AddToAny

Professor Grimstad om legeutdanningen: Det mangler en helhetlig plan

Professor Grimstad om legeutdanningen: Det mangler en helhetlig plan
Helsetjenestene og utdanningsorganisasjonene må sammen planlegge legeutdanningen i Norge på en måte som henger sammen, mener Hilde Grimstad.
- Jeg synes ikke det helhetlige helsesystemet med utdanning av leger i Norge fungerer spesielt godt, sier professor i allmennmedisin og atferdsmedisin ved NTNU, Hilde Grimstad.

Hun ledet Grimstad-utvalget som blant annet foreslo en stor økning i antall studieplasser innenfor medisin i Norge.

Mandag skrev Khrono om at bare halvparten av medisinstudentene får turnusplass (LIS1). Det betyr at tusenvis av ferdigutdannede leger til en hver tid må gå og vente på ubestemt tid, før de kan praktisere yrket sitt på ordentlig. En avgangsstudent ved Universitetet i Bergen kaller LIS1-systemet for et «drittsystem».

Hilde Grimstad mener danskene har funnet mye bedre løsninger enn Norge.

- Der har de en god plan for legeutdanningen, og planlegger på en måte bakover, for å finne ut hvor mange leger de trenger - og så oppretter de tilsvarende LIS1-stillinger utifra hvor mange nyutdannede leger det er i Danmark hvert år. De prøver å være selvforsynte med leger. Et slikt ideal mangler vi i Norge, sier hun.

Ikke enhetlig ansettelsespraksis

Grimstad understreker at LIS1-stillingene er inngangen til en karriere som lege, og at antallet LIS1-stillinger har svært mye å si for hvor mange spesialister som kan utdannes i Norge totalt sett.

- En ting er at ikke alle utdannede leger i Norge som ønsker det, får starte på spesialistutdanning, men det er faktisk heller ikke mange nok LIS1-stillinger til å dekke behovet for spesialister i Norge, sier hun.

- Kan du si noe om årsakene til denne mismatchen?

- Vi har en veldig lang tradisjon i Norge for å utdanne leger i utlandet. Det betyr både at vi har hentet inn mange med utdanning fra utlandet og at nordmenn har utdannet seg i utlandet. Dette kan man forstå den gangen Norge var et fattig og mindre utviklet land. Nå er vi er rikt land, og burde heller hjulpet verden med utdanning av leger, sier hun.

En annen faktor i dette systemet er at det er opp til hver

Les mer

Flere saker fra Khrono

Langtidseffektene er enorme, skriver rektor Svein Stølen, når krig og konflikt rammer.
Khrono 16.05.2021
Den britiske regjeringen har varslet en ny lov som skal sikre ytringsfrihet på universitetene. Organisasjoner mener den kan få motsatt effekt.
Khrono 16.05.2021
Svært mange av Norges musikkhøgskoles årsverk er åremålsstillinger - noe som, sammenliknet med en fast ansettelse, betyr utrygghet for den enkelte åremålsansatte.
Khrono 15.05.2021
DFØ-direktør Hilde Singsaas ser det ikke som dramatisk at 17 universitet og høgskoler har fått kalde føtter med tanke på å kjøpe økonomitjenester fra det statlige direktoratet.
Khrono 15.05.2021
Utdanningssenter er ingen løsning for Nesna, mener Ap. Men et viktig spørsmål gjenstår: Hva vil Arbeiderpartiet gjøre med Nesna, spør Sigmund Grønmo.
Khrono 15.05.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt