AddToAny

Psykolog og parterapeut Kaja Asbjørnsen Betin om erfaringer og egenomsorg i hjelperollen

Psykolog og parterapeut Kaja Asbjørnsen Betin om erfaringer og egenomsorg i hjelperollen
Psykolog Kaja Asbjørnsen Betin er leder for e-helseteam for Lovisenberg Diakonale sykehus, eier av bufferkurs for par og styreleder for psykologenes forening for Digital Helse- DigPsyk.
Vi har vært så heldige å få stille henne noen spørsmål om hennes erfaringer og tanker knyttet til belastninger i hjelpeyrket og hvordan hun håndterer disse. Svarene minner oss på at det er menneskelig å feile og være usikker.

Hun er et eksempel på at det krever mot å bli bevisst egne sårbarheter, og at åpenhet om disse kan føre til personlig og yrkesmessig utvikling. Vi tror at mange vil kunne kjenne seg igjen i det hun deler. Vårt ønske er at vi kan lære av hverandres erfaringer og få en opplevelse av å stå sammen i det.

Har du inntrykk av at belastninger i hjelperrollen og reaksjoner på disse er tabubelagte? Hva tror du i så fall er de viktigste årsakene til dette?

Mitt personlige inntrykk er at dette snakkes en del om i mindre og mer lukkede grupper: i veiledning, teammøter på jobb, lunsj med kolleger og så videre. Mens i den mer overliggende og generelle diskursen rundt hjelpepersonell er det mindre omtalt. Jeg tror dette siste kan skyldes en blanding av at det er ukomfortabelt å dele sin sårbarhet som hjelper i større fora, men også at det rett og slett ikke er en etablert kultur for det. Så kanskje ikke direkte tabubelagt, men underprioritert.

Hvordan tror du vi kan bryte dette tabuet, og hvorfor er det viktig?

Vi kan rett og slett begynne å snakke mer om det! Og da helst i mer åpne og offentlige fora, som i SoMe, mediereportasjer, artikler, bøker og så videre. Jeg tror det kan være viktig for å bidra til gjenkjennelse, fellesskap, aksept av egen sårbarhet og utilstrekkelighet som hjelper og ikke minst strategier for hvordan vi kan håndtere belastninger knyttet til hjelperrollen.

Finnes det utfordringer eller andre negative konsekvenser ved å synliggjøre hjelperens belastningsreaksjoner?

Åpenhet har alltid flere sider. For eksempel kan personer som står frem med egne historier få uventede reaksjoner og kanskje angre i ettertid. Ved å fokusere mye på alt som er belastende, kan vi også risikere å forsterke følelsen av at hjelperyrket er slitsomt, i verste fall i så stor grad at det overskygger de positive sidene ved yrket. Noen pasienter kan kanskje også komme til å vegre seg for å belaste hjelpere, eller de har behov for å se på hjelperen som sterk og usårbar (selv om det er

Les mer

Flere saker fra forskning.no

KRONIKK: Koronakrisen skaper en dobbel belastning for vanskeligstilte grupper. Ikke bare blir de hardere rammet av selve viruset, men de lider også mest av tiltakene.
forskning.no 16.04.2021
Astronautkarrieren inneholder intens trening, vakter i kontrollsenteret og en del PR. Blir det noen gang kjedelig?
forskning.no 16.04.2021
Gamle rikinger vinner mest på børsen. Er du derimot ung og ikke spesielt velstående, så er det du som i det lange løp kan komme til å tape penger.
forskning.no 16.04.2021
- Det kommer ikke av seg selv, mener forsker. Vi blir flere og flere eldre i samfunnet og vi er vanligvis friske når vi pensjonerer oss. Mange blir pensjonister en tredel av livet.
forskning.no 16.04.2021
Forskere legger torsdag fram de første kliniske bevisene for at resistente mutasjoner av malariaparasitten er i ferd med å få fotfeste i Afrika.
forskning.no 15.04.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt