AddToAny

Psykologer slår alarm: Færre og færre vil ta sakkyndig-oppdrag for domstolene

Sakkyndig arbeid kan tidvis karakteriseres som en høyrisikoaktivitet i statens tjeneste. Arbeidet er etisk utfordrende, og også dårligere betalt enn oppdrag for barnevernet, skriver fire psykologspesialister i dette innlegget.
Sakkyndige bidrar til at avgjørelsesorganet kan ta beslutninger på en mer solid måte ved å tilføre psykologisk fagkunnskap med relevans for de vurderingstemaene en sak reiser.

Dette er et innlegg som gir uttrykk for skribentens meninger.

Enten det dreier seg om erstatningssaker ved helseskade, utilregnelighetsvurderinger eller barnefaglige spørsmål, har psykologer solid faglig kunnskap som øker rettssikkerheten til involverte personer ved det sakkyndighetsarbeidet vi utfører.

I særs grad er dette viktig ovenfor barn og familier, og ovenfor sårbare personer innen psykisk helsevern. Å ha rask tilgang til sakkyndige er sentralt, og tidsaspektet er særlig viktig i barnesaker.

Både domstol, forvaltningen og Fylkesnemnda formidler at det er blitt tiltakende vanskelig å få tak i sakkyndige til disse sakene, samtidig som EMDs tilbakemeldinger understreker nye krav om solide faglige begrunnelser for vedtak, noe som innvirker sterkt på behovet for sakkyndige.

- Sakkyndige psykologer minker veldig raskt

Norge har frem til nå hatt en relativt stabil gruppe sakkyndige psykologer som har påtatt seg oppdrag for barnevern, fylkesnemnd og domstol. Denne gruppen er i ferd med å minke veldig raskt.

Ulike strategier for rekruttering har blitt prøvd:

Universitetene har rustet opp læreplanene for profesjonsstudentene med kurser i sakkyndighet for å på den måten starte motivasjonsarbeidet for å stimulere psykologer til å utøve sakkyndighets oppgaver etter endt utdanning.

Det toårige utdanningsprogrammet i barnefaglig sakkyndighet er og

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

Kritiske til forslaget om å endre straffeloven for å begrense muligheten til å søke prøveløslatelse fra forvaring.
Advokatbladet 23.01.2022
«Det legges i forholdsmessighetsvurderingen også vekt på at det på grunn av advokataksjonen foreløpig er uklart når hovedsaken kan berammes i Høyesterett», heter det i Frostating lagmannsretts kjennelse.
Advokatbladet 21.01.2022
Som advokat har Arne Meltvedt (86) prosedert over tusen saker for Høyesterett, og han er kjent for sine retoriske evner og glimrende prosedyrer. Her kan du lese hans beste råd.
Advokatbladet 21.01.2022
- Det fine ved å være tidlig ute med å sikre etterlevelse av åpenhetsloven er at gode systemer minsker risikoen for at bedriften eksponeres for foretaksstraff, sier partner Halvard Helle i Schjødt. Han har fem råd på veien.
Advokatbladet 20.01.2022
- Foreløpig har vi ikke fått noen tilbakemelding som gjør at det er noen umiddelbar utsikt til at vår aksjon kan avblåses, sier Advokatforeningens leder Jon Wessel-Aas.
Advokatbladet 19.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt