AddToAny

Nye funn om Stavanger i vikingtiden

Resultatene fra de arkeologiske undersøkelsene under Stavanger domkirke kan tyde på at området var et sentralsted som vokste seg til en livlig vikingtidskaupang, og senere en liten middelalderby, før domkirkebyggingen ble initiert.
Denne bloggen er basert på foreløpige resultater fra utgravningen i krypkjelleren i Stavanger domkirke våren 2021, et samarbeidsprosjekt med Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger.

Det råder en del usikkerhet om Stavangers historie før bispesetet ble etablert på 1120-tallet. Det er allikevel ikke tvil om at folk har holdt til her i flere hundre år før det ble bybebyggelse innerst i Vågen. Fra Breiavatnet er det hentet opp gammelt pollen som tyder på at det ble drevet jordbruk i Stavanger-området allerede i løpet av de første århundrene etter vår tidsregning. Utgravninger har påvist en gårdsbosetning i Folkevandringstid, det vil si for rundt 1500 år siden. Det ser derimot ikke ut til at dette var et opphold som varte spesielt lenge.

En handelsplass på høyden?

Noen hundre år senere, i vikingtid, ble det en langt mer utbredt bosetning her, og det er funnet rester av brygger og hus, ildsteder, husholdningsavfall og avfall fra metallhåndverk. Det er denne vikingtidsbosetningen som trolig vokste til å bli en middelalderby. Basert på de topografiske forholdene har det vært naturlig å se for seg at den tidligste gården - gården Stavanger - ble anlagt der domkirken står i dag, på høyden mellom Vågen og Breiavatnet.

Foto: Terje Tveit, Arkeologisk museum, Universitetet

Les mer

Flere saker fra forskning.no

De lærer ikke nye lyder,men likevel forandrer stemmen seg litt.
forskning.no 12.08.2022
SPØR EN FORSKER: Tamkatten kan spores om lag 10.000 år tilbake i tid gjennom arkeologiske funn. Men hvem stammer den fra?
forskning.no 12.08.2022
POPULÆRVITENSKAP: I prinsippet er alle kjemiske stoffer gift, også vann. Det er mengden, tilgjengeligheten, og eksponeringsmåten som er avgjør om noe er giftig.
forskning.no 12.08.2022
I år er det 200 år sidan genetikkens far, Gregor Johann Mendel blei fødd. Biologiprofessor Nils Chr. Stenseth har tatt initiativet til ei markering.
forskning.no 12.08.2022
Embryoene ble dyrket frem kun fra stamceller, men levde bare i åtte dager.
forskning.no 12.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt