AddToAny

Prosjektdirektøren for Livsvitenskapsbygningen: Denne gangen har vi full kontroll

Prosjektdirektøren for byggingen av Livsvitenskapsbygningen satser på fullføre innenfor rammene for tid og budsjett og med et minimum av feil.
- Statsbygg lærte mye av feilene som ble gjort under byggingen av Ole-Johan Dahls hus, hevder han.

På prosjektkontoret i Gaustadalleen er rundt 160 mennesker opptatt med planlegging og prosjektering av det nye Livsvitenskapssenteret. Her finner du i tillegg til prosjektledelsen fra Statsbygg, rådgivende ingeniører, arkitekter og entreprenører. Blant personene som arbeider med dette på heltid, er også to ansatte fra UiOs eiendomsavdeling.

Fra kontoret har prosjektadministrasjonen utsikt over tomta hvor et 20-talls personer er i sving med grunnarbeider.

Da Uniforum besøkte byggetomta i oktober, hadde gravemaskinene så langt gravd ut ca. 50 000 kubikkmeter med masse.

- Nå kalkstabiliserer vi grunnen. Dvs. at vi sprøyter inn store mengder sement i leirgrunnen, slik at den skal bli hard nok til at vi kan kjøre ut maskiner for å fjerne leirmassene, forklarte prosjektdirektøren for byggeprosessen Per Roger Johansen fra Statsbygg.

I nordenden av tomta skal det åpnes opp slik at Gaustadbekken kommer opp i dagen. Langs bekken skal det bygges en kulvert, det vil si en tunell som overskuddsvann kan renne gjennom. Når støpingen av denne tar til i mars, er byggearbeidene i gang.

- Høsten 2020 starter støpingen av kjelleren. Når byggearbeidene tar til for fullt, vil det til enhver tid være mellom fem og seks hundre personer som er sysselsatt med byggeprosjektet, anslår prosjektdirektøren.

Mislykket byggeprosess

Tvers over veien for tomta hvor Livsvitenskapsbygningen skal stå klar i 2024, ligger Ole-Johan Dahls hus, bygningen som huser Institutt for informatikk. Da bygningen ble tatt i bruk i 2011, var prosjektet to år forsinket. Etter åpningen har en rekke bygningsmessige feil medført store kostnader for både Statsbygg som ansvarlig byggherre, og for Universitetet i Oslo,kommer det fram i en rapport som ble presentert i desember 2018. Her fikk byggeprosessen karakteren 2 på en skala hvor 6 er best og 1 er totalt mislykket.

Det er ifølge rapporten flere årsaker til at byggeprosessen blir evaluert som lite vellykket. Blant faktorene som trekkes fram, er en krevende markedssituasjon i byggebransjen. Utilstrekkelig arbeid i planleggingsfasen tillegges også stor vekt. Feil som ble gjort i byggeprosessen, bidro til både budsjett- og tidsoverskridelser. Etter åpningen har en rekke bygningsfeil dessuten medført store kostnader for både Statsbygg som ansvarlig byggherre, og for Universitetet i Oslo.

I evalueringen hevder flere av intervjuobjektene at prosjektledelsen i søken etter å redusere kostnadene valgte løsninger som på sikt gav høyere vedlikeholdskostnader. På grunn av forsinkelsene ble tiden for prøvedrift redusert. I UiOs eiendomsavdeling er oppfatningen at overtakelsen kom for tidlig. Det var for mange feil som måtte følges opp i ettertid.

En dårlig relasjon mellom nøkkelpersoner i Statsbygg og nøkkelpersoner hos entreprenøren Reinertsen AS bidro også til forsinkelser og kostnadsoverskridelser, kommer det fram i rapporten. Statsbygg får dessuten kritikk for i for liten grad å ha trukket inn representanter for dem som drifter bygningen, dvs. fra UiOs eiendomsavdeling, og for brukerne ved Institutt for informatikk under planleggingen og i bygge- og gjennomføringsfasen.

Hver minste detalj må være på plass

- Det er viktig at erfaringene fra Ole-Johan Dahls hus blir tatt med inn i Livsvitenskapsprosjektet. Det handler ikke bare om å ikke la pris gå på be

Les mer

Flere saker fra Uniforum

Regjeringen er opptatt av å gi universitetene og høyskolene gode rammer til å forme lærerutdanningene. Nå skal en ny ekspertgruppe se nærmere på hvordan styringen kan bli mer overordnet.
Uniforum 28.09.2023
Universitetet i Oslo faller på den siste rangeringen til Times Higher Education. Samtidig går det oppover med NTNU, melder Khrono. I fjor ble UiO rangert som Nordens sjette beste universitet, men i år faller det ned til åttendeplass.
Uniforum 27.09.2023
- Politikk er skeivt fordelt. Men i eit liberalt demokrati kan me ikkje forby nokon å påverka. Å ha eit lobbyregister kunna vera eit sunt steg, foreslår statsvitskapsprofessor Sirianne Dahlum.
Uniforum 27.09.2023
Vibeke Roggen rakk så vidt å sikre seg tittelen professor i latin før hun gikk av med pensjon.
Uniforum 27.09.2023
Risikovurderingen er unnagjort. Mandatet for utredningen er nesten ferdig. Alt burde egentlig ligge til rette for en god prosess videre. Men noe har dukket opp.
Uniforum 26.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt