AddToAny

Nytt lovforslag for skatterådgivere: - Vil skape vanskelige grensedragninger

Det finnes ikke noe dokumentert behov for en særskilt opplysningsplikt for skatterådgivere, slik et regjeringsoppnevnt utvalg foreslår, mener skatteadvokat Bettina Banoun.
- Men det viktigste er at det ikke fremsettes forslag om å endre reglene om advokaters taushetsplikt, sier Bettina Banoun.

Lovforslag: Freder taushetsplikten for advokater, men ikke for intern-advokater

Et regjeringsoppnevnt utvalg foreslår å frede advokaters taushetsplikt i skattesaker, men går samtidig inn for å endre rettstilstanden for internadvokater, slik at disse ikke skal være underlagt advokaters sterke taushetsplikt. Det foreslås også å innføre opplysningsplikt for advokater og klienter om skattepakker.

Som Advokatbladet skrev om tidligere i dag, har et regjeringsoppnevnt utvalg foreslått å frede advokaters taushetsplikt i skattesaker, og foreslår også å innføre opplysningsplikt for advokater og klienter om skattepakker.

Utvalget foreslår å innføre en ny paragraf 7-11 i skatteforvaltningsloven som sier at «den som i næring utformer, markedsfører, tilrettelegger eller bistår ved gjennomføring av et skattearrangement som nevnt i annet ledd, skal gi opplysninger om arrangementet».

I forslaget heter det at dersom tilbyderen er "unntatt fra å gi opplysninger" slik som tilfellet gjerne er for advokater, vil det være "kunden", dvs. skattyter, som er opplysningspliktig.

I annet ledd listes det opp syv underpunkter som spesifiserer kjennetegnene på et skattearrangement. Et fellestrekk ved alle er at skattefordel er hovedfordelen ved arrangementet.

- Veldig fremmed

De tre første underpunktene som spesifiserer hva som er et skattearrangement, er knyttet til tilfeller der kunden blir pålagt konfidensialitet om arrangementet, der tilbyderens honorar er knyttet opp til skattefordelen, eller det er snakk om standardiserte skattearrangementer med begrenset behov for individuell tilpasning.

- Dette er skattearrangement som jeg ikke er kjent med a

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

Under navnet Entreprisepodden er advokatfirmaet det aller første til å lage en egen podkast om bygg- og anleggsbransjen.
Advokatbladet 17.01.2020
«Vi er et samlet advokat-korps her i byen som reservasjonsløst kan gi ham beste karakter «ren laud» - både som leder for påtalemyndigheten og som tingrettsdommer», skriver advokat Harald Otterstad i dette minneordet.
Advokatbladet 17.01.2020
Karoline Henriksen og Olav Lægreid skal fungere som rådgivere for advokater som jobber med trygdesakene.
Advokatbladet 17.01.2020
Fremtidens advokater skal ikke lenger bli undervist i innleide kirker og kinoer. Nå får de topp moderne fasiliteter under samme tak. Se bilder fra åpningsfesten!
Advokatbladet 16.01.2020
Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett skal ansette inntil fire nye faste bistandsadvokater, og ber om søkere med kontorsted i kretsen, og nok kapasitet til å kunne ta på seg oppdrag.
Advokatbladet 16.01.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt