AddToAny

Nye Aarebroter blir neglisjert og marginalisert

Aarebrot ville nok klart seg også i dagens virkelighet, men han ville ha måttet prioritere annerledes i sine unge år og neppe blitt den han ble. Det er ikke bærekraftig at sektoren fortsetter å ignorere en viktig del av mandatet.
Ti norske vitenskapsakademier avla forleden dag Kierulf-utvalget en visitt i Khrono. De stiller seg generelt støttende til NOUens konklusjoner, men er kritiske til prioriteringen av formidling, ikke minst forslaget om innføring av egne rapporterings- og belønningssystemer for formidlingsvirksomhet, og sterkere vektlegging av formidling ved ansettelser og opprykk.

Det pekes på tre innvendinger. For det første mener de et indikatorsystem ikke vil kunne skille mellom akademisk ytringsfrihet og allmenn ytringsfrihet på en tilfredsstillende måte. For det andre fryktes det at indikatorene blir styrende for forskernes prioriteringer, slik at det formidles mer, men ikke bedre. For det tredje hevdes det at det ikke er godtgjort at det i dag formidles for lite.

Vi har en viss forståelse for skepsisen, for slike incentivsystemer har ofte utilsiktede konsekvenser. Det har for eksempel vært tilfelle for incentivsystemet for forskning. Det såkalte tellekantsystemet har heller ikke fungert optimalt. For eksempel gir det få incentiver til å skrive lærebøker.

Tellekantlogikken har dessuten vært førende for forskeres prioriteringer. Mange prioriterer formidling lavt fordi det ikke gir noen formell uttelling. Utviklingen har ført til en uproporsjonal oppblomstring av (røver) tidsskrifter, og stadig flere publiserer og i et tiltakende tempo. Dermed har og tar man seg også mindre tid til å lese

Les mer

Flere saker fra Khrono

Før valget i fjor hørte vi stadig politikere snakke om interessene til såkalte 'vanlige folk'. Sånn er det ikke i forskningspolitikken.
Khrono 14.08.2022
NTNU vil at forskerne selv skal ha rettighetene til vitenskapelige artikler. Nå innfører de en strategi for å oppnå dette.
Khrono 14.08.2022
Professor Rolf Rønning mener seniorpolitikken ved universiteter og høgskoler må forbedres betraktelig. Samtidig er det et premiss at ikke eldre må stå i veien for yngre, sier han.
Khrono 14.08.2022
For å forstå rekrutteringsutfordringene til lærerutdanningene trenger vi en kunnskapsbasert tilnærming og mer forsking om temaet, skriver dekan Asle Holthe.
Khrono 13.08.2022
Tre departementer vil vite mer om norske fagmiljøer på kvanteteknologi. - Dette er et viktig signal og noe vi har jobbet for i lang tid, sier ekspert.
Khrono 13.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt