AddToAny

- QR-koder kan revolusjonere annonsemarkedet

- QR-koder kan revolusjonere annonsemarkedet
- Selv om teknologien er lett er tilgjengelig, er det få som benytter seg av muligheten, skriver Vipps-sjef Rune Garborg.
Dyktige kommunikasjonsfolk lager ofte et poeng av å gjøre veien kort til å forstå budskapet i reklame. Det bør være et minimum. Det er like viktig å gjøre veien kortest mulig til kjøp. QR-koder i annonser som bringer kundene rett til kjøp og utsjekk med mobilen uten noe tasting forkorter denne veien betraktelig, også via offline-kanaler. Selv om teknologien er lett er tilgjengelig, er det få som benytter seg av muligheten og overaskende mange som fremdeles tar seg råd til dyre annonsekampanjer uten enkle kjøpsmuligheter.

Frem til nå har vippsere skannet rundt 1,5 millioner QR-koder for betaling, og løsningen kommer nå for fullt i betalingsterminalene. En undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Vipps i april gir en god pekepinn på potensialet for denne måten å kjøpe på også i annonser. Tre av ti oppgir sannsynligheten som høy for at de ville ha benyttet seg av muligheten til kjøpe en vare med Vipps ved å skanne en QR-kode i offline-kanaler som butikkvindu, kundeaviser, kataloger eller utendørsplakater. Sannsynligheten er høyest i aldersgruppen 18-29.

Løsningen er her allerede. Kondomeriet testet det ut i fjor sammen med Vipps. I en pilot markedsførte dem «årets frekkeste julekalender» på plakater og boards. De lot forbipasserende skanne en QR-kode på reklameplakaten og bragte dem inn i en rask utsjekk med Vipps-betaling. Altså netthandel i en fysisk kontekst via direkte salgsutløsende reklameplakater.

Rundt omkring i verden popper det nå opp butikker som tenker nytt med QR-koder. Jeg leste nylig om Scarboro Music, en butikk i Toronto som selger musikkinstrumenter. For å hjelpe til med salget under den andre nedstengingen plasserte de en meny med alt fra ukulele til gitarer og bøker med tilhørende QR-koder i butikkvinduet. Kundene kunne stå utenfor den stengte butikken og shoppe, betale og velge levering med mobilen.

Jeg skulle ønske det var flere som tenkte utenfor boksen, akkurat som Kondomeriet og Scarboro Music. Altfor ofte går jeg forbi butikkvinduer etter stengetid som ikke brukes til annet enn visning av varer. Det hender jeg får lyst til å kjøpe produktene som står utstilt, men spontane kjøpsinnfall utfordres av at veldig få gir meg en rask og enkel kjøpsmulighet der og da. Butikkene har hverken har synlige web-adresser eller QR-koder som kan skannes og bringe meg inn i nettbutikken for bestilling og betaling. Butikkvinduer er perfekte for annonsering, for selv når butikken er stengt, går potensielle kunder fremdeles forbi. Med QR-koder blir det en salgsflate på samme måte som forsiden i en nettbutikk. Ved å ikke bruke denne muligheten, tør jeg påstå at norsk varehandel går glipp av mange spontane kjøp.

Det samme gjelder andre offline-kanaler som boards både inne og ute, DM'er, annonser i papirbaserte medier, skjermer plassert på ulike steder og eksempelvis reklame på busser og trikker. På alle disse flatene trenger man ikke være lenger enn et klikk unna kjøp.

QR-koder stopper nemlig ikke med butikkvinduer. De kan brukes i alle typer annonser. Som når jeg står på perrongen en regnfull dag og fester øynene på en reklame for paraplyer. Jeg hadde absolutt vært i kjøpsmodus om jeg hadde fått muligheten til å skanne en QR-kode, kjøpt og betalt den der og da og få den levert på døra samme dag. Neste dag sitter jeg kanskje på venterommet hos tannlegen og ser en innholdsannonse for elektriske tannbørster i et ukeblad. Som annonsør har du da to muligheter. Enten gir du leseren muligheten til å kjøpe den der og da ved å skanne QR-koden og bringe meg rett til utsjekk, eller la være og risikere at jeg glemmer hva jeg hadde lyst på innen jeg kom hjem.

For kreative annonsører burde det være enormt mange muligheter til å gjøre virkelighet ut av begrepet «return on investment», ikke kun i form av omdømme eller merkevarestyrke, men også gjennom rent salg. Dette mener jeg enkelt kan gjøre gjennom å utnytte de mulighetene QR-koder gir, kombinert med effektive betalings-, og leveringsløsninger. Hvem sa at «window shopping» bare var å se? QR-koder forener begge verdener. Den fysiske og den digitale - offline promotering og online kjøp.

Image-text:

Tror på QR-koder:

- Fremover vil du lenger ikke se en annonsekampanje uten QR-koder som gjør det enklere å kjøpe produktet der og da, tror Vipps-sjef Rune Garborg. Foto: Vipps

Gå til mediet

Flere saker fra Kampanje

Kommunikasjonsbyrået styrker performance-teamet sitt.
Kampanje 18.05.2021
- Nærmere hundre tomter i og utenfor Oslo er undersøkt og vurdert. Vi er trygge på at dette er det beste valget, sier styreleder i NRK.
Kampanje 18.05.2021
74.000 færre seere så NRKs id-sending i år.
Kampanje 18.05.2021
Senterpartiet går til valg på å legge NRK ved Grorud stasjon.
Kampanje 18.05.2021
Rema 1000-sjefen går på dagen «etter intern uenighet.»
Kampanje 18.05.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt