Kjøkkenskriveren
27.10.2020
Prøv saftige, grove burgere som er 100% plantebasert! De er laget av proffe fagfolk og er utviklet og produsert i Norge. De er supre å tilberede i convection-ovn, grille eller steke. Nå kommer de også forstekte, så her kan du velge. Topp med rødløk, syltet eller ikke - alt ut ifra hva du har tid til.
... Det kan være lurt å bytte ut kjøtt med plantebasert i noen av de kjente og kjære rettene du lager ofte. Endre litt om gangen slik at alle blir kjent med smak og konsistens. Dette er bra for både helsen vår og miljøet. Du behøver ikke å være veganer eller vegetarianer for å velge plantebasert. Stadig flere ønsker å bytte ut noe av kjøttet med plantebasert næring. Da kan du kalle deg selv «fleksitarianer». Før du serverer mer plantebasert mat, bli kjent med hva som ligger i disse betegnelsene.
En veganer er en som har valgt bort mat med animalsk opprinnelse. De spiser verken kjøtt, melk og egg, og heller ikke honning eller syltetøy farget med karmin. Det er enkelt å forholde seg til en veganers kosthold fordi de velger enten/eller. Mat som er 100% plantebasert, slik som produktene i denne artikkelen, er også veganske fordi de kun er laget av planter.
En vegetarianer spiser mest plantebasert mat, men også animalske matvarer, bortsett fra kjøtt. Disse kalles også lakto-ovo-vegetarianere, fordi de spiser meieriprodukter og egg.
En fleksitarianer er fleksibel i hva han eller hun spiser, men konseptet går hovedsakelig ut på å spise mindre kjøtt og mer plantebasert kost. Konseptet er ikke nytt, men betegnelsen kan være ny for mange. Kostholdet er ganske likt det som anbefales av norske myndigheter. Helsedirektoratets kostråd oppfordrer oss til å spise mer frukt og grønt og begrense inntaket av bearbeidet og rødt kjøtt.
Hvorfor det er gunstig å spise mindre kjøtt og mer plantebasert? Helsedirektoratets anbefaling er klar: «Spis variert kost med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.» Dette er i tråd med FNs bærekraftsmål som blant annet skal fremme bedre ernæring og helse, ansvarlig forbruk og å stoppe klimaendringene.
«Månedens burger» er plantebasert!
Den norskproduserte NATURLI' Burger gjør det enklere å begrense inntaket av bearbeidet og rødt kjøtt. Denne burgeren har vært «månedens burger» på Munchies og ble så godt mottatt, at den nå er fast på menyen deres. Burgeren er basert på soya, som har den
Gå til medietEn veganer er en som har valgt bort mat med animalsk opprinnelse. De spiser verken kjøtt, melk og egg, og heller ikke honning eller syltetøy farget med karmin. Det er enkelt å forholde seg til en veganers kosthold fordi de velger enten/eller. Mat som er 100% plantebasert, slik som produktene i denne artikkelen, er også veganske fordi de kun er laget av planter.
En vegetarianer spiser mest plantebasert mat, men også animalske matvarer, bortsett fra kjøtt. Disse kalles også lakto-ovo-vegetarianere, fordi de spiser meieriprodukter og egg.
En fleksitarianer er fleksibel i hva han eller hun spiser, men konseptet går hovedsakelig ut på å spise mindre kjøtt og mer plantebasert kost. Konseptet er ikke nytt, men betegnelsen kan være ny for mange. Kostholdet er ganske likt det som anbefales av norske myndigheter. Helsedirektoratets kostråd oppfordrer oss til å spise mer frukt og grønt og begrense inntaket av bearbeidet og rødt kjøtt.
Hvorfor det er gunstig å spise mindre kjøtt og mer plantebasert? Helsedirektoratets anbefaling er klar: «Spis variert kost med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.» Dette er i tråd med FNs bærekraftsmål som blant annet skal fremme bedre ernæring og helse, ansvarlig forbruk og å stoppe klimaendringene.
«Månedens burger» er plantebasert!
Den norskproduserte NATURLI' Burger gjør det enklere å begrense inntaket av bearbeidet og rødt kjøtt. Denne burgeren har vært «månedens burger» på Munchies og ble så godt mottatt, at den nå er fast på menyen deres. Burgeren er basert på soya, som har den