AddToAny

Psykisk helsevern i utviklingsland - en mulighet som glipper?

KRONIKK: Et psykisk helsevern må både fremme mental helse, forebygge og behandle, samt sørge for oppfølging. Mental helse kan ikke lenger ignoreres i bistanden, skriver Heidi Westborg Steel.
Depresjon er ifølge WHO en ledende årsak til økt sykdomsbyrde i verden. I Nepal er for eksempel selvmord viktigste dødsårsak for kvinner i reproduktiv alder. Mental helse kan ikke lenger ignoreres i bistanden.

Norge er et av to land i verden som har prioritert egne strategier for mental helse i utviklingsland. Jeg er stolt av å være norsk. Koronaen krevde noen omprioriteringer, men handlingsplanen som ble utviklet har fortsatt potensial til å bli en pilot for verden. Planen var å støtte WHOs «Special Initative», fokusere på et pilotland (Nepal), støtte sivilsamfunnets initiativ der, og bygge opp mental helse som en del av kunnskapsbanksatsningen «Helse for utvikling». En god start.

Mulighet som glipper?

Jeg kommer akkurat fra Kathmandu i Nepal, etter endelig å få besøkt landet igjen. Jeg har hatt samtaler med WHO, UNICEF, universitet og sivilt samfunn. Jeg har reist og sett arbeid med mental helse på landsbygda, på sykehus, i rehabiliteringssentra - og vært med på konferanse om foreldre som et vesentlig forebyggende tiltak for neste generasjon.

Som en del av den planlagte satsningen, lyste Norad nylig ut en ekstraordinær fireårig bevilgning til sivilt samfunnsarbeid med mental helse i

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

På landsbygda i Uganda beviser driftige eldre at små penger kan gjøre en stor forskjell. Alderstrygden - om lag 65 kroner per måned - møtes med jubel og velsignelser fra dem som mottar den.
Bistandsaktuelt 27.05.2022
- Fra det øyeblikket jeg ble født, var faren min skuffet over meg. Han likte ikke at jeg var en jente, sier 26 år gamle Zuhura Sakaya fra Tanzania. Faren truet med å drepe henne allerede som baby, forteller hun.
Bistandsaktuelt 27.05.2022
Fem minutter, én gang per uke. Det er den eneste kontakten Carine Kanimba får ha med sin far som sitter i fengsel.
Bistandsaktuelt 27.05.2022
Ofte fungerer ikke den vestlige, resultatorienterte modellen i bistandsprosjekter som handler om kultur. Det viser forskning som har tatt for seg tre UD-finansierte kulturprosjekter i Palestina, India og Sri Lanka.
Bistandsaktuelt 27.05.2022
Gustavo Petro kan bli Colombias første president fra den politiske venstresiden. Han lover å stanse produksjonen av kull, olje og kokain, skriver Tove Gravdal.
Bistandsaktuelt 27.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt