AddToAny

Pris-sjokk: Høyeste prisvekst på 34 år

Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå. Prisene i juli var 6,8 prosent høyere enn prisene i juli året før.
En må helt tilbake til juli 1988, året før Berlin-muren falt, for å finne en inflasjon som var høyere enn den som var i forrige måned.

Nedgang i kjøpekraften

Da partene i arbeidslivet ble enige i tariffoppgjøret i våres, la de til grunn at prisveksten kom til å bli på 3,7 prosent i hele 2022. Ingenting tyder på at prisveksten kommer til å havne så lavt.

En prisvekst på 6,8 prosent i 2022 vil bety en nedgang i kjøpekraften for folk flest med hele 3,1 prosent, hvis lønnsveksten er det som ble avtalt i lønnsoppgjøret.

Matvarer dyrest

- En historisk høy prisvekst på matvarer og alkoholfrie drikkevarer i juli var den viktigste årsaken til oppgangen i konsumprisindeksen (KPI) i juli. Vi har ikke noen gang tidligere målt en tilsvarende prisøkning for matvarer fra en måned til en annen i KPI, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB til NTB.

Gruppa som har hatt den største prisveksten er transporttjenester. Samtidig har prisene blitt lavere for klær og skotøy. Her har prisene gått ned med 1,6 prosent.

Hvis en holder energivarer utenfor, var prisveksten på 4,7 prosent. Det er en økning på 1,5 prosent fra måneden før. Dette betyr at det ikke bare er de høye energiprisene som gjør at prisene øker, men at alle varer øker i pris. Hvis en regner med energivarer er prisveksten fra juni til juli i år på 1,3 prosent.

Konsumprisvekst fra 2020 til 2022 med energi

Konsumprisvekst uten energi 2020 til 2022 (KPI-JE)

Prisvekst varer og tjenester

Image-text:

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Nå skal et nytt utvalg undersøke sammenhengen mellom kvinners arbeidsliv og helse.
HK-Nytt 18.03.2024
HK-Nytt 18.03.2024
I lønnsoppgjør skal fagforbunda sørge for at arbeidstakerne får sin del av kaka. Her har du en innføring i årets lønnsoppgjør.
HK-Nytt 18.03.2024
Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk har blitt 60 år. Les om hvordan Akan ble til.
HK-Nytt 18.03.2024
Fast eiendom
HK-Nytt 18.03.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt