AddToAny

Oppspill til et grønnere arbeidsliv

Oppspill til et grønnere arbeidsliv
Det norske tariffsystemet kan brukes til å bidra til å løse klimautfordringene, mener HK. Nå gir forbundet ut en egen bok - til inspirasjon for både arbeidsgivere, tillitsvalgte og medlemmer i fagbevegelsen.
«I en av landets første tariffavtaler het det at arbeidstid normalt ikke skal overskride 57 timer i uka. Da var det ikke mye i brødboksen. I dag er utfordringen en annen. Hvordan miljøhensyn i detalj skal inn i tariffavtalene, overlater jeg til dere ungdommer å finne ut av, men dere må komme i gang nå!»

Slik innleder tidligere miljøvernminister og Ap-nestor Thorbjørn Berntsen den nye boka «Grønne tariffavtaler» - og dermed er tonen satt for en offensiv bok om hvordan det norske partssamarbeidet kan spille en viktig rolle i klimaarbeidet her til lands.

Tariff er ikke bare tariff

Boka er redigert av Jon Olav Bjergene, nylig avgått forhandlingssjef i HK, sammen med Inger Marie Hagen fra forskningsstiftelsen Fafo. Det er HK som står bak utgivelsen, som ellers har bidrag fra jurister, samfunnsvitere og økonomer.

Mye av diskusjonen i boka går på om tariffavtalen, som jo i sitt enkleste utgangspunkt skal regulere lønn og arbeidstid, er et passende verktøy i klimakampen?

Det korte svaret fra forfatterne: Ja. Nettopp fordi fagbevegelsen og tariffavtalene står så sterkt i Norge, kan tariffavtalene bli et grønt virkemiddel, konkluderes det i boka. 70 prosent av det norske arbeidslivet er dekket av tariff.

«Et virkemiddel som har bidratt til velstand i Norge, stor omstillingsevne og små forskjeller mellom innbyggerne, er et velegnet utgangspunkt for å håndtere klimakrisa», konkluderes det av Inger Marie Hagen.

Store muligheter

Medforfatter og redaktør Bjergene understreker at det er store muligheter innenfor tariffavtalen.

- Tariffavtalen er jo bygd på det å ta hensyn både til arbeidsgiver og arbeidstaker, og om vi kan bruke dette verktøyet til miljøpolitiske formål, så er det positivt for alle, sier Bjergene til HK-Nytt.

- Det vil være en gammel oppskrift på å løse et nytt problem. Og det er problem vi må løse, og da må vi utfordre oss selv som arbeidstakere og bedriftene på å tenke langsiktig.

VIL INSPIRERE: Jon Olav Bjergene og Marit Gjelsvik håper boka «Grønne tariffavtaler» vil inspirere både arbeidstakere og arbeidsgivere.

Martin Guttormsen Slørdal

Hva er så en «grønn tariffavtale», som tittelen i boka henviser til? Vel, det handler ikke om å lage nye avtaler, men å bruke avtaleverket som ligger der.

Og forfatterne bidrar med konkrete eksempler, der transport er punktet det dykkes dypest i. Hva med krav om at pensjon skal investeres i klimavennlige fond? Eller kanskje man kan bli enige i de lokale forhandlingene om at ti prosent av lønnspotten skal gå til miljøtiltak - mot at bedriften bidrar med samme sum? Kanskje bedriften kan sponse sykkelreparasjon? Hva med tog framfor fly på tjenestereiser?

Kommer til å koste

Mulighetene er mange. Men med omstilling kommer også kostnader. Og det er boka tydelig på: Alle må ta sin del av kostnadene. Også arbeidstakerne.

- Det finnes tiltak som er vinn-vinn-krav for alle parter, men det er klart; det er de dyreste tiltakene er som har størst effekt. Alle partene må regne med å bidra, og det er jo nettopp derfor tariffavtalen er et så nyttig verktøy, da denne alltid har vært et kompromiss for et «greater good», sier Bjergene.

Som håper både fagforbund og arbeidsgiverorganisasjoner lar seg inspirere i forkant av det kommende tariffoppgjøret.

For fagbevegelsen kan ikke være en bremsekloss i klimakampen, som HK-økonom Marit Gjelsvik skriver i et av kapitlene: «Betalingen kommer lenger fram i tid med et tryggere og mer robust arbeidsliv som er rustet for lavutslippssamfunnet.»

PS! Inntektene fra boka går til HK og Norsk Folkehjelps utviklingsarbeid i Myanmar.

Image-text:

STORE MULIGHETER: Forfatterne av denne boka mener det norske tariffsystemet er godt egnet til å bidra med klimaløsninger.

Erlend Angelo

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Janne Katrin Haukåssveen har vært permittert siden 18. mars. Flere midlertidig ansatte er tilbake på jobb igjen, men hun har ikke fått tilbake vaktene sine.
HK-Nytt 30.06.2020
Øvre Romerike tingrett har kjent oppsigelsen av 19 kabinansatte ugyldig. HK-medlemmene gikk til sak mot Apollos charterselskap Novair.
HK-Nytt 30.06.2020
Det var jo ikke slik denne våren skulle bli. Ikke for dem, ikke for noen. Maja og Simon skulle jobbe litt ekstra, en rød-dag her og der, for å tjene litt mer.
HK-Nytt 29.06.2020
Færre sommerjobber og større press på unge arbeidstakere gjør at det enda viktigere å gå sommerpatrulje, mener Henrik Drivenes, leder i HK ungdomsråd.
HK-Nytt 29.06.2020
HK region Østlandet Sør foreslår forbundsansatt og tidligere SV-politiker Lena Reitan som ny nestleder. Det begynner å bli trangt om plassen i HK-toppen.
HK-Nytt 29.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt