AddToAny

- Praktikere har godt av teori

Strafferettsforsker og tidligere Sulland-advokat Katrine Holter har i vår markert seg som en varm forsvarer av rusreformen. - Det er noe litt autoritært ved at staten skal straffe enkeltmennesker for noe de gjør med sin egen kropp, sier hun.
Holter er jurist og førsteamanuensis ved Politihøgskolen, og bidrar for tiden i arbeidet med en ny lovkommentar til straffeloven på Lovdata, i regi av jussforlaget Karnov.

Hun har doktorgrad innen strafferett fra Universitetet i Bergen, og i 2020 publiserte hun avhandlingen i en bok om hensiktsforsett og strafferettslig skyld på samme forlag. I løpet av våren har hun i flere medier tatt til orde for at kriminaliseringen av bruk og besittelse av narkotika ikke kan begrunnes strafferettslig.

Hun er skuffet over at forslaget om ny rusreform ble nedstemt.

- Det er noe som skurrer ved det å straffe en avhengighet og en sykdom, og å kriminalisere selvbestemmelsesretten over egen kropp, sier Holter.

Etter endt doktorgradsavhandling jobbet hun som forsvarer i Advokatfirmaet Sulland, og de teoretiske og praktiske erfaringene derfra har gjort henne godt kjent med kriminaliseringsprinsippene som skal begrunne statlige inngrep mot enkeltmennesker.

- Skadefølgeprinsippet utvannes

På sosiale medieplattformer har Holter markert seg med en tydelig stemme i samfunnsdebatten, og hun fremhever at engasjementet først og fremst er motivert av faglige betraktninger.

- Utgangspunktet er at straff er et onde som staten påfører en borger, og da må det påvises en etisk holdbar begrunnelse for å anvende en slik reaksjon. I norsk rett er det skadefølgeprinsippet som legitimerer myndighetenes bruk av straff, og i rusdebatten kan jeg ikke se at straffens begrunnelse kan forsvare et slikt inngrep mot enkeltindivider, sier hun.

Holter opplever at mange ofte trekker inn argumentet om at rusbruk er skadelig for andre, fordi det i praksis vil bidra til å opprettholde det illegale rusmarkedet.

- Man drar den litt langt dersom enkeltindivider skal holdes ansvarlige for eksistensen av et slikt marked. Dette er mye å tre over hodet på en enkelt rusmisbruker, understreker Holter.

Hun er bekymret over skadeføl

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

Advokat og tidligere sivilombudsmann Arne Fliflet foreslår at Stortinget oppnevner et eget ombud. Advokatfirmaet Grette skal foreta en skatterevisjon av alle skattemessige sider av stortingsrepresentantenes ordninger.
Advokatbladet 22.09.2021
- Jeg kommer til et sterkt fagmiljø, og et firma i vekst, sier Gjermund Mathisen.
Advokatbladet 22.09.2021
Deadline: 21. october We are now looking for an in-house Legal Counsel. The position is either located in Stockholm or in Oslo.
Advokatbladet 21.09.2021
Advokatforeningens talentpris er nyoppusset, delt i to, og skal deles ut til en advokatfullmektig og en prinsipal som har fremmet noen av advokatrollens kjerneverdier i den offentlige debatten. Fristen for å nominere er nå rett rundt hjørnet.
Advokatbladet 21.09.2021
Representantskapet med oppfordring til ny regjering: Må forstå at enkeltmennesker påføres skade som følge av at de ikke får fri rettshjelp.
Advokatbladet 20.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt