slippe inn utsatte forskere og studenter på flukt.
Khrono 17.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt