AddToAny

Profilert Aftenposten-kommentator mener TV 2s nyhetsredaktør er inhabil i omtalen av Arfan Bhatti

«Utenfor TV 2 er det liten tvil om at Solbrækkes tidligere forhold til en av landets mest beryktede kriminelle, oppfattes som snodig», skriver Frank Rossavik.
«Arfan Bhatti er så spesiell at TV 2s nyhetsredaktør burde vært erklært inhabil», skriver Aftenposten-kommentator Frank Rossavik i et innlegg mandag kveld.

Kommentaren viser til at nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 hadde et forhold til terrorsiktede Arfan Bhatti for 16 år siden. Det kom frem i en e-post til ansatte i TV 2 i forrige uke, hvor Solbrække selv beskriver forholdet til Bhatti som en tabbe, og beklager.

I lys av Solbrækkes stilling, er det hun som er ansvarlig for kanalens nyhetsdekning når TV 2 omtaler Bhatti. Den straffedømte islamisten er nå i medienes søkelys i forbindelse med masseskytingen i Oslo.

- Har siste ord om publisering

Administrerende direktør og sjefredaktør Olav T. Sandnes bekreftet mandag at Solbrække ikke vurderes som inhabil i omtalen av saker som omhandler Bhatti.

Det har fått Aftenposten-kommentatoren til å reagere. I innlegget skriver han:

«Hvis en journalist eller redaktør er sammen med en aktiv politiker eller en annen med formell makt, utgjør det selvsagt en binding. Da er vedkommende inhabil i saker der politikeren er involvert. I noen tilfeller inhabil til å dekke politikk overhodet».

Videre stiller Rossavik spørsmål om hvorvidt en straffedømt islamist er et særtilfelle, og om et forhold som var 15 år tilbake i tid kan gjøre en inhabil i dag.

«Mediehus har hierarkisk makt. Nyhetsredaktøren har siste ord om publisering av nyhetssaker, med mindre sjefredaktøren kobles inn. I prinsippet kan altså Solbrække alene ha tatt en beslutning om å publisere en sak. Eller om ikke å publisere».

Denne beslutningen mener Rossavik kan ha vært influert av at Solbrække har et annet forhold til Bhatti enn de underordnede.

- Sitter langt inne

Videre skriver kommentatoren at Solbrække burde ha blitt erklært inhabil i saker der Bhatti involveres. Det tidligere forholdet påvirker også habilitetsvurderingen, mener han.

«Ingen med et tidligere forhold til for eksempel Philip Manshaus, ville ha hatt noe ansvar for saker der Manshaus var involvert», skriver Rossavik.

«Utenfor TV 2 er det liten tvil om at Solbrækkes tidligere forhold til en av landets mest beryktede kriminelle, oppfattes som snodig. Det fremstår også som suspekt at forholdet ikke er gjort offentlig kjent av TV 2 eller andre store medier».

Rossavik mener det ikke kan anses som noe grovt overgrep mot Solbrække å overlate redaktøransvaret til andre i saker som omhandler Bhatti. Kommentatoren stiller spørsmål om hvorfor denne konklusjonen ikke kommer fra Solbrække selv.

Avslutningsvis henviser Rossavik til deler av Vær Varsom-plakatens punkt 4.3, som sier: «Fremhev ikke personlige og private forhold når dette er saken uvedkommende». Likevel legger han vekt på at folk i mediebransjen kan mene at noe er uvedkommende der seere og lesere ikke mener det.

«Det betyr ikke at etablerte medier skal besvare ethvert rop utenfra ved å gi etter, men det går jo an å være litt mer pragmatisk. Og mer fremsynt», skriver han.

Image-text:

Aftenposten-kommentator Frank Rossavik stiller spørsmål ved og er kritisk til TV 2s beslutning om nyhetsredaktørens habilitet.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Konspirasjonsteoretikeren Alex Jones må betale ytterligere 45 millioner dollar i erstatning til foreldrene til en gutt som ble drept i en skoleskyting.
Journalisten 06.08.2022
Overrasket med kavalkade i sin siste sending. NRKs Carina Olset gjennomførte sin siste sending for statskanalen torsdag kveld, da hun ledet direktesending fra landsskytterstevnet.
Journalisten 05.08.2022
105 aviser og tidsskrifter. Denne oversikten oppdateres løpende Amedia er landets nest største mediekonsern, etter Schibsted, målt i omsetning.
Journalisten 05.08.2022
- Jeg er sikker på at Stein Gauslaa hadde satt stor pris på at vi nå får til å etablere en debattscene for samtaler om ytringsfrihet, medier og politikk her på huset, sier sjefredaktør Katrine Lia.
Journalisten 05.08.2022
- Journalister har ingen unnskyldning for å ikke nevne dette.
Journalisten 05.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt