AddToAny

Råder helsesykepleierne til å tenke annerledes om gutter

Å sette seg på venteværelset utenfor helsesykepleiers kontor kan føles temmelig uaktuelt for unge gutter, selv om det de trenger, er noen å snakke med.
- Jeg forsøkte å starte en gruppe for unge menn med angst og kalte den «Angstgruppe for menn». Ingen kom.

Dette forteller en av informantene i en ny rapport, «Hvordan hjelper vi gutta?», laget av Silje Berggrav i samarbeid med Mental Helse. Forfatterne har intervjuet fagfolk, forskere og ansatte i skolehelsetjenesten og helsestasjoner for ungdom som særlig har jobbet for å nå gutter.

Rapporten er ment som en fagressurs for helsesykepleiere og gir en rekke råd om hvordan nå frem til gutter med psykiske utfordringer.

- Angstgruppa for menn ble omdøpt til «Hvordan utvikle en verktøykasse til suksess?» Da kom gutta, og det ble til og med ventelister, forteller informanten.

Dette viser hvor viktig det er med en positiv tilnærming, noe som er konkret og peker på løsninger. Guttevennlig språk og tilnærming er et av rådene i rapporten.

Gutter trenger også hjelp

Ifølge rapporten opplever helsesykepleiere og andre fagfolk som jobber med psykisk helse, at unge gutter vegrer seg for å oppsøke hjelp for å snakke om psykiske problemer. De bruker skolehelsetjenesten i mindre grad enn jentene. Tendensen er tydeligere jo eldre ungdommene blir. I 8. klasse er det omtrent like mange gutter som jenter som oppsøker skolehelsetjenesten. Så øker forskjellene år for år.

Flere forhold kan tyde på at gutta ikke har mindre behov for hjelp enn jentene:

Selvmordsraten er dobbelt så høy for gutter som for jenter.

Gutter faller i større grad ut av skolesystemet.

Gutter rammes oftere enn jenter av atferds- og konsentrasjonsproblemer.

Flere gutter enn jenter får alkohol- og stoffavhengighet.

Gutter er i stor grad disponert for sosiale utfordringer, kroppspress, seksuelle krenkelser og andre faktorer som kan påvirke psykisk helse.

- Ikke gå rett på sak

«Hvordan hjelper vi gutta?» ble presentert på et webinar i mai arrangert av Likestillings- og diskrimineringsombudet, der fagfolk også delte erfaringer med arbeidet spesielt rettet mot gutter.

Om det at gutter ikke har så lett for å ta opp psykiske problemer, sa psykiatrisk sykepleier Per Vidar Nielsen i Herrkules:

- Ikke

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

Flere av sykepleierne i denne kommunen fikk et lønnsløft på 40 000 kroner over natten.
Sykepleien 30.07.2021
FHI ber om et tall på hvor mange sykehusinnlagte og døde av covid-19 samfunnet kan tåle fremover. - Vi ønsker en diskusjon, forklarer fagdirektør Frode Forland.
Sykepleien 30.07.2021
En helsefagarbeider ble sagt opp fra Helse Vest etter å ha sett i en pasientjournal uten grunn. Nå skal Høyesterett avgjøre om dette er gyldig oppsigelsesgrunn.
Sykepleien 29.07.2021
Fallende smittetall i Storbritannia, tross oppheving av alle restriksjoner 19. juli, har overrasket forskerne. Norske helsetopper kaller tallene interessante.
Sykepleien 29.07.2021
- Min lange pasienterfaring, både fra somatikken og psykisk helsevern, ville vært min desidert største styrke inn i et brukersenter og burde føre til opprykk. Det fikk motsatt effekt, skriver Maria Johansen Vik.
Sykepleien 29.07.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt