AddToAny

Røde Kors trår varsomt når våketjenesten for døende utvides

Røde Kors trår varsomt når våketjenesten for døende utvides
På fire år har over 300 frivillige fra Røde Kors stilt seg til rådighet for døende og pårørende, stort sett ved sykehjem. Men de er redde for å bli brukt som argument for innsparing.
En hånd å holde i. Det er kjernen i oppdraget.

Etter oppslag i lokalavisene har Oppegård Røde Kors måttet sett opp kurs nummer to på kort tid. Interessen er stor, og kursene skal forberede frivillige på å være sammen med et fremmed menneske mens livet ebber ut.

To sykehjem har meldt interesse for å ta imot frivillige.

- De svarte at vi kan være et godt supplement, sier Elisabeth Skaugerum.

Hun har lang erfaring som besøksvenn og frivillig i Røde Kors.

- Vi regner med å kunne stille opp fra februar. Det er mange som ikke har så stort nettverk, og mange som ikke har så mange pårørende. Noen er også langt unna familien sin, sier hun.

Dermed er også Akershus med i det Røde Kors beskriver som en «styrt utrulling» av tilbudet.

Flest på sykehjem

Siden 2015 har frivillige fra Røde Kors våketjeneste holdt 300 mennesker i hånden ved dødsleiet. 250 av dem har ligget i sykehjem eller på en pleieinstitusjon. Resten har vært på sykehus eller i private hjem.

Vi anbefaler dem å ikke kontakte kommuneledelsen først. Vi er veldig redde for at noen skal se på dette som en innsparing.

Even Strømman, nasjonal tilrettelegger hos Røde Kors

Våketjenesten, som er inspirert av et tilbud hos danske Røde Kors, startet i Hedmark i 2015. Nå har den spredd seg til Østfold, Vestfold, Hordaland og Rogaland. Det er også prosjekter i gang i Telemark

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

- Menn vil ikke plutselig oppsøke hjelpeapparatet når de har blitt 40 år og sliter med selvmordstanker, sier helsesykepleierleder Ann Karin Swang.
Sykepleien 19.09.2020
Jeg er svært bekymret for at årets lønnsoppgjør fører til at sykepleiermangelen vil vokse. Vi må slutte å bare tenke på å rekruttere. Vi må også beholde sykepleiere, skriver Martin Solbjørg.
Sykepleien 18.09.2020
I medisinen kryr det av dem: Egennavnene som er knyttet til sykdommer, reflekser og andre kroppslige fenomener. Hva vet du egentlig om eponymer?
Sykepleien 18.09.2020
Hvorfor skal sykehusene bruke tid og penger på å saksøke viktig arbeidskraft? Bør de ikke heller sette alle midler til for å rekruttere? spør Ann-Chatrin Linqvist Leonardsen.
Sykepleien 18.09.2020
39 plasser til intensiv, 32 til kreft og 25 til avansert klinisk sykepleier. Se hele listen her.
Sykepleien 17.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt