AddToAny

Presseforbundet reagerer på Equinors ønske om flyforbud

- Jeg synes det er uheldig at presseorganisasjonene ikke blir kontaktet i denne typen spørsmål, sier jurist Kristine Foss i Norsk Presseforbund.
Norsk Presseforbund (NP) reagerer på forslaget om å opprette et «permanent restriksjonsområde over Equinors anlegg på Tjeldbergodden» - noe som i praksis vil innebære et flyforbud, skriver EnergiWatch.

Høringsfristen gikk ut 15. november, og dagen før kom NP på banen. I et brev til Luftfartstilsynet ber NP om en utsettelse, ettersom ingen av presseorganisasjonene var på høringslisten.

«Bruk av droner/ubemannede luftfartøy er viktige verktøy for mediene. Forbud representerer et inngrep i retten til informasjon. Vi mener derfor det er viktig at mediene får mulighet til å uttale seg i forbindelse med denne type endringer, og ber om at vi på vegne av samtlige presseorganisasjoner og mediene, får utsatt frist med 14 dager», skriver NP-jurist Kristine Foss i brevet til Luftfartstilsynet.

EnergiWatch skriver at NP ikke fikk medhold i ønsket. Dette begrunnes med sikkerhetshensyn.

Kristine Foss, jurist i Norsk Presseforbund. Foto: Thomas Brun / NTB

«Den siste tiden har den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa endret seg. Det har blant annet blitt observert økt aktivitet med ubemannede luftfartøyer/droner ved olje- og gassanlegg offshore og på land. Dette har medført et behov for å sikre at uvedkommende ikke skal få tilgang til å observere, innhente informasjon eller på annen måte true sikkerheten i nærheten av viktige nasjonale anlegg for ilandføring, prosessering og eksport av olje- og gass i Norge», heter det i svaret fra Luftfartstilsynet, som EnergiWatch har fått se.

Videre står det:

«Dette medførte et behov for å opprette restriksjoner for flyging i luftrommet over/ved anlegget på Tjeldbergodden. Av den grunn ble høringsfristen satt kort. Luftfartstilsynet jobber nå med sluttføring av forskriftsarbeidet knyttet til restriksjonsområdet, og kan ikke forlenge høringsfristen ytterligere», heter det i svaret fra Luftfartstilsynet.»

- Jeg synes det er uheldig at presseorganisasjonene ikke blir kontaktet i denne typen spørsmål. Luftfartstilsynet vet at bruk av droner er et viktig journalistisk verktøy, sier Foss til EnergiWatch.

Hun sier til nettstedet at det foreløpig ikke er bestemt hvordan de skal behandle saken videre.

Image-text:

«Bruk av droner/ubemannede luftfartøy er viktige verktøy for mediene. Forbud representerer et inngrep i retten til informasjon», skriver Norsk Presseforbund.

Illustrasjonsfoto: AP / NTB

Les mer

Flere saker fra Journalisten

- Vi mener et utvidet mandat til PST må utløse mer ressurser til kontroll, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Journalisten 02.12.2022
Egmont blir diskusjonsforumets tredje eier på to år. Story House Egmont kjøper Diskusjon.no av VG. Egmont eier fra før forumene Kvinneguiden og Doktor Online - og forum knyttet til satsingen Foreldre.no.
Journalisten 02.12.2022
Tilbake på jobb etter sykemelding. NRKs Moskva-korrespondent Gro Holm har vært sykemeldt siden midten av oktober med hjerteproblemer, forteller hun til Dagbladet fredag.
Journalisten 02.12.2022
- Bra å få et eksternt blikk. Sørlandsavisa Fædrelandsvennen har hyret eksterne presseeksperter til å gå gjennom avisas Baneheia-dekning. Det bekrefter ansvarlig redaktør Eivind Ljøstad.
Journalisten 02.12.2022
Den kjente konspirasjonsteoretikeren Alex Jones har begjært seg konkurs etter at han ble dømt til å betale 1 milliard dollar i erstatning til Sandy Hook-ofrene.
Journalisten 02.12.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt