AddToAny

Publiserer samiskspråklige innlegg på lik linje med norske: - Håper å motta innlegg fra samiske trøndere

Men i så fall må Trønderdebatt-sjefen ta noen grep. Når Trønderdebatt mottar innlegg skrevet på samiske språk, er praksisen klar, forteller sjefredaktør Snorre Valen.
Debattavisa publiserer innleggene på de samiske språkene de kommer på, i egne versjoner for hver språkdrakt.

- Vi har en generelt raus språkpolicy og tillater begge målformer på norsk og til en viss grad dialektuttrykk. Da må vi iallfall strekke oss til å inkludere de samiske språkene, sier Valen til Journalisten.

I et dagsaktuelt eksempel preger et innlegg fra sametingsrådsmedlem Mikkel Eskil Mikkelsen nettfronten på Trønderdebatt i tre ulike språkversjoner: Norsk bokmål, nordsamisk og sørsamisk.

Trønderdebatt benyttes en del som debattavis for samisk politikk. Det synes jeg er litt stas. En ting vi gjør, som langt fra alle andre praktiserer, er å publisere på de samiske språkene vi mottar innsendte innlegg. Det blir ganske stilig på fronten. pic.twitter.com/CA3SvIwRak

Snorre Valen snorrevalen) 8. desember 2021

Innlegget handler attpåtil om Sametingets visjon for de samiske språkene:

«At samiske språk skal være en naturlig del av samfunnet, og at alle skal gis mulighet til å høre, se og bruke samiske språk på alle samfunnsområder. Samiske språk skal være en naturlig del av hverdagen for både samisk- og norsktalende», skriver Mikkelsen i innlegget.

Valen forteller at dagens publisering er fjerde gang Trønderdebatt gjør språkgrepet.

Den første anledningen bød seg da forrige sametingspresident sendte ut et innlegg ment til flere medier, på ulike språk.

- Da måtte vi gjøre en vurdering. Jeg mistenker at ingen regnet med at også vi kom til å publisere på samisk, sier Valen.

Sjefredaktøren forteller at de samiskspråklige innleggene hittil har kommet fra drevne debattanter gjerne knyttet til Sametinget, og at det har gjort det forholdsvis enkelt å stole på at innholdet samsvarer og at rettskrivingen holder mål i de ulike versjonene.

Han ser selv noen mulige snubletråder for framtiden:

- Nå er jeg for eksempel nødt til å stole på at innholdet er likt på de ulike språkene. Jeg håper vi etterhvert vil motta debattinnlegg på samisk fra samiske trøndere som mener ulike ting om mangt, men da må jeg knytte til meg samiskspråklig kompetanse, både for korrekturlesning og ikke minst etiske vurderinger. Det kan kanskje bli et lite problem å løse, men det er i så fall et problem vi vil ha.

Trønderdebatt-sjefen avslutter:

- Hvis vi skal være en debattavis for hele Trøndelag, må vi også være en debattavis som den samiske befolkningen føler eierskap til, også i politiske spørsmål.

Image-text:

Snorre Valen synes det er stas at Trønderdebatt brukes som debattavis for samisk politikk.

Foto: Marte Vike Arnesen

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Knut Okkenhaug og Linda Vaeng Sæbbe bytter jobb. - Som klubbleder er jeg strålende fornøyd med å ha fått med to så dyktige, og ikke minst engasjerte folk på Nidaros-laget.
Journalisten 21.01.2022
Podkasten er ikke journalistikk, det er Forsvarets historie.
Journalisten 21.01.2022
Vi gir oss ikke, men vi blir foreløpig ikke skiftet ut med en tidligere innsatt som er veldig interessert i media og kultur.
Journalisten 21.01.2022
Videobildene blir gjort tilgjengelig for andre mediehus. NRK blir videoansvarlig for Nils Arne Eggens gravferd fra Orkdal kirke i Fannrem 28. januar. Trenerlegenden døde onsdag. Rosenborg-ikonet ble 80 år gammel.
Journalisten 21.01.2022
Kuttet lyden i under to minutter. Medienes redaksjonelle valg rundt terrordømte Anders Behring Breiviks prøveløslatelsessak har blitt grundig diskutert denne uka.
Journalisten 21.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt