AddToAny

Opprøreren

Opprøreren
Fra å være en ganske så anonym og ukjent svinebonde fra Overhalla, ble bondeopprører Ola Lie Berthling-Husby til landets nye landbrukspolitiske helt over natta. Men lederverv i Bondelaget ønsker han ikke å ta på seg.
Oi, du er her nå, ja?, kommer det litt heseblesende fra den andre enden av røret.

Norsk Landbruk er på plass utenfor grisehuset i Overhalla, og lydene fra 500 romsterende slaktegriser siver ut av et åpent vindu, men svinebonden selv er ingen steder å se.

- Jeg er oppi skogen med noen kyr som har rømt, og det er litt travelt, for avløseren min er på fødestua med kona i dag, forklarer Husby.

Vi blir enige om at intervjuet nesten må utsettes noen timer, og selv da er det bare så vidt han får tid til å skvise inn en veldig kort fotoseanse og en kjapp prat, før han må gjenoppta arbeidet.

STILTE TIL DEBATT

Til tross for at han ikke har vokst opp i landbruket selv, driver trøndelagbonden to gårdsbruk med ammeku og slaktegris, som han kjøpte på det åpne markedet i henholdsvis 2007 og 2016.

- Jeg dreiv først bare med korn, så begynte jeg med purker i 2010. Etter hvert kjøpte jeg meg enda en gård og starta opp med ammeku også, forteller han.

Etter et MRSA-utbrudd og følgende sanering i SPF-besetninga, la Husby om til slaktegris for å kunne utnytte kapasiteten i fjøset bedre.

- Det var bedre priser på slaktegris enn smågris, og jeg kunne bruke fjøsbygget slik det var, uten å måtte bygge på, forklarer han.

Det er imidlertid ikke gårdsdrifta i seg selv som har satt Husby på kartet, og fått folk til å peke ham ut som landbrukspolitikkens nye stjerne. Stempelet fikk han etter drøye 30 minutter med direktesendt TV-debatt, hvor han både satte bondelagsleder og politikere ettertrykkelig på plass, og fikk poengtert hvordan han mener det faktisk står til med økonomien i landbruket. Responsen lot ikke vente på seg.

På landbruksforum på Facebook flommet det over av kommentarer fra imponerte tilskuere av debatten, som pekte på Husby som den kommende bondelagslederen.

OPPBLÅST INNTEKT

Bakgrunnen for debatten var forløpet til årets jordbruksforhandlinger og bevegelsen Bondeopprør 21, som er startet opp av Husby og kollegene Arne Manger, Sven Martin Håla

Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt