AddToAny

Om forholdet mellom radikalisering, islam og psykisk uhelse

Internalisering av religion kan dessverre foregå i en psykologisk usunn kontekst og på en grusom måte, skriver Shahram Shaygani og Farhan Shah.
Forfatterinfo

Farhan Shah

Farhan Shah er filosof, forsker ved Det teologiske fakultet, Universitetet i Oslo og islamrådgiver ved Senteret for prosess-studier ved Willamette University i Salem, USA.

Shahram Shaygani

Shahram Shaygani er utdannet lege fra Universitetet i Oslo, og spesialist i psykiatri. Han er også psykoanalytiker.

Terrorhandlingen i Kongsberg kom som et sjokk på oss, og har kastet en hel nasjon i sorg, frykt og fortvilelse. Hendelsen har igjen reist spørsmålet om gjerningsmannens mentale helse og dens sammenheng med de grufulle handlingene han har utført.

I tillegg har den blåst liv i en gammel debatt: Er islam er en ond og voldelig ideologi, som forvandler disse menneskene til voldelige personer, eller har gjerningspersonene en psykologisk uhelse som fører til radikale og voldelige tolkning av islam?

Hvis vi ønsker å forstå sammenhengen mellom radikalisering og psykisk uhelse, blir jakten etter «den riktige diagnosen» hos gjerningsmannen en blindvei. Psykiatriske diagnoser er sammensetning av en rekke symptomer, atferd og kliniske observasjoner. De forteller lite om pasientens psykologiske verden, spesielt de ubevisste mentale prosesser.

Psykoanalytisk teori, ledsaget av en eksistensiell tilnærming, kan likevel gi oss en del innsikt om menneskers dybdepsykologi.

Spesi

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

Har vi blitt så vant til kunstig belysning at vi glemmer å sette pris på mørket? Det er et av temaene i denne episoden av Pia og psyken, gjestet av journalist og forfatter Kjetil Østli.
Psykologisk.no 06.12.2021
Nye studier tyder på at det psykedeliske stoffet psilocybin har effekt mot både alvorlig depresjon og alkoholavhengighet. Behandlingen kan være tilgjengelig i Norge om noen få år, sier forsker og psykologspesialist Ivar Goksøyr.
Psykologisk.no 01.12.2021
De siste årene har antall personer som oppsøker behandling grunnet kjønnsinkongruens, økt. Men det er uklart hvorfor. Det er tema i denne episoden av Pia og psyken.
Psykologisk.no 30.11.2021
I år er det spådd at vi vil bruke 3,3 milliarder kroner under Black Week. Sannsynligheten for at alt dette er planlagte og nødvendige kjøp, er svært liten.
Psykologisk.no 26.11.2021
Norske arbeids- og organisasjonspsykologer må følge opp de nye globale initiativene for å demokratisere arbeidsplasser, skriver Brita Bjørkelo og Guy Notelaers.
Psykologisk.no 26.11.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt