AddToAny

På valg 2021

På valg 2021
NTFs representantskap skal velge nytt hovedstyre i slutten av november. Tidende har spurt de aktuelle kandidatene om hva de ser som hovedutfordringer og hva de vil prioritere i sitt arbeid som øverste tillitsvalgte i NTF.
NTFs hovedstyre teller ni medlemmer, inkludert president og visepresident. Valgkomiteen har innstilt syv kandidater. To hovedstyremedlemmer er allerede valgt av henholdsvis Sentralt forhandlingsutvalg (SF) og Sentralt næringsutvalg (SNU).
NTFs representantskapsmøte, med valg til nytt hovedstyre, finner sted på Gardermoen 26.-28. november.

Heming Olsen-Bergem Alder: 52 år Utdanning: Cand. odont. UiO 1997. Spesialist oral kirurgi og oral medisin, UiO 2005. PhD UiO, 2015, Linjelederutdanning 2020 og HMS 40-kurs 2020.
Praksis: Privat praksis, Halden og Den offentlige tannhelsetjenesten (DOT) i Østfold, Fredrikstad 1997-1998. DOT Troms, Sjøvegan 1998. Privat Praksis Oslo, 1999-2000.
Instruktørtannlege UIO 1999-2005. Universitetslektor UIO 2006-2015. Privat spesialistpraksis Drammen 2003-2020. Forsvarets sanitet fra august 2015-. Leder spesialistutdanningen i oral kirurgi og oral medisin, UiO 2016-2019. Førsteamanuensis, IKO, UiO, 2016-. Spesialisttannlege ved ØNH/kjevekirurgi, Vestre Viken HF, Drammen sykehus 2016-2021. Sjef for Institutt for militær epidemiologi og for Forsvarets helseregister 2021-
Foreningserfaring: Styremedlem Norsk forening for oral kirurgi og oral medisin 2008-2010. Leder Norsk forening for oral kirurgi og oral medisin (NFOKOM) 2010-2016. Nestleder NFOKOM 2016-. Styremedlem ITI Norge/Sverige 2012-2016.

- Hva ser du som den eller de største utfordringen(e) for Tannlegeforeningen i tiden fremover?
- Det er i skrivende stund ikke helt avklart hvordan den neste regjeringen skal se ut etter årets valg. Uavhengig av denne mener jeg at den største utfordringen for NTF på politisk hold er å få politikerne til å forstå at en helhetlig gjennomgang av tannhelsetjenesten er en fornuftig samfunnsmessig og samfunnsøkonomisk tilnærming til en bedret tannhelse i befolkningen. Det ses stadig tegn på at den norske modellen er god, men ikke så god som vi kanskje har trodd, og i alle fall med et stort forbedringspotensial.
En slik helhetlig gjennomgang vil kunne gi oss svar på en rekke spørsmål vi foreløpig ikke har godt nok grunnlag til å besvare. Hvor mange tannleger har vi i Norge i dag? Hvor mange trenger vi? Hvor skal de utdannes? Hvilken utdanning skal de ha? Hvem skal utdanne dem? Hva innebærer helsearbeiderrollen? Hvordan skal myndighetene forholde seg til tannleger som helsearbeidere? Hvilken rolle skal tannleger ha i nasjonal beredskap, og hvordan innvirker det på hvem som utdanner dem og hvilket nivå utdanningen skal ha? Hvilken rolle skal tannlegespesialistene ha og hvordan skal balansen mellom tannleger og tannlegespesialister være? Hvilken rolle har fylkestannlegen og hvordan skal man ressurssette denne til å utføre sine lovpålagte oppgaver, blant annet også som beredskapsansvarlig? Hvordan kan vi best balansere tannleger med statlig og fylkeskommunal ansettelse mot de i privat sektor, og utnytte kompetansen hos begge til det beste for befolkningen og for tannlegene selv i sin yrkesutøvelse? Hvordan kan tannlegene samvirke med øvrig helsepersonell for bedret befolkningshelse? Hvordan skal vi utvikle faget? Hvordan skaper vi gode rammer for de som skal gjøre det? Hvordan opprettholder vi og forbedrer utdanning og forskning innen odontologi? Hvordan skaper vi grunnlaget for god tannlege- og tannlegespesialistfordeling?
Listen er lang og spørsmålene er mange. Jeg mener mye om alle disse punktene, og NTF skal jobbe for at svarene blir best mulig for våre medlemmer fremover, og for våre pasienter, men da trenger vi også en skikkelig gjennomgang som gir oss et bedre grunnlag.
Internt blant Tannlegeforeningens medlemmer må vi jobbe for at arbeidslivet og rammene rundt dette blir stadig bedre. Om du er ansatt offentlig eller privat, om du er selvstendig næringsdrivende, om du er praksiseier, om du arbeider i enkeltklinikk, flerklinikker, en regional eller nasjonal kjede, om du er på kompetansesenter, sykehus eller universitet, så skal NTF arbeide for deg. Vi har mange sammenfallende interesser og noen divergerende, men NTF skal se alle. NTF skal være den samlende foreningen!

- Hvilke(n) oppgave(r) mener du NTF bør prioritere i kommende toårsperiode?
- NTF skal fortsette det gode arbeidet mot politikerne og styrke dette ytterligere, samtidig som vi skal se alle våre medlemmer og være en tydelig fagforening for oss alle. Vi skal arbeide for å komme med de beste svarene på alle spørsmålene som er nevnt over. Vi skal arbeide for å gjøre hverdagen for alle våre tannleger givende og trygg, med gode muligheter og gode rammevilkår. Det skal være mulig å drive praksis uten at man overveldes av krav og dokumentasjon fra myndighetene, og at man faktisk enkelt kan forstå hva myndighetene forventer.
Som eksempel må man ha lovgiving, forskrifter og bestemmelser (det gule heftet som et tenkt eksempel) som er rasjonelle og tolkbare. Vi skal arbeide for større samhandling innad i tannhelsetjenesten til det beste for alle. Vi skal være premissleverandør og myndighetenes eksperter på munnhelse, i tett samarbeid med alle enheter i munnhelsetjenesten. Vi skal fortsette å styrke etterutdanningen og foreningens tilbud innen fag, jus, arbeidsliv, medlemsrådgiving, politikk og informasjon. Vi skal bli stadig bedre i vår informasjon ut til medlemmene. Vi skal være synlige, tilgjengelige og åpne for medlemmene, og synlige og tydelige i mediene.
Vi har og skal ha et stadig hardtarbeidende sekretariat som svarer ut høringer, presser på e-helsedirektoratet, helsedirektoratet, Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) og Folkehelseinstituttet (FHI), som kan fag og etterutdanning, jus og arbeidsliv og medlemsrådgiving. Vi skal ha et Tidende som er et sterkt fagtidsskrift og også en informasjonskanal for våre medlemmer. Og vi skal se våre tillitsvalgte! Uten dem fungerer ikke fagforeningen NTF. Det skal være interessant og givende å være tillitsvalgt. Og dere skal bli hørt.

- Hvilke(t) område(r) i NTFs arbeidsprogram vil du spesielt engasjere deg i?
- Jeg stiller til valg som president. I det legger jeg et ansvar i å se hele arbeidsprogrammet og helheten i arbeidsprogrammet. Arbeidsprogrammet er medlemmenes uttrykte ønske og rettesnor for hva presidenten får ansvaret for å gjennomføre. Hovedstyremedlemmene, og særlig representantene fra SF og SNU forventer jeg at har særlige punkter de er opptatt av at blir gjennomført, men presidenten skal se helheten. Representantskapet setter kursen og den skal vi følge.

- Hva vil du ellers si at du har å tilføre NTFs hovedstyre, som er spesielt for deg og ditt kandidatur?
- Jeg har det siste året fått økt min kompetanse som leder. Jeg er opptatt av å gå inn i samtaler og møter med et åpent sinn. Jeg lytter til folk og jeg setter pris på gode diskusjoner og sterke meningsytringer. Uenighet er bra hvis den uttrykkes i sak. Og når man har jobbet gjennom sakene kan jeg være tydelig og ta avgjørelser. Jeg har jobbet i Den offentlige tannhelsetjenesten, jeg har jobbet privat, både som tannlege og som tannlegespesialist. jeg har arbeidet på sykehus, jeg har forsket, jeg jobber med beredskap. Og jeg har undervist og nytt gleden over å ha studenter. Jeg har tatt en PhD og kjent på følelsen av å klare alt og samtidig føle at jeg ikke kan noen ting (de som er stipendiater skjønner). Alt dette anser jeg som en styrke til nettopp det å se helhet, i å se styrken som ligger i at vi er forskjellige med ulike bidrag i prosessen. Jeg har stor tro på styrken som ligger i samarbeid, både mellom personer, men også mellom privat og offentlig sektor, mellom universitet og kompetansesentre, mellom tannleger, tannlegespesialister og andre helsearbeidere. Jeg er opptatt av tannlegen som grunnstammen og representanten for bredden innen faget, og jeg er opptatt av at tannlegespesialisten kun skal representere spisskompetansen. Selv er jeg stolt av å være tannlege. Og jeg er stolt av mine kollegaer.

Ralf Husebø Alder: 52 år Utdanning: Cand.odont. Universitetet i Bergen (UiB) 1995. Praksis: Praksiseier i Sandnes 1998-Foreningserfaring: Verneombud i Sandnes tannhelsedistrikt 1997-1998, medlem PTL-styret 1998 - 1999. Leder PTL Rogaland 1999 - 2001. Nestleder i Rogaland Tannlegeforening 2001 - 2002. Leder Landsmøtekomiteen (Stavanger) 2006, 2002 - 2007. Nestleder i Rogaland Tannlegeforening 2007 - 2009. Leder i Rogaland TF 2009 - 2011. Vara til NTFs hovedstyre 2010 - 2015. Leder i SNU 2015-2021. Styremedlem i Akademikerne Næring 2017-2021.
- Hva ser du som den eller de største utfordringen(e) for Tann
Gå til mediet

Flere saker fra Den norske tannlegeforenings Tidende

Tannlegeyrket medfører påkjenninger som kan føre til stress, ifølge en ny svensk undersøkelse. Det pekes på at administrativ byrde, lederansvar og økende krav fra pasienter bidrar til en stressende arbeidsdag.
Det kommer nye krav til innholdet i arbeidsavtaler og endringer i reglene om midlertidig ansettelse og deltidsansettelse, samt endringer i reglene om prøvetid. Endringene trer i kraft fra 1. juli 2024.
I 2016 fikk tannlegestudentene en egen studentforening i NTF, som i dag består av 626 tannlegestudenter i både inn- og utland.
Årets tariffkonferanse, avholdt på Gardermoen 11. og 12. mars hadde rekordstor deltagelse.
Om Folkehelseinstituttet har rett, vil mange av våre medlemmer erfare at hjelpersonellet melder om fravær utover vinteren.

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt