AddToAny

- Psykosen lar seg ofte ikke temme, men den kan kontrolleres

- Arbeidet innen førstelinjetjenesten i psykisk helsevern består ikke bare i å gi ut tabletter og sørge for å dekke primærbehov. Min jobb er både saktegående og stillesittende, skriver Silje Grønli.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdning.

Som sykepleier er min jobb, utover pleie og omsorg, å være beboerens «advokat». Jeg skal hjelpe beboere med å finne veien gjennom helsesektoren, beskytte dem, være stemmen deres når de ikke lenger har sin egen, og jeg skal være deres støttespiller.

Jeg er deres støttespiller overfor Nav, legekontorer, spesialisthelsetjenesten og DPS-er. Jeg er der for å gi dem struktur i hverdagen og engasjere når sykdommen setter på «håndbrekket».

Jeg er sammen med beboerne. Jeg tilbringer mer tid med dem enn min egen sønn. Jeg er der i det daglige, i spesielle anledninger, og jeg er der i helgene og på helligdagene. Jeg ser dem, og jeg ser dem hver dag. Det er et privilegium jeg ønsker å forvalte.

Man må tørre å stå i jobben

Arbeidet innen førstelinjetjenesten i psykisk helsevern består ikke bare i å gi ut tabletter og sørge for å dekke primærbehov. Min jobb er både saktegående og stillesittende.

Min jobb består i å observere og føre samtaler. Ta de vanskelig psykoedukative samtalene og holde stø kurs med salutogenese som mål.

Man må tørre å stå midt i skoene når beboerne har det som aller mest kaotisk inne i seg selv - når de kjenner på den sterkeste avmakt og en overveldende angst. Da er jeg deres lenke til virkeligheten. Det gjelder å være der, tåle dem og se dem.

Enkelte har vært pasienter på sikkerhetsenheter i tiår.

Noen beboere er de systembelastende kronikerne. De har få eller ingen prospekt om å kunne bli helt friske. Det er mennesker som har vært fengslet i egen sykdom i mange år, og de har tilbrakt store deler av sine voksne liv innenfor institusjoner og sykehus.

Enkelte har vært pasienter på sikkerhetsenheter i tiår. De er «ferdigbehandlet» eller �

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

- Informasjon om demens bør kanskjei større grad konsentrere seg om årene før sykdommen har utviklet seg for fullt. For selv om man har fått en demensdiagnose, kan man fortsatt få mange gode år der man kan bo i eget hjem, skriver Hege R. Eid.
Sykepleien 21.01.2022
Det kan sies mye negativt om koronapandemien, men en ting er gledelig: Flere bestemmer seg for å lage barn.
Sykepleien 21.01.2022
Fredagens korona-nyheter. Testkapasiteten i ferd med å sprenges i Storbyene (Publisert 12:26) Oslo kommune er bekymret.
Sykepleien 21.01.2022
- Både som sykepleiere og mennesker ser, og oppfatter, vi situasjoner og informasjon ulikt. Det mener jeg det skal være rom for, skriver sykepleier Leif Roger Nylenden.
Sykepleien 20.01.2022
- Om en helsesykepleier slutter, risikerer mange skoler å måtte starte fra scratch. Derfor er struktur, retningslinjer og forankring oppover i kommunen viktig, sier NIFU-forsker Roger André Federici.
Sykepleien 20.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt