AddToAny

OECD: Norge er selvtilfredse og middelmådige

OECD: Norge er selvtilfredse og middelmådige
Relevans. Norge lider av en selvtilfredshet som kan være farlig for troverdigheten til høyere utdanning i samfunnet, mener OECD. De ber norske myndigheter sørge for at høyere utdanning blir mer relevant for arbeidslivet.
- Dersom så mange bachelorkandidater hadde falt fra i mitt land hadde jeg vært bekymret. At under halvparten fullfører på normert tid er svært lavt, sa belgieren Dirk van Damme, da han tirsdag la fram resultatene i en ny bestillingsrapport som OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling) har utarbeidet for Kunnskapsdepartementet i Norge.

Ifølge den ferske rapporten bør Norge lage et felles sentralt organ for karriereveiledning, og de mener det er viktig at staten styrer høyere utdanning strengt for å sørge for at arbeidslivet får kandidater med relevant kompetanse.

Problematisk selvtilfredshet

I rapporten har OECD sett på norsk høyere utdannings evne til å koble tilbud og etterspørsel etter konkrete ferdigheter, og ikke bare formelle kvalifikasjoner.

Det er lav produktivitet i norsk høyere utdanning. Satsing på høyere utdanning er god, men det som kommer ut i andre enden er ikke like bra. Dirk van Damme OECD

- Norge har imponerende høy sysselsetting blant de man utdanner, en av de høyeste gradene av sysselsetting vi kjenner til. Så det er fristende å si at det ikke finnes problemer med utdanningene, sa van Damme, men han advarte:

- Den selvtilfredsheten graden av sysselsetting medfører mener vi er et problem, sa OECD-direktøren til en rekke frammøtte i Kunnskapsdepartementet.

Relevansen i norsk høyere utdanning har vært målt blant studentene som har deltatt i både Studiebarometeret og kandidatundersøkelser, der førstnevnte riktignok er basert på studentenes vurdering mens de fortsatt går på studiet.

I 2017 viste Studiebarometeret at det er studienes relevans for arbeidslivet norske studenter er mest fornøyde med.

Den belgiske pedagogen forklarte at det norske arbeidsmarkedet er lite opptatt av ferdigheter, men mer av formelle kvalifikasjoner. Andre land legger mindre vekt på formelle k

Les mer

Flere saker fra Khrono

I filmen Storm dør et barn i den innledende delen. Resten av den handler om å finne ut hva som skjedde, og hvordan de involverte skal forholde seg til hverandre.
Khrono 30.09.2022
Regjeringen vil foreslå skolepenger for utenlandsstudenter i statsbudsjettet, ifølge NRK. Norsk studentorganisasjon er sjokkert over det de mener er et eventuelt løftebrudd fra regjeringen.
Khrono 30.09.2022
Hvis noen skal straffes i rettssaken om de iranske forskerne, så er det NTNU som institusjon. Det mener forsvarerne til den til tidligere NTNU-professoren.
Khrono 29.09.2022
Studentene flykter fra mange lærerutdanninger. 74 av 100 studieplasser i Bodø er uten studenter. - Situasjonen er alvorlig, sier prorektor ved Nord universitet.
Khrono 29.09.2022
Fagskolestudenter i Norge mener deres innspill blir tatt for lite hensyn til, viser ny undersøkelse. Den generelle trivselen er likevel på vei opp igjen etter pandemien.
Khrono 29.09.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt