AddToAny

Ny strategi gir forskerne større muskler overfor forlagene

NTNU vil at forskerne selv skal ha rettighetene til vitenskapelige artikler. Nå innfører de en strategi for å oppnå dette.
- For NTNU er det et viktig prinsipp at all kunnskap gjøres tilgjengelig for alle. For enkeltforskerne vil dette bety at de når ut til flere, sier Tor Grande, prorektor for forskning.

Strategien heter Rights Retention Strategy og trer i kraft 1. oktober i år. Fritt oversatt handler det om rettigheter til å eie, bruke, kontrollere og arkivere egen forskning. Forlagene vil ikke lenger sitte med bukta og begge endene etter at en vitenskapelig artikkel er publisert i et av deres tidsskrifter.

NTNU blir det andre universitetet i Norge som innfører denne strategien. Først ute var UiT - Norges arktiske universitet som innførte Rights Retention Strategy fra 1. januar i år. I Europa og USA har en rekke institusjoner innført strategien allerede.

- UiT har vært forbilledlig tidlig ute. Vi har latt oss inspirere av dem, sier Grande.

Står friere overfor lukkede tidsskrifter

Bakteppet for det som nå skjer, er Plan S. Denne ble lansert av en koalisjon av europeiske forskningsfinansiører i 2018 (Coalition S) og skal sørge for at resultatene av all forskning som koalisjonen finansierer, blir tilgjengelig med en gang. I 2020 innførte de en Rights Retention Strategy for å nå dette målet.

Nå følger norske universiteter etter.

- Med vår strategi kan forskerne publisere hvor de vil, og strategien gjør det mulig med åpen tilgang også til forskning som publiseres i lukkede tidsskrifter, sier NTNUs biblioteksjef Sigurd Eriksson.

I NTNUs vedtak om den nye strategien heter det:

«Ved å innføre en Rights Retention Strategy vil fulltekstversjoner av alle vitenskapelige artikler gjøres åpen tilgjengelig umiddelbart uten embargo og uavhengig av publikasjonssted og finansiør. Dette vil bidra til at NTNU så raskt som mulig når målet om at alle publikasjoner skal være åpent tilgjengelig.»

«Forskere beholder rettighetene til distribusjon og bruk av tekster og annet materiale de selv har produsert. De kan også fritt publisere det de selv ønsker, og de kan samtidig laste opp og til

Les mer

Flere saker fra Khrono

Over hundre kirkemedlemmer mobiliserte for å få inn teologiprofessor Hallgeir Elstad på nominasjonslisten til biskopstillingen i Sør-Hålogaland.
Khrono 29.05.2023
Liv Inger Somby håper på eit løft for urfolksforsking i kjølvatnet av rapporten frå Sannings- og forsoningskommisjonen.
Khrono 29.05.2023
Professor Laura Saetveit Miles har seks forslag til institusjonelle tiltak.
Khrono 29.05.2023
Magnus Hauge (24) stod i alle fag, men fikk likevel ikke godkjent bachelorgraden sin ved Forsvarets høyskole. Nå har retten konkludert.
Khrono 28.05.2023
Det er svært uheldig at regjeringen blander politikken sin inn i selve finansieringssystemet, mener Hagen, Kvalbein og Thorsen, etter at Utsynsmeldingen kom fra Utdanningskomiteen torsdag.
Khrono 28.05.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt