AddToAny

Pasient møter bioingeniør: «Jeg har aldri tenkt over at det budskapet legene gir meg, kommer fra noen andre»

Det er noen tiår siden nå, men Stein-Magne Aksnes husker godt alle besøkene på Haukeland universitetssjukehus; på barneavdelingen og på poliklinikken. Ni år med leukemi setter spor.
Av GRETE HANSEN, journalist

Stein-Magne Aksnes (43) er på gamle tomter. Helt til han var 20 år, var han til jevnlige kontroller på Barneklinikken ved Haukeland universitetssjukehus. Han var fem da han fikk diagnosen akutt lymfatisk leukemi (ALL), åtte da han fikk første tilbakefall og 13 da han fikk det andre. Men selv om han har gått inn og ut av dørene på Haukeland, har han aldri vært der vi befinner oss nå - på et laboratorium. Vi er på Seksjon for kreftgenomikk (SKG), en forholdsvis ny seksjon ved Laboratorieklinikken, som både huser en enhet for blodgenomikk (der vi er) og en for tumorgenomikk.

Hilde Mæland tar smilende imot oss. Hun er fagbioingeniør med ansvar for leukemidiagnostikk. Det er ikke ofte hun har pasienter på besøk, men pasientprøver har hun mange av - hun har diagnostisert leukemier i en årrekke.

- En stor del av jobben min er å utelukke eller bekrefte leukemier. Det kommer bare to - tre beinmargsprøver i uka der det er mistanke om akutt leukemi, men når de ankommer, legger vi til gjengjeld fra oss alt annet.

Benmargstransplantasjon

Det er Bioingeniøren som har invitert Aksnes med på labbesøk. Sammen skal vi lytte og lære og forhåpentligvis vet vi mer om moderne leukemidiagnostikk når vi forlater laben.

Mæland er ikke sikker på hvilke analyser som var mest aktuelle på 80-tallet da Aksnes fikk leukemidiagnosen for første gang

Les mer

Flere saker fra Bioingeniøren

Av SVEIN A. LILJEBAKK, ansvarlig redaktør I statsbudsjettet for 2022 ble støtten til hjemmetjenesteprosjektet i regi av Norsk kvalitetsforbedring av laboratorieundersøkelser (Noklus) fjernet.
Bioingeniøren 15.05.2022
Da det ble bestemt at blodprøvetakingen på nye SUS skal utføres av pleiepersonalet, anbefalte medisinsk biokjemi at helsesekretærene skulle ta seg av oppgaven.
Bioingeniøren 12.05.2022
Bioingeniøren 06.05.2022
Bioingeniøren 06.05.2022
Da det ble bestemt at blodprøvetakingen på nye SUS skal utføres av pleiepersonalet, anbefalte medisinsk biokjemi at helsesekretærene skulle ta seg av oppgaven.
Bioingeniøren 06.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt